Årets Spill 2017 – Vinnere og nominerte

 

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Eggedans boxkingdomino_3d boxEscape Room the game box
Endelig har dette latterlige spillet kommet i norsk språkdrakt. En eggekartong med 10 egg, og to terninger. Kast den røde terningen for å se hva spillerne må gjøre; løpe rundt bordet, fange et sprettende egg, e.l. Deretter kaster spilleren som vant den hvite terningen får å se hvor denne må oppbevare egget; under haken, i armhulen eller mellom knærne. En forstår da at oppgavene stadig blir mer vriene, og spillet er slutt når en mister et egg. Fantastisk underholdende og garantert lattervekkende for store og små! Årets Barnespill 2017.Et spill som enklest kan beskrives som en blanding av domino og Carcassonne. Spillerne konkurrerer om å bygge det mest attraktive landet ved å ta og legge ut brikker i en 5x5 matrise. Hvordan man trekker brikker er egentlig noe av det mest originale i spillet, og er avhengig av hva en tok i forrige runde. Et skikkelig godt taktiske spill som vil glede de aller fleste. Årets Familiespill 2017!Såkalte Escape Rooms har blitt en svært så populær aktivitet for vennegjenger og firmautflukter. Dette er en brettspillutgave av det samme, og i spillet er det 4 scenarier, som hvert varer én time. Målet er, for spillerne i samarbeid, å komme seg ut av situasjonen de har havnet i ved å finne hint og løse snedige oppgaver før tiden renner ut. Dette er glimrende underholdning for alle som liker å bruke sin logiske og analytiske sans. Årets Selskapsspill 2017.

 

 

