Årets Spill 2016 – Vinnere og nominerte

 

aaretsspill_2016

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Spinderella_boxTakenoko_boxcodenames_no
Et herlig, nyskapende spill hvor en bruker esken som brett i to etasjer. Spillerne prøver å redde sine 3 maur over skogbunnen, mens edderkoppen jakter på dem fra oven. Fantastisk ide og flott gjennomarbeidet, som til og med kan være litt artig for de voksne. Årets Barnespill 2016.Dette knallgode spillet kom egentlig på markedet i 2015, men for sent til fjorårets kåring. Og det var kanskje heldig både for det og oss. Også her er det en del kjente elementer, men du verden så mange detaljer som er forbedret og skaper et fantastisk spill. Målet er å utvikle deler av keiserens bambuspark, samtidig som en må passe på å mate pandaen. Årets Familiespill 2016!Det siste årets største internasjonale selskapsspillsuksess, som virkelig er nyskapende. Det spilles med to lag og 25 kort med ord på som er kodeordene til lagenes medspioner. En spiller på hvert lag skal prøve å lede sitt lag til å finne «sine» spioner blant de 25, ved å si et ord hver runde som skal hinte laget om hvilke kodeord som kan være riktige. En fantastisk ny idé, som er gjennomarbeidet og velfungerende, selv om det er såpass annerledes at det krever litt av spillerne. Årets Selskapsspill 2016.

 

aarets-spill-2016_barn-nominertBarnespill:
cubingosCubingos (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Dette lille og enkle spillet passer godt for litt mindre barn, men holder ikke så langt opp i skolealder. Konseptet er bygget rundt kuber med deler av artige små monstre på kuber. Et kort vendes opp og alle spillerne prøver å legge en kube til stabelen med kuber slik at monsteret blir helt. Rask oppfattelse og blikk for detaljer gir et herlig kjapt spill!
Spinderella_boxSpinderella (Marektoy/Chrom)
Et herlig, nyskapende spill hvor en bruker esken som brett i to etasjer. Spillerne prøver å redde sine 3 maur over skogbunnen, mens edderkoppen jakter på dem fra oven. Fantastisk ide og flott gjennomarbeidet, som til og med kan være litt artig for de voksne. Årets Barnespill 2016.
stone_age_jrStone age  (Lautapelit/ Vennerød Forlag)
Stone Age, det opprinnelige spillet, ble nominert til et lass med internasjonale priser, og da er det jo ikke så merkelig at man ønsker å lage en utgave tilpasset de litt yngre. Målet er å samle og bytte ressurser for å bygge sin landsby. Veldig godt gjennomført og gir mye av den samme følelsen som originalen, og ikke minst er en passende utfordring for barn i yngre skolealder.
tadaaTadaa! (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Dette er jo nærmest en tryllekunstnerkonkurranse i høyt tempo! Hver spiller har et sett med gjenstander, et kort vendes, og kappløpet er i gang. Spillerne konkurrerer i å stable gjenstandene slik at stabelen blir seende ut som på kortet. Poenget er at noen av gjenstandene skal synes, mens andre ikke. Fantastisk fartsfylt moro!
aarets-spill-2016_familie_nominertFamiliespill:
cacaoCacao (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Dette spillet vil alle Carcassonne-spillere kjenne seg igjen i, og hører til kategorien brikkeleggingsspill. Målet er å skaffe seg poeng ved å legge ut brikker og plassere ut sine arbeidere i gode kombinasjoner. Om ikke årets beste, så er det definitivt et spill som vil spre mye glede rundt bordene i de norske hjem. Enkelt, overskuelig og basert på kjente elementer.
perfect_alibiPerfect alibi (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Norske Kristian R. A. Østby er nok en gang med i oppløpet for Årets Spill, men denne gang med et spill som låner tungt fra spill som «Alibi» og «Cluedo», og er altså et deduksjonsspill. Målet er å finne hvem som drepte, hvor og når. Har du slitt ut det gamle Cluedo´et eller trenger noe nytt å bryn deg på, prøv Perfect alibi!
skylinesSkylines (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Også her er en tittel som låner mye fra tidligere spill, om enn i en helt annen sjanger. Her bygges det skyskrapere og målet er å vedde på hvilke bygninger som vil være synlige når spillet er over. Altså noe i retning av et 3D spill, som vi tidligere også har opplevd med Manhattan og Pueblo. Men sånn er det jo ofte med utvikling; små endringer/forbedringer i tidligere utgitte dynamikker.
Takenoko_boxTakenoko (Enigma)
Dette knallgode spillet kom egentlig på markedet i 2015, men for sent til fjorårets kåring. Og det var kanskje heldig både for det og oss. Også her er det en del kjente elementer, men du verden så mange detaljer som er forbedret og skaper et fantastisk spill. Målet er å utvikle deler av keiserens bambuspark, samtidig som en må passe på å mate pandaen. Årets Familiespill 2016!
aarets-spill-2016_selskap-nominertSelskapsspill:
activityActivity (Vennerød Forlag)
Et spill som i dag kanskje virker litt lite originalt, men faktisk var det da det opprinnelig ble utgitt i 1990. Det har brukt tid på å nå det norske markedet, og i mellomtiden har vi blitt kjente og glade i spill basert på miming, tegning og ordforklaringer. Dette er den seneste utgaven av spillet og vil skape mye glede blant selskapsspillerne her til lands!
alias_kvinner_mot_menn_noAlias kvinner vs menn (Tacitic)
Nok en ny Alias versjon, som også denne gang er velfungerende. Forskjellen ligger mest i at dette nok ikke fungerer like godt i en familiesetting, men heller blant ungdomsvenner. Dette fordi kvinner og menn spiller på lag mot hverandre. Poenget da er jo at oppgavekortene er delt i to bunker; en for damene og en for karene, så ordene er altså mer kjønnsorienterte. Det er ment å skape mye latter, og det gjør det tidvis, om ikke blant alle.
codenames_noCodenames (Enigma)
Det siste årets største internasjonale selskapsspillsuksess, som virkelig er nyskapende. Det spilles med to lag og 25 kort med ord på som er kodeordene til lagenes medspioner. En spiller på hvert lag skal prøve å lede sitt lag til å finne «sine» spioner blant de 25, ved å si et ord hver runde som skal hinte laget om hvilke kodeord som kan være riktige. En fantastisk ny idé, som er gjennomarbeidet og velfungerende, selv om det er såpass annerledes at det krever litt av spillerne. Årets Selskapsspill 2016.
kokkelimonke_original_2015_noKokkelimonke (Tactic)
Også klassikeren Kokkelimonke er kommet i en ny utgave, og viktigst med stort sett bare nye ord. Altså en bra utgave av tidenes beste bløffespill. Alt dreier seg om å komme opp med forklaringer til ord en ikke kjenner, og som forhåpentlig får stemmer fra de andre spillerne, mens du selv gjetter den riktige forklaringen. Veldig enkelt konsept som er utrolig morsomt med de rette spillerne. Er du/dere glade i ord og eller lek med ord, så er dette det perfekte spillet!
politisk_ukorrektPolitisk ukorrekt (Vennerød Forlag)
Spillet det har vært størst buzz rundt de siste par årene; Cards against humanity, i en norsk versjon. Navnet sier det meste, og esken advarer om at innholdet kan være sterk kost. Og dette er riktig, det er ikke et hyggelig familiespill, og passer nok best blant venner, og da særlig unge voksne. Poenget er å teste hvor drøy en kan være i å lage setninger basert på ordkort, som er ment å tøye strikken for hva som er akseptert å si. Knallmoro blant likesinnede, skremmende kleint med familien i romjula!