Årets Spill 2012 – Vinnere og nominerte

aaretsspill_2012

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Dette er uten tvil årets beste barnespill, og har høstet priser i flere land. En kan anse det som en barneutgave av Scotland Yard. Forskjellen ligger i at det ikke er noen spiller som er tyv, men alle skal fange den, og en flytter etter den ved å følge lydene tyven lager. Det er også flere spillvarianter i reglene, så spillet vil ha lang levetid.Alan R. Moon, som tidligere har gitt oss spill som Ticket to Ride, har denne gangen kastet seg over flyselskaper. Kjernen i spillet er aksjer og spillerne scorer poeng for aksjene i de forskjellige flyselskapene gjennom spillet. Hver runde utvider spilleren rutenettet til et selskap eller kjøper aksjer. Javel, så er det litt mer regler enn du kanskje er vant til, men dette får du igjen i fullt monn i spillet!
Ryktet Går er den skandinaviske versjonen av spillet Telestrations, som går sin seiersgang verden over om dagen. Enkelt beskrevet er dette en tegneversjon av Hviskeleken. Hver spiller noterer ned et ord og tegner det før blokken går til neste spiller. Denne skal så skrive hva tegningen er og sende blokken videre til neste spiller som igjen skal tegne. Det er interessant og morsomt å se hvor forskjellige vi tyder den samme tingen – både ord og tegninger. Vil garantert skape latter i heimen!

 

