Årets Spill 2010 – Vinnere og nominerte

aaretsspill_2010

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Kanskje årets mest nyskapende barnespill, hvor spillerne skal komme seg gjennom en labyrint ved å flytte sine brikker, som har en kule hengende under seg og brettet. Det er skjulte vegger under brettet, så utfordringen blir å huske de tidligere forsøkene i å nå målet.Spillet bygger en del på et fenomen som startet på 80-tallet, samlekortspill. Men til forskjell fra disse trenger man ikke lenger samle kort, men man må fremdeles "sette sammen kortstokken selv". Dette gjøres ved at spillerne hver runde kan spille et handlingskort og gjøre et kjøp. Målet er å sitte igjen med flest poengkort ved spillets sluttHver spiller får et sett med identiske bilder, og oppgaven består i hver runde å finne så mange ting på bildet som mulig som begynner på en gitt forbokstav. Poeng gis for antallet ord, men også i henhold til hvor mange som har det samme ordet. Kreativt og artig selskapsspill, som gjerne kan spilles av yngre deltagere også
Nominerte Årets barnespill 2010:
alfred_boxAlfred
Et annerledes og interessant barnespill hvor hukommelsen settes på prøve gjennom bruk at speil. Her skal en beregne synsvinkler for å finne gjenstander langs brettets ytterkant.
creationary_boxCreationary
De fleste kjenner Tegn&Gjett eller Fantasi, og LEGO kommer her men svært spennende variant. Spillerne skal her bygge gjenstander etter et kort, mens de andre spillerne skal gjette hva spilleren bygger med de medfølgende LEGO-klossene.
lava_dragon_boxLava Dragon
Spillerne forsøker å være den første til å nå toppen av pyramiden. Dette er selvfølgelig ikke uten problemer da både de andre spillerne og Dragen på toppen setter hindringer i veien. Stigespillet får en ny dimensjon.
magilabyrinten_boxMagilabyrinten
Kanskje årets mest nyskapende barnespill, hvor spillerne skal komme seg gjennom en labyrint ved å flytte sine brikker, som har en kule hengende under seg og brettet. Det er skjulte vegger under brettet, så utfordringen blir å huske de tidligere forsøkene i å nå målet.
QUORIDOR_KID_boxQuoridor kid 
Dette er en barnevariant av en moderne abstrakt klassiker.
Spilldynamikken er den samme, men designet er tilpasset et yngre publikum. Målet er å få brikken sin til motsatt side av brettet, men dette blir vanskeligere etter som spillerne også kan sette ut vegger stenger av stadig større deler av brettet.
Nominerte Årets Familiespill 2010:
10_dager_i_amerika_box10 dager i Amerika
Dette er seneste tilskudd i en serie spill som er veldig like, men fra forskjellige verdensdeler. Målet er å lage en 10 dagers rundreise i verdensdelen gjennom å plassere 10 kort i en rekkefølge. En starter med 10 tilfeldige kort og disse kan byttes ut 1 og 1 gjennom spillet. Første spiller til å fullføre en reise vinner.
Carcassonne_new_world_boxCarcassonne: New World
Carcassonne er en moderne spillklassiker, og dette er en ny variant hvor spillerne følger immigrantene i den nye verdenene. Spilldynamikken er ganske lik originalen – trekk en brikke, plasser brikken og velg evt å sette ut en av dine tilhengere. På denne måte utvider området seg gradvis og poeng gis fortløpende gjennom spillet ved at tilhengerne fullfører forskjellige landskaper.
dominion_boxDominion
Spillet bygger en del på et fenomen som startet på 80-tallet, samlekortspill. Men til forskjell fra disse trenger man ikke lenger samle kort, men man må fremdeles “sette sammen kortstokken selv”. Dette gjøres ved at spillerne hver runde kan spille et handlingskort og gjøre et kjøp. Målet er å sitte igjen med flest poengkort ved spillets slutt.
Ligretto_Dice_boxLigretto: Dice
Ligretto er et svært populært kortspill, hvor målet er å kvitte seg med sine 13 kort til bunker på midten av bordet først – men alle spiller samtidig! Altså lettest beskrevet som samtidig flermannskabal.
Denne utgaven gjenskaper spillet med terninger. Førstemann som klarer å plassere alle sine terninger på brettet vinner.
4_quadro_box4 (quadro) – en brettversjon av 4-på-rad, hvor brettet har felter med tall på. Spillerne bruker kort med tallverdi til å plassere ut brikker på brettet. Spillerne slåss om feltene inntil en tar en definitiv majoritet.
Den første som klarer å skape en 4-på-rad på brettet med felter som han/hun dominerer vinner spillet.
Nominerte Årets Selskapsspill 2010:
Bananagram_box2Bananagram
Enklest beskrives som Scrabble uten brett, hvor spillerne lager sitt eget “kryssord” samtidig. Spillet er blitt enormt populært i USA, mye takket være kjendissnakk på Oprah, men spillet er faktisk bra.
Black_Box_box1Black box
Et knakende godt selskapsspill med fokus på hvor godt du kjenner ditt eget bilde utad. Spillerne må velge hvilken av motspillerne som passer best i henhold til en uttalelse, påstand eller spørsmål. Deretter må spillerne avgjøre om de tror de får ikke får, får noen eller får flest stemmer på de gitte spørsmålene. Spillerne som best vet hvordan andre ser på seg vinner. Black Box skaper garantert mye diskusjoner rundt bordet.
fauna_boxFauna
Spørrespill på en helt ny måte. Her består oppgavene i gjette på målene på til dyr fra hele verden – utbredelsesområder, vekt, lengde og halelengde. For de fleste er dette kunnskap man ikke besitter til det fulle, men her er trikset i spillet – en trenger ikke kun å svare riktig, men derimot å være tettest på riktig svar.
kaleidos_boxKaleidos
Hver spiller får et sett med identiske bilder, og oppgaven består i hver runde å finne så mange ting på bildet som mulig som begynner på en gitt forbokstav. Poeng gis for antallet ord, men også i henhold til hvor mange som har det samme ordet. Kreativt og artig selskapsspill, som gjerne kan spilles av yngre deltagere også.
Kokkelimonke_bildeKokkelimonke Bilde – det velkjente bløffespillet i en ny versjon. Nå skal ikke spillerne konkurrere om å forklare merkelige ord – men derimot hva gjenstandene på bildene brukes til. Her er bløffingen i høysetet, og den som kommer opp med de “beste” forklaringene vinner spillet.