Årets Lommespill 2018 – Vinnere og nominerte

 

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Exploding kittens (Exploding kittens/Asmodee Nordic)
En suksesshistorie fra Kickstarter, hvor en enkelt kortspill er blitt en bestselger. Målet er å være eneste spiller igjen etter at alle de andre spillerne er blitt sprengt. Ikke helt politisk korrekt kanskje, men dette er med humor – kattunger, lasere, bomber og alskens usakeligheter. Spill kort og trekk kort, men være forsiktig, det er når du trekker en eksploderende katt at du kan tape! Kort på engelsk, men regler på norsk, og passer best for barn i tredje klasse og opp. Årets barnelommespill 2018.
Et terningspill som bør være en sterk konkurrent til Yathzee. Hver spiller har et ark med 4 rekker i fire farger, og startspilleren kaster 6 terninger (1 i hver farge og 2 hvite). Spillerne må så bruke terningkastet til å krysse av en sum på en av sine rekker på arket. Målet er å samle poeng ved å krysse av ruter, men dette gjøres uten å hoppe over for mange da man mister for mange poeng. Ettersom alle spiller i hver runde, blir spilletiden ganske rask. Bør prøves! Årets familielommespill 2018.Asmodees Cortex Challenge fås i flere varianter, men kjernen er den samme; forskjellige mentale utfordringer som spillerne konkurrerer i å løse først. Oppgavene er sjeldent veldig vanskelige, men siden de løses samtidig blir det et stort tidspress. Tidspresset skaper igjen spenningen som må til for å gjøre dette interessant. Typiske oppgaver er; kjenne igjen et bilde ved å lukte på det, finne matchende symboler, finne majoriteter, huske gjenstander på et kort, osv. Raskt og velfungerende hjernetrim som passer i mindre grupper og tar liten plass!. Årets selskapslommespill 2018.

 

Barnespill:
Exploding kittens (Exploding kittens/Asmodee Nordic)
En suksesshistorie fra Kickstarter, hvor en enkelt kortspill er blitt en bestselger. Målet er å være eneste spiller igjen etter at alle de andre spillerne er blitt sprengt. Ikke helt politisk korrekt kanskje, men dette er med humor – kattunger, lasere, bomber og alskens usakeligheter. Spill kort og trekk kort, men være forsiktig, det er når du trekker en eksploderende katt at du kan tape! Kort på engelsk, men regler på norsk, og passer best for barn i tredje klasse og opp. Årets barnelommespill 2018.
Den forsvunne diamanten (Damm/Egmont)
Den gamle klassikeren og Norges-favoritten, her i ny drakt og tilpasset mindre plass og reiser. Alle de kjære elementene er redesignet og forminsket til å passe i en relativt liten plastkoffert. Så nå kan jakten etter diamanter foregå på et bord på toget eller flyet.
Pakkesel (Damm/Egmont)
Pakkesel er vel et av spillene Damm har hatt i sitt sortiment lengst, og målet er her å stable pinner på et esel til noen ramler av. Altså en en type omvendt Jenga. Det er enkelt konsept, men god finmotorisk trening for barn i flere aldre.
Familiespill:
Qwixx (NSV/Vennerød Forlag)
Et terningspill som bør være en sterk konkurrent til Yathzee. Hver spiller har et ark med 4 rekker i fire farger, og startspilleren kaster 6 terninger (1 i hver farge og 2 hvite). Spillerne må så bruke terningkastet til å krysse av en sum på en av sine rekker på arket. Målet er å samle poeng ved å krysse av ruter, men dette gjøres uten å hoppe over for mange da man mister for mange poeng. Ettersom alle spiller i hver runde, blir spilletiden ganske rask. Bør prøves! Årets familielommespill 2018.
Jaipur (Game works/Asmodee Nordic)
Et handelskortspill for to spillere. Spillerne konkurrerer om å bli Maharajaens nye innkjøper, og de må vise hvem som er den beste ved å kjøpe og selge varer på markedet. Dette betyr strengt tatt å samle inn og kort (varer) og evt selge dem når en får mest for dem. Dette igjen avgjøres av polletter i en gitt rekkefølge. Kompakt spill med spilletid på ca 30 min, passer glimrende på farten eller på fortauscafeen i Paris.
Ligretto (Scmidt/Vennerød Forlag)
Spillet kan enklest beskrives som en flerspillerkabal, hvor alle spiller samtidig med hver sin kortbunke, men legger på felles bunker. Målet er å bli den første til å kvitte seg med alle kortene sine. Ligretto er sinnsykt hektisk, men også knallmoro, og de eldre barna vil virkelig sette de voksne på prøve. Spillet engasjerer de fleste, men er ikke spillet for etter middag underholdning.
Selskapsspill:
Cortex 2 Challenge (Captain Macaque/Asmodee Nordic)

Asmodees Cortex Challenge fås i flere varianter, men kjernen er den samme; forskjellige mentale utfordringer som spillerne konkurrerer i å løse først. Oppgavene er sjeldent veldig vanskelige, men siden de løses samtidig blir det et stort tidspress. Tidspresset skaper igjen spenningen som må til for å gjøre dette interessant. Typiske oppgaver er; kjenne igjen et bilde ved å lukte på det, finne matchende symboler, finne majoriteter, huske gjenstander på et kort, osv. Raskt og velfungerende hjernetrim som passer i mindre grupper og tar liten plass!. Årets selskapslommespill 2018.
Bananagrams (Bananagrams/Vennerød forlag)
Dette hendige spillet, i en praktisk pose egner seg svært godt som reisespill. Det kan kreve noe plass å spille på da hver spiller jobber med å lage sitt eget «kryssord». Det var en «craze» i USA for noen år siden, og spillet kom raskt til Norge, hvor det har vært i kontinuerlig salg. Er du glad i spill som Scrabble, WordFight eller lignende, er dette et glimrende alternativ til reisen/ferien!
Gruble (Damm/Egmont)
Et form for kunnskapsspill hvor litt flaks og kløktig taktiske svar kan hjelpe godt. Konseptet er at hver spiller skal komme opp med svar i forskjellige kategorier og startende med forskjellige bokstaver. Man får poeng for riktige svar, men ekstrapoeng for svar en er alene om. Så det kan være litt lurt og ikke nødvendigvis skrive ned det første svaret som dukker opp i hodet, da det trolig kan være flere som har det svaret. Så for å få litt ut av spillet, anbefaler vi at dere gir dere selv litt mer tid til å fylle ut arket deres enn dere først antar.