Barnespill:
Fargerike_larver_boxFargerike Larver (Tactic)
Et intuitivt og raskt spill, som passer bra for yngre barn. Spillerne skal plassere ut larvene sine på brettet og den som får ut alle vinner. Barna forstår umiddelbart hva som er poenget og liker temaet. Et godt alternativ til memo-spill med et visst taktisk element.
mister_monster_boxMister Monster (Vennerød Forlag)
Et tematisk artig spill hvor samarbeid står i fokus. Spillerne skal fange monstre i en labyrint ved å sammen bruke styrepinner. Ved tre eller fire spillere spilles det på lag og dette er nok den beste måten. Det er ellers flere varianter som øker vanskelighetsgraden med i spillet.
battleofhoth_boxStar Wars: Battle of Hoth (Lego)
LEGO fortsetter med brettspillsatsingen og dette er et av de beste fra årets nye titler. Spillet er et tomannsspill, men gir barna trening i litt taktisk tenkning. Får litt trekk for kanskje å være litt vel ”guttete”, og få jenter vi har spilt med har vært like entusiastiske som de unge guttene.
Skilpadde_racet_boxSkilpadderacet  (Vennerød Forlag)
Dette kappløpkonseptet er velkjent, men i denne utgaven er temaet og spilldynamikken svært godt tilpasset barna. Poenget er å flytte skilpaddene fremover ved hjelp av kort, og hver spiller har sin farge. Men siden det også finnes kort som kan gjøre at de kan flyttes bakover er det viktig og ikke vise hvilken som er din.
tyvenHvem er tyven (Chrom)
Dette er uten tvil årets beste barnespill, og har høstet priser i flere land. En kan anse det som en barneutgave av Scotland Yard. Forskjellen ligger i at det ikke er noen spiller som er tyv, men alle skal fange den, og en flytter etter den ved å følge lydene tyven lager. Det er også flere spillvarianter i reglene, så spillet vil ha lang levetid.
Familiespill:
Africana_boxAfricana (BergsalaEnigma)
La oss kalle det en oppgradert utgave av ”Jakten på den forsvunne diamant”. Spillerne reiser rundt for å samle oppdagelseskort, og må skaffe penger og betale for spesielle effekter. Et svært godt familiespill for tiåringer og oppover. Spillet for trekk for dårlig oversettelse av reglene, men bruk de medfølgende danske reglene så lar dette seg greit løse.
Airlines_Eu_boxAirlines (Vennerød)
Alan R. Moon, som tidligere har gitt oss spill som Ticket to Ride, har denne gangen kastet seg over flyselskaper. Kjernen i spillet er aksjer og spillerne scorer poeng for aksjene i de forskjellige flyselskapene gjennom spillet. Hver runde utvider spilleren rutenettet til et selskap eller kjøper aksjer. Javel, så er det litt mer regler enn du kanskje er vant til, men dette får du igjen i fullt monn i spillet!
Paris_Connection_box1Paris Connection (Vennerød Forlag)
På tross av enkle regler, som omtrent fyller en side, gir dette spillet mengder av taktiske valg å bryne seg på. En skal også her bygge jernbaneruter og investere i selskapene, men en bruker ikke penger eller andre ting. Alt dreier seg om å plassere ut togbrikker eller bytte dem inn og få nye i andre selskaper. Et svært enkelt, elegant og godt familiespill som fungerer for 10 år og oppover.
tangram_boxTangram Race (Tactic)
Tangram er et eldgammelt kinesisk puslespill som består av 7 brikker i etter hvert standardiserte former som skal settes sammen til forskjellige figurer. Her har man laget et spill av puslingen hvor alle har hvert sitt sett og skal forøke og løse oppgavene fortest. Hektisk moro for flere eller litt hodebry for en selv.
hey_thats_my_fish_boxHey! That’s my fish! (Vennerød)
Dette er en miniutgave av en tidligere utgitt tittel. Ideen rundt en pingvinkoloni som jakter fisk fra et stadig minkende isflak er jo tidsriktig og artig. Taktiske egenskaper er en stor fordel, men spillet vil kunne glede mange. For trekk for litt vel små komponenter som gjør oppsettet litt omstendelig og spilling med store never litt vrient.
Selskapsspill:
Quizdan_boxQuizDan (Vennerød Forlag)
Det er jo blitt vanlig at det kommer brettspill basert på mange tv-konsepter, og da kanskje spesielt for programmer med et konkurranseelement. QuizDan er en relativt god hjemmetilpasning av quizshowet på NRK. Bra vanskelighetsnivå og gode alternativer om en spiller den enklere stueversjonen gjør spillet mer tilgjengelig enn det ellers kunne vært.
Photoloco_boxPhotoloco (Tactic)
Tegn-og-gjette-spill er tydeligvis inn for tiden og dette er en litt annen vri. Kan minne en del om Brainstorm rent spillteknisk da dette spillet også bruker en rød farge til å skjule ord. Men forskjellen ligger naturligvis i at en spiller her skal forsøke å tegne 9 ord på et bilde, mens lagkameratene prøver å gjette dem. Ordene er i liten grad relatert til bildet så det kan bli en del artige tegninger.
ryktet_gar_boxRyktet Går… (Chrom)
Ryktet Går er den skandinaviske versjonen av spillet Telestrations, som går sin seiersgang verden over om dagen. Enkelt beskrevet er dette en tegneversjon av Hviskeleken. Hver spiller noterer ned et ord og tegner det før blokken går til neste spiller. Denne skal så skrive hva tegningen er og sende blokken videre til neste spiller som igjen skal tegne. Det er interessant og morsomt å se hvor forskjellige vi tyder den samme tingen – både ord og tegninger. Vil garantert skape latter i heimen!
Say_anything_boxSay Anything (Tactic)
Et samtaleskapende og artig selskapsspill, hvor en basert på spørsmål fra kort skal komme opp med potensielle svar. En spiller leser opp et spørsmål, de andre spillerne skriver ned svaralternativer og vedder deretter på hvilket svar oppleseren vel velge som sitt. Det er ikke noe som er riktig eller galt – spørsmålene dreier seg om hvordan en ser sin omverden. Alt etter hvordan spillerne er kan dette skape mye latter.
Vil_du_vedde_boxVil du vedde (Tactic)
I dette spillet skal spillerne vedde på om en spiller klarer å gjennomføre en eller annen mer eller mindre interessant oppgave. Det dreier seg om alt fra hoderegning via finne røde ting i rommet til å spinne en mynt. Spillet er i utgangspunktet myntet på tenåringer og oppover, men takket være junioroppgaver kan også mindre barn være med. Det er stor variasjon i oppgavene, og det noen opplever som latterlig enkelt kan fort være vanskelig for en annen.