Årets Spill 2020/2021 – Vinnere og nominerte

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Hungry cats (OP games/Exertis)
Her skal spillerne, som er katter, få tak i mest mulig mat fra bordet ved å dytte tallerkner ned av bordet. Men unngå å knuse tallerkner, da dette vil gi minuspoeng. Grunnprinsippet er enkelt, en dytter brikker i et rutenett, og samler de som dyttes ut. Målet er å samle flest positive brikker i serier. Spillet slutter når rutenettet ikke kan fylles opp igjen. Også et spill med taktikk i førersetet, som også kan gi de voksne en utfordring!
Trails of Tucana (aporta/Asmodee nordics)
Den norske spillskaperduoen Svensson/Østby har over de seneste årene blitt internasjonalt anerkjente og ikke minst er deres eget lille forlag i bra vekst. Det har ført til lite fokus på deres lokalmarked, så gleden er stor over at de nå endelig har fått satt opp et system og gir ut noen titler på norsk. De var tidlig ute med såkalte «roll&write» spill, og det er akkurat det dette spillet er. Hver spiller får et kart, og målet er å forbinde byer og severdigheter med linjer på et ark, basert på to kort som angir terrengtyper. Dette vil gi poeng, og den med flest vinner.
Detective club (Igames/Asmodee nordics)
I dette ord- og assosiasjonsspillet, prøver en spiller å få sin konspiratør til å gjette ett ord ved å legge ned kort med tegninger. De andre spillerne skal prøve å finne frem til hvem som er konspiratør. Konspiratøren kjenner ikke ordet, men de gjør de andre spillerne, og poenget er at hver spiller må legge ned ett kort hver runde som skal være i tråd med det startspilleren la ned. Så både konspiratøren og de andre må være kreative i sine kortvalg på hver sin måte. Et fantastisk godt konsept med tilhørende komponenter, som absolutt fortjener tittelen Årets Selskapsspill 2020
Barnespill:
#Upside down challenge
(Maki as)
Helt klart noe som fenget ungene, selv om dette strengt tatt er mer en type lek enn et tradisjonelt brettspill. Oppgaven er å gjennomføre diverse utfordringer mens en har på seg briller som gjør at du ser opp ned. Og da kan det fort vise seg at kan være ganske moro å se andre prøve å skrive navnet sitt, eksempelvis. God øving av mentale og motoriske evner, da det utfordrer hjernen på en ny måte.
3D Labyrint
(Ravensburger/Brio)
Det originale Labyrinten har vært/er en storselger for Ravensburger gjennom årtier, og de tester stadig ut nye varianter av det. Dette er altså en 3D utgave, hvor en kan skyve på tårn og flytte brikken sin opp og ned fra de forskjellige nivåene. Og denne er like fengslende, og kanskje ørlite grann mer utfordrende enn originalen, hva flyttingen angår. Dette er ikke den samme utgaven med samme navn som ble utgitt på begynnelsen av 2000-tallet. 
Hungry cats
(OP games/Exertis)
Her skal spillerne, som er katter, få tak i mest mulig mat fra bordet ved å dytte tallerkner ned av bordet. Men unngå å knuse tallerkner, da dette vil gi minuspoeng. Grunnprinsippet er enkelt, en dytter brikker i et rutenett, og samler de som dyttes ut. Målet er å samle flest positive brikker i serier. Spillet slutter når rutenettet ikke kan fylles opp igjen. Også et spill med taktikk i førersetet, som også kan gi de voksne en utfordring! Årets Barnespill 2020.
Hungry Hugo
(logis/AMO-toys)
Kaotisk moro for barna, hvor også de voksne kan ha det litt gøy. Hver spiller har en hytte som de prøver å pynte opp rundt. Problemet er gorillaen som stadig kommer på besøk og spiser alt mulig. Det brukes kort til å angi handlinger og terning for avgjøre hva gorillaen gjør. Et spill hvor barna lærer seg grunnleggende taktikk, altså det å finne den beste løsningen i situasjonen man er i. Overraskende underholdende for voksne også!
Katta i sekken
(Vennerød forlag)
Et fingerferdighetsspill som også utfordrer den mentale forestillingsevnen. Her sitter nemlig alle spillerne med en pose med 12 trefigurer, og det trekkes to kort som angir hvilke dyr man skal trekke ut av posen. De må trekkes én og én, og legges på riktig kort. Trekker du feil dyr, kommer det en straff i form av at man må legge til kattefigurer i sekken, som da gjør det vanskeligere å finne de figurene du vil ha. Et artig og kreativt spill utviklet i Norge.
Familiespill:
Cold cases
(Alga/Brio)
Mange har nok et forhold, på godt eller vondt, til NY Chase og Scotland Yard spillene fra Ravensburger, hvor én spiller er en skurk som prøver unngå å bli fanget av de andre som er politi. I Cold cases er rollene snudd på hodet, og brettet blitt vertikalt. En spiller er etterforsker, og de andre spillerne er skurker som prøver å holde seg skjult for etterforskeren. Brikkene flyttes rundt på et stående brett med magneter, så man ser bare den siden av det man tilhører. Det er nok ikke et familiespill så mange voksne blir sittende med alene utover kvelden, men sammen med de eldre barna fungerer det veldig bra. Kreativt og originalt konsept, som kan fenge mange.