Barnespill:
Eggedans (Haba/Pluss-agentur).
Endelig har dette latterlige spillet kommet i norsk språkdrakt. En eggekartong med 10 egg, og to terninger. Kast den røde terningen for å se hva spillerne må gjøre; løpe rundt bordet, fange et sprettende egg, e.l. Deretter kaster spilleren som vant den hvite terningen får å se hvor denne må oppbevare egget; under haken, i armhulen eller mellom knærne. En forstår da at oppgavene stadig blir mer vriene, og spillet er slutt når en mister et egg. Fantastisk underholdende og garantert lattervekkende for store og små! Årets Barnespill 2017.
Farao (Ravensburger/Chrom)
Strengt tatt en reutgivelse av et spill Ravensburger tidligere har hatt ute kalt Ramses II. For alle praktiske formål er dette et litt mer avansert og snedig Memo-spill, hvor spillerne skal prøve å finne igjen Faraos skatter, mens man vil unngå fellene.
Piratjakten (WOW!/ Chrom)
Et svenskutviklet samarbeidsspill for barn, hvor de skal overliste piratene på et skip for å ta tilbake skatten de har stjålet. Spillerne har ikke egne brikker, men flytter den de ønsker i sin tur. Om brikken blir overrasket av piratene blir den fanget og må gå planken, og er såldes ute av spillet. Et hyggelig og greit samarbeidsspill for barn i begynnende skolealder.
Puzzle battle (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Puslespill er jo alltid populært blant de yngre, og her er det laget en konkurranse mellom 2 eller 4 spillere om å fullføre puslespillet sitt først. Puslespillene ser ved første øyekast like ut, men de har noen forskjellige detaljer, og brikkene er spesifikke for hvert enkelt. Så da er det bare å bli ferdig først! Et spill for de yngre og noe de kan spille sammen uten hjelp fra voksne.
Ticket to ride junior (Days of Wonder/Enigma distribution)
Veldig mange kjenner jo den moderne klassikeren Ticket to Ride, og denne utgaven passer perfekt for de litt yngre, altså rundt skolestart. Spilldynamikken er ganske lik den opprinnelige, men kartet og oppgavene er litt enklere. Spillet fungerer brillefint, men vil ha begrenset levetid da originalen ikke er så vanskelig å komme inn i.
Familiespill:
Bonk (Marektoy/Chrom)
Marektoy følger opp den internasjonale suksessen Klask, med Bonk, som også er et fingerferdighetsspill, men for fire spillere. Målet er å score mål ved å klinke en ball ved å sende egne baller ned et tårn. Men dette skjer fort og spillet er utrolig hektisk moro! Vel verdt et forsøk om du liker Klask.
Flamme Rouge (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Sykkelsporten er jo stadig i vinden, og i dette spillet styrer hver spiller et lag med en sprinter og en opptrekker. En trekker og spiller kort for å flytte sine syklister fremover i dette taktiske sykkelløpet som er over på en drøy halvtime. Det har vært laget mange sykkelløpspill, men dette er det vi har prøvd som fungerer best. Må prøves!
Flip ’em up (Z-man games/Enigma distribution)
Også dette er et fingerferdighetsspill, men her skal det knipses. Og settingen er jo helt riktig; det ville vesten. Her skal man være «outlaw» eller «sheriff», og da har man forskjellige oppgaver i spillet, men typisk skal man treffe ting ved å knipse. Et herlig og artig spill med den rette stemningen for de riktige spillerne.
Kingdomino (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Et spill som enklest kan beskrives som en blanding av domino og Carcassonne. Spillerne konkurrerer om å bygge det mest attraktive landet ved å ta og legge ut brikker i en 5×5 matrise. Hvordan man trekker brikker er egentlig noe av det mest originale i spillet, og er avhengig av hva en tok i forrige runde. Et skikkelig godt taktiske spill som vil glede de aller fleste. Årets Familiespill 2017!
Patchwork (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Lappeteppesying for to spillere, høres vel kanskje ikke akkurat interessant ut, men så feil kan man ta! Spillerne konkurrerer om å fylle sitt 7×7 matrise, men man vinner ved å sitte igjen med flest knapper. Lappene minner mye om Tetris-brikker, og de koster både knapper og tid å legge ut, og dette med tidsbruken styres på et eget brett og gjør spillet spennende. Liker du litt hjernetrim og taktiske spill, så bør du prøve dette!
Selskapsspill:
Tikk… takk… Bang! (Vennerød Forlag)
Et superhektisk ordspill som har gått sin seiersgang verden over, og nå endelig i Norge. Etter at du har fått bomben må du komme opp med et akseptabelt ord basert på bokstavene på kortene før du får levere bomben fra deg til neste spiller. Bomben har en innebygget variabel timer, så en vet aldri når den vil gå av, så her må en være rask!
Concept (Repos games/Enigma distribution)
Dette er et annerledes og nyskapende selskapsspill, som ikke nødvendigvis skaper så mye latter, men sparker igang de små grå, på linje med eksempelvis Codenames/Hint. To spillere velger og snur et kort og blir enige om et ord/navn/eller lignende på kortet og prøver deretter å lede en av de andre spillerne mot hva det valgte ordet er ved å plassere ut brikker på et brett. Kolonnene angir forskjellige «konsepter» som fungerer som hint. For alle som liker selskapsspill hvor det ikke nødvendigvis er latteren som er målet.
Escape Rooms the game (Identity games/Maki)
Såkalte Escape Rooms har blitt en svært så populær aktivitet for vennegjenger og firmautflukter. Dette er en brettspillutgave av det samme, og i spillet er det 4 scenarier, som hvert varer én time. Målet er, for spillerne i samarbeid, å komme seg ut av situasjonen de har havnet i ved å finne hint og løse snedige oppgaver før tiden renner ut. Dette er glimrende underholdning for alle som liker å bruke sin logiske og analytiske sans. Årets Selskapsspill 2017.
Ordet fanger! (Marektoy/Chrom)
Dette er også et hektisk ordspill, men på en annen måte. Spillerne trekker etter tur ett kort fra bunken i midten og legger det med bildesiden opp foran seg i en bunke. Så fort ett av disse kortene har det samme symbolet som på ett av de andre synlige kortene må en fortest mulig komme opp med et relevant ord i kategorien på motstanderens kort. En vinner kort, og spilleren med flest kort ved spillets slutt vinner!
Who’s the dude (Identity games/Maki)
Også i år er det ett selskapsspill som ikke passer så bra for familien, men som for den rette vennegjengen skaper mye latter! Mange spill er basert på miming for å forklare de andre spillerne begreper, filmer, steder, osv, og det er også tilfellet her. Men, det er forskjell – the Dude, en oppblåsbar fyr brukes som rekvisitt, og spillet blir da mer i retning av filmen Weekend med Bernie. Passer best for likesinnede som ikke tar seg selv så høytidelig!