Årets Spill 2013 – Vinnere og nominerte

aaretsspill_2013

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Søppelkasting har sjeldent vært mer moro. Her konkurrerer spillerne om å stable søppelbrikker i søppelkassen. En mer tematisk og artigere versjon av stablespillet Jenga. Dette fungerer godt for barna alene, familiene og til og med for voksne. Et fantastisk barnespill.Norske Kristian R. A. Østby har vært med å skape noe som begynner å se ut som en aldri så liten bølge av norske spillutviklere som får sjansen på det internasjonale brettspillmarkedet, og sågar høster hyllest. Escape er et samarbeidsspill, som best kan beskrives som et fellesskapsyathzee under tidspress. Nyskapende, hektisk og engaserende – et må-ha spill til en hver brettspillsamling.En norsk utgave av selskapsleken “Celebrities”, som intriduserer litt nytt som redder det som spill. Her spiller en på lag og et spill går over 3 omganger, med 30 kjendiser. I hver omgang skal en spiller på laget forklare kjendisene for laget sitt med stadig færre hjelpemidler. Diverse varianter av dette spillet har gått sin seiersgang verden over, og dette er en svært bra versjon – garantert mye latter rundt bordet!

 

Barnespill:
Roskis_box1Roskis (Lautapelit/Bergsala-Enigma)
Søppelkasting har sjeldent vært mer moro. Her konkurrerer spillerne om å stable søppelbrikker i søppelkassen. En mer tematisk og artigere versjon av stablespillet Jenga. Dette fungerer godt for barna alene, familiene og til og med for voksne. Et fantastisk barnespill.

Junior_Lancelot_boxJunior Lancelot (Vennerød Forlag)

Her skal det også stables, om enn på en helt annen måte. To spillere stabler diverse gjenstander på hver sin side av en vegg med mål om å være ridderen som når toppen først og på den måten redder prinsessen fra dragen. Kan minne mye om det tidligere nominserte Batik fra 2009.


loopin_louie_boxLoopin´Louie (Tactic)

Dette er et spill som tidligere har vært utgitt på det norske markedet, men har vært borte en stund. Det er på mange måter mer en leke enn et spill, men en viss ferdighet i “timing” er poenget i spillet, og det kan engasjere både barn og voksne i sammen eller hver for seg. Skaper mye barnlig glede!

Animix_boxAnimix  (Vennerød Forlag)

Et tegne- og gjette spill med et tema om dyr. Men her skal det skapes nye arter ved å blande dyrekort og deretter tegne dem, mens resten av spillerne gjetter hvilke dyr som tegnes. Fantasifullt og morsomt for de barna som liker å tegne, men dette krever litt av dem og ikke alle syns det er så spennende å gjette.

Simsalahopp_boxSimsala Hopp (Vennerød Forlag)

