Årets Spill 2009 – Vinnere og nominerte

 

aaretsspill_2009

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
En vri på Noahs ark, hvor det er om å gjøre å beregne hvor mang dyr det er plass til på flåten. 10 dyrekort trekkes og plasseres rundt flåten med dyrefigurene oppå. Så angir alle spillerne om de tror det er plass eller ikke for alle dyrene med en sjetong. Om alle tror det går trekkes det opp et nytt dyr, og deretter en nyavstemning. Dette fortsetter inntil noen tror det ikke går. Da samarbeider de som tror det går med å plasseres alle dyrefigurene på flåten. Poeng tjenes ved å gjette riktig, og spilleren som har flest poeng etter 6 runder vinner. Spillet har kvalitetskomponenter og lærer barna noe om romforståelse. Passer bra for barn på 6 år og opp.En tysk moderne klassiker som endelig har kommet til Norge. Tårnbygging har aldri vært mer utfordrende; her er det brikker i de mest utrolige former, og alt i tre. Spillerne velger brikker etter tur som nestemann skal plassere i sitt tårn. Hver spiller har noen steiner som en kan bruke til å kjøpe seg fri fra enkelte brikker, og da går brikken til neste spiller. Runden er over når kun en spiller har et tårn som står oppreist igjen. Dette er et spill som både ser og føles eksklusivt og flott ut. I tillegg er det både utfordrende og moro. Med i reglene følger det mange varianter for spilling.Alias er blitt et av folkets favorittspill, og dette er en ny utgave, hvor det også er inkludert litt fysisk moro. Basisen er forklaring av ord som partneren gjetter på, men de nye feltene på brettet kan gjøre at dette må gjøres mens man hopper, eller som om en er redd, fortelle historier med ordene på kortet eller beskrive en kjendis. Spillet kan også spilles som normalt, og har da nye oppgaver. At Alias har blitt en så stor suksess i Norge er ikke rart, og denne versjonen vil nok gi mange mye moro i høstmørket.

Årets_spill_2009_nom_barn

Nominerte Årets barnespill 2009:
BATIKKID_BOXBatik Kid (Tantrix)
En barneutgave av en Gigamic-klassiker, som egentlig spilles på same måte. To spillere legger annenhver gang en brikke i et oppreist ”brett” inntil en av brikkene blir stående over kanten. Brikkene er artige og tegneserieaktige, og barna lærer litt om romforståelse og planlegging. Enkelt og raskt som passer barn fra 5 år.
guess_who_extraGuess Who Extra (Hasbro)
Dette er en ny utgave av et Hasbros mest etablerte titler. To spillere prøver ved å stille spørsmål til hverandre å eliminere forskjellige karakterer fra et brett og til slutt gjette på hvilke karakter motspilleren har valgt for en runde. Dette er svært god trening i analytisk, logisk og deduktiv tenkning, men det oppleves som en lek. Passer best for 6 år og opp.
Kenguru_boxKenguru (Tactic)
Et enkelt kortspill med flotte plastikkenguruer, hvor en spiller ut et kort hver runde og tar den korresponderende fargede kenguruen. Det er også mulig å forsvare sine kenguruer ved å spille et likt kort i forsvar. Det er kun 4 kort til hver kenguru, så ”timing” kan være viktig. Spilleren som sitter igjen med flest kenguruer når kortbunken går tom vinner. Barna lærer litt om korttelling, men det viktigste er at de har det moro. Passer for 5 år og opp.
SPLASHATTACK_BOXSplash Attack (Tantrix)
Fisking har aldri vært så hektisk. Det er ni flotte fiskebrikker i tre forskjellige farger og med tre forskjellige symboler. Spilleren kaster de to terningene, hvor den ene angir farge og den andre et symbol. Det er da om å gjøre å være den raskeste til å ta fiskebrikken med rett kombinasjon. Om en spiller allerede har tatt fisken, er det pirajaen som skal tas. Pirajaen sikrer fisken for spilleren som har fisken, hvis en annen spiller tar pirajaen mister spilleren fisken. Dette er høyoktanmoro for barn ned i 4 års alder, og hånd-øye koordinasjonen blir satt på prøve.
Zoobaloo_boxZoobaloo (Vennerød Forlag)
En vri på Noahs ark, hvor det er om å gjøre å beregne hvor mang dyr det er plass til på flåten. 10 dyrekort trekkes og plasseres rundt flåten med dyrefigurene oppå. Så angir alle spillerne om de tror det er plass eller ikke for alle dyrene med en sjetong. Om alle tror det går trekkes det opp et nytt dyr, og deretter en nyavstemning. Dette fortsetter inntil noen tror det ikke går. Da samarbeider de som tror det går med å plasseres alle dyrefigurene på flåten. Poeng tjenes ved å gjette riktig, og spilleren som har flest poeng etter 6 runder vinner. Spillet har kvalitetskomponenter og lærer barna noe om romforståelse. Passer bra for barn på 6 år og opp

