Balanx

BSG poeng | 64/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Fun Connection
- Utvikler:
- Kris Burm
- Distributør:
- Ute av produksjon
- Kategori:
- 2 mannsspill Abstrakt strategi
- Antall spillere:
- 2 - 2 spillere
- Tidsbruk:
- 15 - 30 minutter
- Målsetting:
- Være første spiller til å flytte alle sine kuler fra det ene hjørnet til det motsatte
- Passer for:
- Alle som liker sterkt omskiftelige forutsetninger
- Spilldynamikk:
- Vipp brettet og flytt en kule ved enten å hoppe over andre kuler eller enkelt nok flytte den sideveis fra et spor til et annet
- Forbredelser:
- Plasser kulene på brettet
- År:
- 1993
- Språk:
- Engelsk
Innhold
1 vippende spillbrett
2 vektkuler
2×10 spillerkuler (et svart og et hvitt sett)
Design/Tematikk
Eskedesignet her er vel ikke all verdens, men så er jo heller ikke utgitt nylig. En del design og bilder blir fort daterte, selv om det kanskje er å strekke strikken litt langt.
Vel ute av esken, viser spillet seg fra en annen side – det ser virkelig interessant ut. Innholdet holder høy kvalitet, med kuler på nivå med Abalone, altså ganske store og tunge. Spillebrettet ser litt kjipt ut, i hard plast, men fungerer utmerket.
Reglene er enkle, og greit satt opp. Det kunne nok med fordel vært satt opp et par eksempler for å gjøre ting soleklare, men det er ikke et sterkt savn.
Målsetning
Være den første spilleren til å flytte alle sine kuler fra et hjørne av brettet til det motsatte.
Regler/Spilldynamikk
Spillbrettet består av en vippende firkant med langsgående spor i forskjellige lengder. Disse sporene er kulene flyttes mellom. Ved spillets start plasseres spillernes kuler i de fire sporene lengst til venstre på motstanderens side av brettet.
Før en gjør et flytt, skal en vippe brettet imot seg selv. I sin tur må spilleren flytte en av sine kuler ved enten å flytte den et spor rett til høyre eller venstre, eller gjøre et hopp med kulen frem, tilbake, høyre eller venstre. I det første valget må det altså være en ledig plass i nabosporet. Skal kulen hoppe over, hopper den fra sitt punkt og over alle kulene i en retning og lander i første ledige plass enten i samme eller neste spor.
Spillerne gjør sine trekk annenhver gang inntil en spiller har flyttet alle sine kuler over til den samme posisjonen på motsatt side. Men, det er en annen viktig regel; en kan ikke blokkere motstander ved å holde igjen en kule i ”ditt bo” kun for å ikke tape. Det skal nemlig alltid være en ledig plass i ”boet”. Om så ikke er tilfelle taper en spillet.
Oppsummering
Grunnideen i spillet, det vippende spillebrettet, er for oss original og spennende. Det skal visst nok finnes noe lignende som har vært utgitt tidligere, men det kjenner vi ikke til. Og, uansett, så er Kris Burm kjent for å vri nok på kjente elementer til at de blir originale nok.
Hvor dypt strategisk Balanx er, skal vi nok ikke diskutere her, men det oppleves mer som et godt taktisk spill enn strategisk. Å holde oversikt over både egne og motstanderens muligheter på et omskiftelig brett er uvant, uoversiktlig og litt frustrerende. Men, for en del vil nok fascinasjonen før til noen gjennomspillinger og da blir vil disse innsigelsene nok av mindre betydning.
Balanx er ikke så designmessig elegant som hans egen serie Gipf, men det er jo også et spill som begynner å bli 15 år gammelt.
HVA MENER BSG PANELET OM SPILLET

Balanx starter ganske spennende, men ender litt skuffende. I begynnelsen er det høy strategi med flytting og blokering av kulene, men etter at man har flyttet alle kulene sine forbi motstanderen blir det en litt kjedelig konkurranse om hvem som blir ferdig først. Imidlertid får spillet originalitetspoeng for gynge-effekt, men i det store og hele er ikke spillet en særlig god forbedring av Kinasjakk.

Ideen var igrunn god på dette abstrakte spillet. Kinasjakk med vri…Jeg ble lurt flere ganger når vi vippet spillbrettet og det var min tur. Det nyttet liksom ikke å planlegge helt, men så spilte jeg det ikke mange ganger. Over tid tror jeg man vil finne ut hva man bør gjøre. Spillbrettet er ganske lite og uten variasjon på oppsett. Slusene som gjør at kulene står stille eller flytter seg er konstante, så det kan umulig bli mange måter å flytte kulene på, og få overraskelser på hvor kulene ender opp når man vipper brettet, om man bare får spilt det en del ganger.

På bakgrunn av å være fan av abstrakte spill, er det vanskelig å ikke like Kris Burm. Han har en egen, nærmest unik evne til å finne nye måter å utfordre mine små grå på, eller klarer å gjøre kjente elementer om til sine ved å kun å endre detaljer. I Balanx er jeg litt usikker på om spillet har mer innabords enn jeg har klart å finne. Så for meg er spillet mer en snurrighet som er artig å ha i samlingen, enn et spill jeg må ha fordi det er en klassiker.

Balanx bruker blandt annet prinsipper fra Kina sjakk, og dette fungerer godt. Spillet er kort og engasjerende. Spillet er lett å lære, mulig det er fordi jeg har spilt mye Kina sjakk i barndommen, men uansett er det enkle mekanikker i spillet som gjør det lettfattelig og det er vanskelig å gjøre noen feil.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET