Årets Spill 2011 – Vinnere og nominerte

aaretsspill_2011

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Dette er en ny utgave av en moderne klassiker for barn, hvor poenget er å raskest mulig finne ulike gjenstander på et stort brett. Det trekkes opp brikker og første spiller til å finne igjen gjenstanden vinner brikken, og en velger hvor mange brikker en vil spille om. Herlig hektisk moro hvor barna kanskje har en fordel.Dette kan nærmest beskrives som Carcassonne på stereoider – brikkelegging under tidspress. Hver spiller bygger landskapene i hver sin verden fra en felles brikkehaug, og det er ingen turordning, så dette er hektisk. Et herlig, artig og engasjerende spill med tre vanskelighetsgrader og muligheter for flere utvidelser. Spillet ble også Årets Familiespill 2011Årets Selskapsspill 2011, hvor tegning er i høysetet. Hver spiller begynner med å velge et oppgaveord, så sendes tegnerullen til neste spiller som må tegne ordet eller frasen. Deretter må neste spiller forklare tegningen med sine ord også videre. Ved spillets slutt må du gjette på hvilken av rullene som er din ved å kun se på den siste tegningen, og det gis ekstrapoeng for den morsomte tegningen. Dette er et lattervekkende ”hvordan ble det til dette?” spill

 

Nominerte Årets barnespill 2011:
BrainBox_My_First_Pictures_box1Brainbox: Mitt første (Tactic)
Et svært enkelt og raskt spill, som passer bra for yngre barn. Man får se på et kort med flere detaljer i en kort stund og får deretter spørsmål om bildet. Svarene er alltid å finne i bildet, så det er enkelt å sjekke svaret.
Scarry’s Travelby (Tactic)
Scarrys Travelby bøker og animasjonsserie er en internasjonal suksess som selvfølgelig blir fulgt opp med et brettspill også. Og spillet er meget bra, hvor barna kan boltre seg på et 2 meter stort brett på gulvet på leting etter små detaljer på brettet.
Carneval_box1Carneval (Vennerød) 
Årets søteste barnespill, hvor barna skal få marihøner til å bytte farge på prikkene og komme seg til festen før maurene spiser opp all maten. Dette er et samarbeidsspill hvor man vinner og taper i fellesskap. Kjernen i spillet er et form for memo, men det vil også fenge litt eldre barn, kanskje til og med enkelte voksne.
Piratplank_box1Pirate plank (LEGO) 
Lego jobber iherdig med brettspill om dagen, og flere av dem er mer enn kun alternativ bruk av klossene. Pirate plank er et av de mer ”slemme” barnespillene hvor en etter å ha kastet terningen enten flytter sin egen brikke tilbake på planken, eller en av de andres lenger ut og således nærmere det hairike havet.
villkatten_masterVillkatten Master (Dan-spil)
Dette er en ny utgave av en moderne klassiker for barn, hvor poenget er å raskest mulig finne ulike gjenstander på et stort brett. Det trekkes opp brikker og første spiller til å finne igjen gjenstanden vinner brikken, og en velger hvor mange brikker en vil spille om. Herlig hektisk moro hvor barna kanskje har en fordel.
dominion_boxDominion: Intrigue (Vennerød) 
Dette spillet ble nominert i år, men grunnet produksjonsproblemer har ikke spillet ankommet Norge enda. Forventet ankomst er Januar 2012.
Nominerte Årets Familiespill 2011:
dominion_boxDominion: Intrigue (Vennerød)
Dette spillet ble nominert i år, men grunnet produksjonsproblemer har ikke spillet ankommet Norge enda. Forventet ankomst er Januar 2012.
Fresko_box1Fresko (Vennerød)
Et av årets ”tyngste” spill, med relativt mye regler, men som til gjengjeld gir en rik spillopplevelse. I spillet er man konservatorer som må samle inn ingredienser til oppdragene sine med å redde en freske i en renessansekirke. Dette er et spill for de med litt spillerfaring, og er på nivå med ”Settlers of Catan”.
Mondo_box1Mondo (Bergsala-Enigma)
Dette kan nærmest beskrives som Carcassonne på stereoider – brikkelegging under tidspress. Hver spiller bygger landskapene i hver sin verden fra en felles brikkehaug, og det er ingen turordning, så dette er hektisk. Et herlig, artig og engasjerende spill med tre vanskelighetsgrader og muligheter for flere utvidelser. Spillet ble også Årets Familiespill 2011.
Tori_box1Tori (Vennerød) 
Også dette er et litt komplekst spill, hvor temaet er torget i Helsini under OL. Spillerne skal tiltrekke seg kunder til bodene sine, og scorer poeng ved å bygge ut bodene og tiltrekke seg flest kunder. Et svært interessant spill, selv om rent grafisk kunne vært noe friskere.
Uluru_box1Uluru (Vennerød)
Dette er et enklere spill rent regelmessig, men ikke nødvendigvis lett å vinne i. Aboriginenes drømmefugler skal lande på spesifikke steder, men har ikke gitt beskjed på forhånd så spillerne må løse oppgavene samtidig og under tidspress. Spillet har likhetspunkter med mer kjente Ubongo, og har flere vanskelighetsgrader så en kan tilpasse spillernes nivå.
10 dager i Amerika
Nominerte Årets Selskapsspill 2011:
Bezzerwizzer_boxBezzerwizzer+ Familie (Bezzerwizzer) 
Danske Bezzerwizzer har virkelig klart å få et tak på kunnskapsspillområdet, og nå prøver de seg på en utvidet versjon. Dette er ikke et rent kunnskapsspill men heller et selskapsspill med oppgaver som skal løses i alt fra å spille kjente melodier på xylofon til å huske informasjon i en litt lenger tekst. Et flott, annerledes og gjennomarbeidet spill som gir nye utfordringer.
BrainBox_World_box1Brainbox: Verden (Tactic)
Denne utgaven av Brainbox er for voksne, men er spilldynamisk så godt som identisk med barnespillet. En får se på et bilde i en kort stund og må deretter besvare spørsmål om bildet du har sett. Rikitg svar vinner kortet, og den som først når en gitt mengde kort vinner. Raskt og hyggelig spill som holder konsentrasjonen oppe.
Compatibility_box1Compatibility (Vennerød)
Her spiller to og to på lag, og hver spiller har en bunke med like kort som har bilder av alt mulig fra brudepar til stop-skilt. Det leses opp et oppgaveord, eksempelvis ”sykepleier”, og spillerne må legge ned fra 2-5 av sine bildekort i henhold til hvilke bilder de mener kan relateres til oppgaveordet. Så scorer lagene poeng i henhold til hvor mange like kort de har brukt. Artig og overraskende moro, hvor det fort blir litt snakking om valgene og hvordan man assosierer.
cranium_boxCranium Scribblish (Hasbro)
Årets Selskapsspill 2011, hvor tegning er i høysetet. Hver spiller begynner med å velge et oppgaveord, så sendes tegnerullen til neste spiller som må tegne ordet eller frasen. Deretter må neste spiller forklare tegningen med sine ord også videre. Ved spillets slutt må du gjette på hvilken av rullene som er din ved å kun se på den siste tegningen, og det gis ekstrapoeng for den morsomte tegningen. Dette er et lattervekkende ”hvordan ble det til dette?” spill.
Terapi_box1Terapi 2011 (Tactic) 
En ny utgave av en tidligere favoritt, hvor kunnskapsnivået om våre livsfaser testes, fra spedbarn til etter døden. Hvor mye vet du om pensjonistenes åndsliv? Eller hvor mye husker du av dine tanker fra tenårene? Spørsmålene er hentet fra virkelige psykologiske studier og/eller raskere undersøkelser. Interessant er det uansett, og det er også rom for litt mer personlige svar i enkelte oppgaver.