Årets_spill_2009_nom_familie

Nominerte Årets Familiespill 2009:
bandu_boxBandu (Vennerød Forlag)
En tysk moderne klassiker som endelig har kommet til Norge. Tårnbygging har aldri vært mer utfordrende; her er det brikker i de mest utrolige former, og alt i tre. Spillerne velger brikker etter tur som nestemann skal plassere i sitt tårn. Hver spiller har noen steiner som en kan bruke til å kjøpe seg fri fra enkelte brikker, og da går brikken til neste spiller. Runden er over når kun en spiller har et tårn som står oppreist igjen. Dette er et spill som både ser og føles eksklusivt og flott ut. I tillegg er det både utfordrende og moro. Med i reglene følger det mange varianter for spilling.
dotto_boxDotto (Tactic)
Nok et hektisk spill, hvor en må plassere terninger med forskjellige farger etter et mønster fra et oppgavekort på brettet mens en infernalsk timer går. Så fort du har laget mønsteret snur du et nytt kort og neste spiller må lage dette mønsteret. Dette fortsetter inntil timeren går ut. Spilleren som da har tur mister en av sine opprinnelige tre sjetonger (liv). Spilleren som står alene igjen vinner. Timeren har flere forskjellige tidsintervaller som er tilfeldige, så spillerne kan ikke beregne tiden. Et raskt, artig og hektisk spill som passer de fleste.
Modern_Art_boxModern Art (Enigma)
Her får spillerne prøve seg som kunstspekulanter. Fem kunstnere (i denne utgaven reelle kunstnere fra Finland og Sverige) har flere malerier på markedet. Spillerne er både kjøper og selgere av kunstverkene, og prøver å tjene penger ved å samle på den riktige kunstneren. Denne vil være den det er flest kunstverk av ved rundens slutt. Hver runde må spilleren velge et kunstverk som legges ut på auksjon. Spilleren får pengene fra den som byr mest, og betaler til banken om han/hun kjøper det selv. Spilleren med mest penger ved spillets slutt vinner. Auksjonsspill er ofte litt vriene da det kan være vanskelig å få forståelsen av hva en ting er verdt, men med litt trening blir det et meget intenst og spennende spill.
keltis_boxKeltis (Vennerød Forlag)
Fjorårets Spiel des Jahres vinner har kommet på norsk. Dette er i utgangspunktet et kortspill som bruker brett til å vise fremgangen i spillet. Spillerne må spille ut kort i serier i forskjellige farger, og flytter sine spillerbrikker på brettet tilsvarende. Spillerbrikkene flyttes langs stier knyttet til fargene på kortet og langs stiene er det felter som gir bonuser. Stiene er delt inn i 3 sektorer, hvor hver sektor gir forskjellige antall poeng og ikke minst angir når spillet er slutt. Keltis er et svært godt familiespill som holder fokus på risikotagning, altså hvor langt den enkelte spiller er villig til å gå.
zak-pak_boxZak Pak (Vennerød Forlag)
Som flytesjauer er det viktig å ha en ide om hvor stor lastebil som trengs for flyttelasset en har. Dette er kjernen i spillet. Før hver runde kaster spillerne fem forskjellige terninger som angir hvor mange brikker av denne typen det er i lasten. Deretter trekker spillerne to lastebilkort som holdes med billedsiden ned på bordet. Når alle har tatt sin last snus alle lastebilene opp samtidig. Spillerne må nå så fort som mulig ta en av motspillernes snudde lastebiler. Siste spiller til å ta en lastebil får ikke velge mellom de gjenværende, men må ta toppkortet fra lastebilbunken. Spillerne må så stable brikkene på lastebilen de valgte, og det er minuspoeng for både tiloversblivende brikker og tomme områder på lastebilen. Lastebilene angir både bredde, lengde og høyde på lasten som varierer stort. Et interessant og hektisk spill, hvor evnen til å anslå volum er essensielt