Spillet følger en kreativ trend blant noen utgivere over de siste par årene hvor man bruker selve esken som en del av spillet. På denne måten bygges det her et toetasjers slott, hvor spillerne slår på undersiden av andreetasjen for å omvandle frosker til kaniner. Både litt memo og litt ferdighet trengs. Artig for de fleste barna.
Familiespill:
Escape_boxEscape (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Norske Kristian R. A. Østby har vært med å skape noe som begynner å se ut som en aldri så liten bølge av norske spillutviklere som får sjansen på det internasjonale brettspillmarkedet, og sågar høster hyllest. Escape er et samarbeidsspill, som best kan beskrives som et fellesskapsyathzee under tidspress. Nyskapende, hektisk og engaserende – et må-ha spill til en hver brettspillsamling.
Enigma_boxEnigma (Vennerød Forlag)
Dette er en herlig cocktail av moderne klassiske spilldynamikker satt sammen på en finulig måte. Her er det puzzles som skal løses ala Ubongo og Tangram, og brikker som skal plasseres som i Carcassonne. Så er du en ivrig pulseoppgaveløser og allerede har Ubongo, er dette definitivt et nytt spill å gå til anskaffelse av.
Kingdom_builder_boxKingdom Builder (Lautapelit/Bergsala-Enigma)
Utvikleren Donald Vaccarino entret brettspillverden ved å vinne det som går an å vinne med farsotten Dominion. Dette spillet viser en annen side av ham, men er nesten like godt. Her kjempes det om områder på et kart, og utvikling av egne kongedømmer. Det beste av de mer strategiske spillene som er sluppet på norsk i år.
Qin_boxQin (Lautapelit/Bergsala-Enigma)
Verdens mest utgitte spillskaper, Knizia, er igjen ute med et godt, gjennomarbeidet, enkelt og taktisk spill. I kjernen er dette et såkalt brikkeleggingsspill, hvor målet er å bli kvitt alle sine pagoder ved å skape, utvide og erobre territorier på brettet. Godt å se at den gode doktor er tilbake med et spill som kan glede mange både nybegynnere på strategispill, så vel som erfarne.
Las_VegasLas Vegas (Chrom)
Mange mener det var dette som skulle vunnet Spiel des Jahres i fjor, men så ble ikke tilfellet. Dette er et enkelt terningspill med masser av interaksjon og skadefryd. Spillerne kaster terninger i håp om å få majoriteten gitte terninger på de seks forskjellige kasinoenen, som alle har forskjellige premier for hver omgang. Spilleren med mest penger ved spillet slutt vinner. Det er en god stund siden et så godt gambling spill med terninger kom til det norske markedet.
Selskapsspill:
Hvem_i_all_Verden_boxHvem i all verdem (Vennerød Forlag)
En norsk utgave av selskapsleken “Celebrities”, som intriduserer litt nytt som redder det som spill. Her spiller en på lag og et spill går over 3 omganger, med 30 kjendiser. I hver omgang skal en spiller på laget forklare kjendisene for laget sitt med stadig færre hjelpemidler. Diverse varianter av dette spillet har gått sin seiersgang verden over, og dette er en svært bra versjon – garantert mye latter rundt bordet!
IKnow_boxiKnow (Tactic)
Det mest interessante nye kunnskapsspillet siden Bezzerwizzer. Her er det ikke kun fokus på paratviten, men også litt vedding på hvem som faktisk kan, eller ikke kan, besvare spørsmålet.  Spørsmålene skal nemlig besvares etter at spillerne har fått 3 hint som leder mot svaret. Her kan en til og med svare det samme som andre spillere. Oppgavene er varierte og holder et ganske høyt vanskelighetsnivå, men det kompenseres med en meget elegant spilldynamikk.
Word_fight_boxWord Fight (Vennerød Forlag)
Nordmannen Tarald Aano har nok hentet inspirasjon fra både det norskutviklede Word feud og amerikanske brettspillet Banagrams, men har klart å komme opp med en både engasjerende, annerledes og god spilldynamikk som i tillegg er kjappspilt. Er du heketet på ordspill, så er dette et nytt “må-ha”.

Liker_liker_ikke_boxLiker – liker ikke (Tactic)

Her er det nok et “hvor-godt-kjenner-du-vennene-dine-spill”. Det er artig i mindre doser, men lider litt av at dilemmaene ikke er strukturert. Dette vil si at noen runder nærmest blir intetsigende og derigjennom gir lite engasjement, mens det i andre blir herlige problemstillinger hvor rangeringen blir vrien og overraskende for motspillerne. Kan skape artige samtaler og underholde den rette gjengen.
Quizmysteriet_boxQuizmysteriet (Bezzerwizzer/Bergsala-Enigma)
Danske Bezzerwizzer har lykkes internasjonalt med sitt kunnskapsspill, og gjør med dette spillet en forsøk på å koble sammen kunnskap og deduksjon i å legge til inspirasjon fra Cluedo. Ideen er riktig god, men selve spilldynamikken og oppgavene i denne versjonen er litt i enkleste laget for voksne. Så spillet fyller heller et hull for litt eldre barn og ungdom, som kan få glede av løse disse herlige mysteriene.