Årets Lommespill 2017 – Vinnere og nominerte

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
cortex_kids_packHonshu_boxbezzerwizzer_bricks_norge_cmyk
Asmodee har laget en serie med «kunnskapsspill», eller kanskje enda riktigere hjernetrimoppgaver, og denne for de barna i barneskolen er svært bra. Her skal en huske, finne majoriteter, berøre, finne dubletter, osv. Her blir en utfordret i både logikk, hukommelse og hurtighet. Årets barnelommespill 2017. Et spill hvor spillerne prøver å bygge ut sine områder best. Dette gjøres ved at en i første del av runden legger ut kort som har forskjellige verdier og har foskjellige landområder. Så velger spillerne hvilke kort de vil ha basert på verdien på kortet de la ut. Dette kortet må så legges i sitt område. En scorer poeng på flere måter, så byggingen er viktig og på den måten er hvert kort en plukker vesentlig. Av denne grunn må en mestre timingen i korttagningen. Dette vil være gjenkjennbart for mange, men er et skikkelig godt og gjennomarbeidet kortspill! Årets famlilelommespill 2017.Bezzerwizzer er selskapet som over de senere årene har vært ledestjernen hva kunnskapsspill angår, både hva innhold og ikke minst design angår. Hvor mange har ikke irritert seg over gamle spørrespill hvor innholdet er foreldet eller at det er umulig å få utvidelser til dem? De fleste vil vi tro, men Bezzerwizzer kan igjen vist vei; Bricks. Det er en liten eske med en helt ny kategori som kan spilles alene eller innføres i det opprinnelige spillet. Og de har da, selvfølgelig hva dem angår, lagt ved nye kategoribrikker med i Bricks-eskene. Uten tvil Årets selskapslommespill 2017
Barnespill:
Cortex challenge Kids (Asmodee/Enigma Distribution)
Asmodee har laget en serie med «kunnskapsspill», eller kanskje enda riktigere hjernetrimoppgaver, og denne for de barna i barneskolen er svært bra. Her skal en huske, finne majoriteter, berøre, finne dubletter, osv. Her blir en utfordret i både logikk, hukommelse og hurtighet. Årets barnelommespill 2017.
Grabbolo (Vennerød Forlag)
Det er nok mange, både utviklere og utgivere som har lyst til å snuse på de utrolige salgstallene til Vilkatten, og dette er et ganske godt alternativ. Poenget er å samle kort basert på et terningast som angir et dyr og en bakbrunnsfarge. Blant alle kortene spredd ut over bordet skal man så være førstemann/kvinne til å ta kortet. Hektisk moro, som de fleste barn vil ha stor glede av og trolig være kjent med fra før. Den store fordelen her er at spillet kommet i en liten praktisk boks!
Ligretto junior (Schmidt/Vennerød Forlag)
Ligretto er det mange som kjenner, og det kan vel enklest beskrives som en felleskabal uten turer, altså hvor alle spiller samtidig. Hektisk moro, som de fleste kan glede seg over en runde eller to, men barna vil jo gjerne spille igjen og igjen. Så denne juniorutgaven gjør spilletiden noe kortere ved å ha fjernet en farge, og begrense antallet spillere til maks 4. Ingen spilltekniske endringer ellers. Kan nok være greit for de i begynnende skolealder, men de vil nok fort ønske seg originalen.

Familiespill:
Bang! (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Spagettiwestern i kortspillformat er knallmoro! Hver spiller for ett karakter- og ett rollekort, hvor karakterene angir egenskaper og rollen om du er sheriff, overløper eller kjeltring. Så er det bare å dele ut kort og starte skytingen! Rollekortene angir seiersvilkårene, som er forskjellige, og flere spiller på lag uten å vite det da rollene er skjulte. Herlig kaotisk og med masser av humor har spillet blitt en internasjonal suksess siden det opprinnelige ble utgitt i 2002.
Dobble (Asmodee/Enigma Distribution)
Et spill som er blitt svært populært internasjonalt, og finnes i mange utgaver og med forskjellige navn avhengig av hvilket marked. Dynamikken er svært enkel og bygger på velkjente elementer. I det normale spillet får hver spiller et kort og resten legges i en bunke midt på bordet med bildesiden opp. I hver runde snus det øverste kortet i bunken og hver spiller prøver å finne igjen det symbolet som også er på sitt kort. Førstemann til å se symbolet får kortet og vinneren er den som har samlet flest kort. Det er inkludert 5 forskjellige spillvarianter, og alle skaper særs hektisk moro for alle!
Honshu (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Et spill hvor spillerne prøver å bygge ut sine områder best. Dette gjøres ved at en i første del av runden legger ut kort som har forskjellige verdier og har foskjellige landområder. Så velger spillerne hvilke kort de vil ha basert på verdien på kortet de la ut. Dette kortet må så legges i sitt område. En scorer poeng på flere måter, så byggingen er viktig og på den måten er hvert kort en plukker vesentlig. Av denne grunn må en mestre timingen i korttagningen. Dette vil være gjenkjennbart for mange, men er et skikkelig godt og gjennomarbeidet kortspill! Årets famlilelommespill 2017
Selskapsspill:
Bezzerwizzer Bricks (Bezzerwizzer/Enigma Distribution)

Alias er en av de største brettspillsuksessene her til lands, og kommer da naturligvis også i en reiseutgave. En mindre innholdsrik og kompakt utgave, men dekker abstinensene i ferien. Det vil garantert skape god stemning «i vogna» ! Årets selskapslommespill 2016.
Cortex Challenge (Asmodee/Enigma Distribution)
Asmodees Cortex Challenge fås i flere varianter, men kjernen er den samme; forskjellige mentale utfordringer som spillerne konkurrerer i å løse først. Det er ikke veldig vanskelige oppgaver, men det krever litt innsats på grunn av tidspresset når alle prøver å løse oppgaven samtidig. Typiske oppgaver er; kjenne igjen et bilde ved å føle på det, finne dubletter, finne majoritet, hvilke brikke passer, osv. Raskt og velfungerende hjernetrim som passer i mindre grupper og tar liten plass!
Imagine(Lautapelit/Vennerød Forlag)
Et virkelig nyskapende og utfordrende selskapsspill for de som er lei av Alias og lignende ordforklaringsspill. Her skal en bruke 61 gjennomsiktige «kort» med symboler på til å beskrive over 1000 ord. Dette setter virkelig de små grå i sving, både når en skal forklare og ikke minst gjette. Veldig uvant å bruke andre deler av hjernen enn man er vant til, men det er jo det som er halve moroa. Bør prøves, og vær så vennlig å ikke gi opp etter tre oppgaver! Det er nemlig artig når du får hjernen inn på det rette sporet.