Årets_spill_2009_nom_selskap

Nominerte Årets Selskapsspill 2009:
Party_Alias_boxAlias Party (Tactic)
Alias er blitt et av folkets favorittspill, og dette er en ny utgave, hvor det også er inkludert litt fysisk moro. Basisen er forklaring av ord som partneren gjetter på, men de nye feltene på brettet kan gjøre at dette må gjøres mens man hopper, eller som om en er redd, fortelle historier med ordene på kortet eller beskrive en kjendis. Spillet kan også spilles som normalt, og har da nye oppgaver. At Alias har blitt en så stor suksess i Norge er ikke rart, og denne versjonen vil nok gi mange mye moro i høstmørket
bet_your_brain_boxBet your brain (Norstar)
Et nytt kunnskapsspill hvor alle er med hele tiden gjennom å satse sjetonger på om spilleren i tur faktisk kan svaret eller ikke. Dette tar vekk en del av ventetiden som er så typisk i denne sjangeren, og ikke minst en kan gjøre det bra kun ved å være en god dømmer av motspillernes interesseområder og kunnskaper. En ny og frisk vri på en sjanger som det ikke ser ut til at nordmenn går lei av.
Bezzerwizzer_boxBezzerwizzer (Bezzerwizzer)
Med unntak av TP de Luxe, er dette det mest omfattende kunnskapsspillet vi har spilt så langt. Interessant at det også er mange flere og ikke minst helt andre kategorier enn de fleste tradisjonelle kunnskapsspillene. I tillegg har spillskaperne også kommet opp med et par elegante løsninger som ofte irriterer i andre spill i sjangeren – jeg kan svaret men får ikke anledning til å svare og ikke minst en får selv velge verdien av spørsmålene hver runde. Dette er et godt gjennomarbeidet kunnskapsspill som i tillegg skaper med interaksjon enn de fleste konkurrentene i sjangeren.
Imago_boxImago (Tactic)
I dette spillet er det viktig å ha god fantasi og ikke minst kjenne din familie og venner. Spørsmålskortene stiller et spørsmål og har seks svaralternativer. Spillerne får artige og tidvis helt absurde spørsmål om dem, og spilleren som velger de mest populære svaralternativene vinner. Hvis søsteren din skulle reise med et romskip hva ville hun da ha følt? Hvis samboeren din var en ting fra Norge, hva ville han vært? Imago er et morsomt, samtaleskapende og ofte overraskende spill hvor du både blir kjent med dine motspillere og ikke minst deres oppfatning av deg selv
t-shirt_game_boxT-shirt game (Tactic)
T-skjorte slogans er jo blitt et moderne kulturfenomen, hvor både alvor, humor, satire, idoldyrkning og masse annet er tillatt. I dette spillet får spillerne noen få slagordkort på hånden, før spilleren i tur snur opp et motivkort. Spillerne velger så ut det slagordet fra hånden de mener passer motivet best. Spillerne legger sine forslag med billedsiden ned på bordet. Når alle har lagt ned kort, blandes de og spilleren i tur snur så alle opp. Spilleren i tur velger så hvilken kombinasjon han/hun liker best og spilleren som la ned slagordet får en belønning som er et ”kult eller kjipt” kort. Et meget humoristisk, tidvis politisk ukorrekt spill med masser av ironi og satire. Bør ikke spilles av sarte sjeler.