Årets Spill 2018 – Vinnere og nominerte

 

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:

Et svært godt memo-spill, hvor en må holde orden på dyr som er ute å svømmer i elven, og er tidvis synlige og tidvis under broer og derfor ikke synlige. Terningen brukes til å definere hvilke dyr en skal prøve å finne og antallet som blir synlige gir deg det antallet felter fremover på poengbanen. En flott måte å la barna oppdage taktisk tenkning i tillegg til memo-aspektet. Et spill hvor barna ofte skinner og slår foreldrene! Årets Barnespill 2018.Kanskje noe av det minst sannsynlig interessante spillkonseptet på lang tid – flislegging i portugisisk palass. Men spillet er imponerende godt laget og skaper spenning, frustrasjon og glede for de aller fleste. Spillet deles i tre faser; en anskaffelsesfase, en «flisleggingsfase» og en scoringsfase. Om du bare skal ha ett spill i år, er det dette som skal anskaffes! Årets familiespill 2018.Dette spillet bygger på en selskapslek, og poenget er at en skal forklare ord til sine lagkamerater over tre runder. I første runde kan man si hav man vil, i andre må det mimes og i det tredje kan en kun bruke ett ord til å beskrive de samme ordene. Et velfungerende konsept som passer for de fleste som er glade i selskapsspill. Årets Selskapsspill 2018.

 

Barnespill:
Baluba (Lautapelit/Vennerød forlag)
Et svært godt memo-spill, hvor en må holde orden på dyr som er ute å svømmer i elven, og er tidvis synlige og tidvis under broer og derfor ikke synlige. Terningen brukes til å definere hvilke dyr en skal prøve å finne og antallet som blir synlige gir deg det antallet felter fremover på poengbanen. En flott måte å la barna oppdage taktisk tenkning i tillegg til memo-aspektet. Et spill hvor barna ofte skinner og slår foreldrene! Årets Barnespill 2018.
My first Carcassonne (Enigma/Asmodee Nordic)
Carcarssonne er blitt en moderne klassiker og svært mange kjenner spillet. Denne utgaven er rettet mot de yngre barna, og er en svært god måte å introdusere dem for Carcassonne-verdenen. Til forskjell fra originalen, er målet her å få satt ut alle sine følger først. En setter ut følgere hver gang en vei blir fullført, og antallet er avhenging av hvor mange tegninger det er av barn langs veien, og alle de forskjellige fargene får sette ut følgere. Også dette innfører barna i taktiske valg, som barna virkelig liker. Eneste trekk er at spillet er litt sårbart for alder – det blir fort for enkelt når barna kommer litt opp i skolealder.
Circus Topito (Lautapelit/Vennerød forlag)
I dette spillet skal spillerne flytte på klosser (med sirkusartister), i tre mulige stabler i forsøk på å få stablet klossene i rekkefølgen som er vist på oppdragskortet spilleren har. Så fort den riktige rekkefølgen dukker opp, legges kortet ned og spilleren som først har syv kort vinner. Et artig og interessant spill for barn i barneskolealder.
Fantastic Park (Lautapelit/Vennerød Forlag)
Årets mest spennende barnespill som virkelig lærer barn planlegging og å gjøre viktige valg. Spillet er nemlig basert rundt utplassering av brikker, hvor en på slutten av hver runde scorer poeng for de største samlingene av dyrene en har igjen på den siste brikken. Det passer ikke for de minste barna, og kan spilles litt «slemt», så det passer ikke nødvendigvis for alle. Men, dette spillet er så solid at det vil kunne spilles av foreldrene uten barna.
Tumball (AMO-toys)
På mange måter en moderne og oppdatert versjon av Pakkesel, som mange nok kjenner. Her henger det en del baller fra et stativ, og i din tur må du bruke en pinne til å legge til en ny ball. Tyngden på ballene gjør dette stadig vanskeligere, og målet er å bli den som først kvitter seg med alle sine baller. Et spill som noen barn stortrives med, mens andre som kanskje ikke er så stødige på hånden, ikke er så glade for.
Familiespill:
Azul (Enigma/Asmodee nordic)
Kanskje noe av det minst sannsynlig interessante spillkonseptet på lang tid – flislegging i portugisisk palass. Men spillet er imponerende godt laget og skaper spenning, frustrasjon og glede for de aller fleste. Spillet deles i tre faser; en anskaffelsesfase, en «flisleggingsfase» og en scoringsfase. Om du bare skal ha ett spill i år, er det dette som skal anskaffes! Årets familiespill 2018.
Majesty (Enigma/Asmodee nordic)
Her er vi i kjent brettspilltematikk; utvikle ditt middelalderrike. Det spilles tolv runder hvor en i hver runde trekker inn ett kort og plasserer dette på riktig plass i riket ditt og score dernest poeng. Majesty er laget av spillskaperen bak den tidligere vinneren Splendor, og vil trolig passe alle de som fant det spillet interessant. Enkel spilldynamikk og kort spilletid er et stort pluss for mange.
Photosynthesis (Lautapelit/Vennerød forlag)
Et spill basert på fotosyntesen virker jo merkelig, men det er briljant og naturlig velfungerende. En planter små trær som vokser når de får sollys, men stopper utvikling når de står i skyggen av andre trær, og solen flytter seg rundt brettet. Høres kanskje ikke spennende ut, men jo det er det!
Queendomino (Lautapelit/Vennerød forlag)
Oppfølgeren til fjorårets vinner Kingdomino. Spillet dreier rundt det samme prinsippet med brikkelegging, men tilfører litt mer «kjøtt på beinet». Altså er spillet noe mer avansert, men burde ikke skremme noen, og som en bonus kan de to spillene legges sammen og gir da enda flere muligheter. Liker du Kingdomino er dette et sikkert og anbefalt kjøp!
Santorini (Maki)
I utgangspunktet har dette abstrakte spillet for to spillere vært i utvikling i over 30 år, men kan i dag også spilles av to lag. I tillegg kan en spille med et stort utvalg guder, som har krefter man kan nyttegjøre seg for å kunne gjøre andre trekk enn de opprinnelige. I grunnspillet må en flytt en av byggerne dine og deretter bygge en etasje på en av bygningene ved siden av denne nylig flyttede byggeren. Og målet er å få en av sine byggere til tredje etasje på en av bygningene. Har du den minste interesse for abstrakt strategi er dette noe som bør sjekkes ut!
Selskapsspill:
Bezzerwizzer (Bezzerwizzer/Asmodee nordic)
Ny og oppdatert versjon av dette fantastisk gode spørrespillet. Som alltid er spillet gjennomarbeidet og har flotte komponenter. Om en kunnskapsdyst er det som ønskes er det Bezzerwizzer som vil gjøre nytten! Og ikke glem at det finnes småpakker med nye kategorier med spørsmål og egne kategoribrikker i salg.

Krazy wordz (Ravensburger/Chrom)
Ordleker kan være veldig morsomt og dette spillet er noe av det beste i så måte. Hver spiller får her utgitt et tema, trekker bokstavbrikker og danner nye og totalt ikke-eksisterende ord som passer til temaet. Deretter gjetter man på hvilke ord som hører til hvilket tema, og scorer poeng deretter. Krazy wordz utfordrer kreativiteten og kan fort skape mye latter.
Re-Play (AMO-toys)
Dette spillet bygger på en selskapslek, og poenget er at en skal forklare ord til sine lagkamerater over tre runder. I første runde kan man si hav man vil, i andre må det mimes og i det tredje kan en kun bruke ett ord til å beskrive de samme ordene. Et velfungerende konsept som passer for de fleste som er glade i selskapsspill. Årets Selskapsspill 2018.
Stor i kjeften (Vennerød forlag)
En av det siste årets største farsotter har vært diverse spill hvor en skal si ord med en munnåpner på plass i munnen. Det er jo ikke så mye spilling i dette spillet, men du verden så mye latter det kan vekke i den rette settingen. Det største spørsmålet er hvor lenge det er moro, men det er ingen tvil om dette har gledet veldig mange mennesker det siste året!
When I dream (Asmodee nordic)
Et av de mest nyskapende og kreative selskapsspillene på en god stund. I dette spillet får en av spillerne på seg en sovemaske og skal drømme. De andre spillerne skaper drømmen med hjelp av ord på kort, og oppgaven til «drømmeren» er å finne ut av hvilke ord de andre hinter om og deretter beskrive «drømmen» sin ved å bruke ordene han/hun mener er med i den. Det som er med på å gjøre spillet enda mer interessant enn kun hinting og husking, er at apillerne får forskjellige roller og vil score poeng på forskjellige måter. Dette er rett og slett et utrolig godt selskapsspill med fantastisk «artwork»!
Spesialpris:
Stor i kjeften – barn mot voksne utgave (Vennerød forlag)
Vi ønsker å fremheve denne versjonen av spillet spesielt da det nok er den som vil skape mest latter og samhørighet i familien. For det første er jo barn svært glade i å spille med voksne, og da gjerne på like vilkår. Og dernest hvis det man gjør sammen virkelig skaper genuin latter for begge parter, har man en vinner. Det er det ingen tvil om at dette er!