Keys to the castle
(Outset/AMO toys)
I dette spillet er målet å bli den spilleren som først klarer å flytte spillerbrikken sin fra den ene siden av brettet til den andre. Brettet består av et rutenett med dørbrikker, og dørene kan/må åpnes for å kunne flyttes gjennom. Og det er selvfølgelig flere hindre, og det brukes kort til å fjerne dem. Et veldig enkelt konsept som er raskt å lære, og gir litt taktiske utfordringer, men samtidig litt hellbasert. Typisk i forhold til korttrekkingen. Er nok ikke et spill for «gamerne», men for de fleste andre vil dette være et interessant og annerledes spill, som kan skape mye hyggelig konkurransefrustrasjon i familien eller blant venner.
Offshore
(Aporta/Asmodee nordics)
Hva er mer naturlig for en nordmann enn å lage et spill om oljeindustrien? Vel, nå er det gjort, og det er blitt et bra spill. Her letes det etter oljefelt, bores etter olje og selges olje over en lav sko. En kunne fort tenkt seg dette som et rent økonomispill, men det har spillskaperen unngått, og det mer fokus på å lage avtaler mellom spillerne for å få adgang til oljefelt og være med på boringen. Absolutt verdt å prøve!
Trails of Tucana
(aporta/Asmodee nordics)
Den norske spillskaperduoen Svensson/Østby har over de seneste årene blitt internasjonalt anerkjente og ikke minst er deres eget lille forlag i bra vekst. Det har ført til lite fokus på deres lokalmarked, så gleden er stor over at de nå endelig har fått satt opp et system og gir ut noen titler på norsk. De var tidlig ute med såkalte «roll&write» spill, og det er akkurat det dette spillet er. Hver spiller får et kart, og målet er å forbinde byer og severdigheter med linjer på et ark, basert på to kort som angir terrengtyper. Dette vil gi poeng, og den med flest vinner. Årets Familiespill 2020
Tudor
(WOW!/Exertis)
Kanskje ikke det mest politisk korrekte spillet på markedet, da målet er å enten bli den mest populære eller eneste overlevende av Henrik VIII koner! Men, det er et interessant og annerledes spill, som har satt sammen noen kjente spilldynamikker på en ny måte. Og, man kan få seg en liten historioppfriskning, eller ny lærdom. Terninger brukes til flytting, og kort til å utføre diverse handlinger, og mye er avhenging av å bruke feltene og motstandernes posisjoner på brettet i sin favør. Et spill som er såpass originalt at det er verdt å ta en titt på.
Selskapsspill:
Detective club
(Igames/Asmodee nordics)
I dette ord- og assosiasjonsspillet, prøver en spiller å få sin konspiratør til å gjette ett ord ved å legge ned kort med tegninger. De andre spillerne skal prøve å finne frem til hvem som er konspiratør. Konspiratøren kjenner ikke ordet, men de gjør de andre spillerne, og poenget er at hver spiller må legge ned ett kort hver runde som skal være i tråd med det startspilleren la ned. Så både konspiratøren og de andre må være kreative i sine kortvalg på hver sin måte. Et fantastisk godt konsept med tilhørende komponenter, som absolutt fortjener tittelen Årets Selskapsspill 2020.
Hack my password
(Tactic/Chrom as)

Tactic har levert svært mange gode selsskapsspill opp gjennom årene, og har kommet opp med noe originalt og interessant igjen med dette spillet. Det er to lag og hvert lag finner to ord som passer de to kategorikortene som trekkes før runden. Bokstavene i ordene stokkes om og skrives ned på den stående plastplaten laget har foran seg. Så skal hvert lag annenhver gang gjette på bokstaver og til slutt hvilke ord motstanderlaget har skrevet ned. Med gode ordvalg kan dette skape veldig mye moro. Bør sjekkes ut om du er glad i ordspill.
Just one
(Repos/Asmodee Nordics)
Fjorårets Spiel des Jahres vinner, borger for kvalitet, og dette er er virkelig godt selskapsspill, hvor man i fellesskap skal prøve å vinne over spillet. En spiller får ikke vite noe, mens de andre skal skrive ned hint til et ord den aktuelle spilleren skal gjette seg til. Like hint fjernes, så det kreves litt kreativitet av spillerne for å unngå at spilleren ikke blir sittende å skulle gjette basert på få hint. Nyskapende spilldynamikk, kreativt og underholdende og ikke minst et felles mål skaper grunnlaget for en herlig spillopplevelse.
Chameleon*
(Big potato games/Maki as )
I dette spillet blir dine evner som sosial kameleon, altså tilpasningsevne utfordret. Et spill hvor bløffing og deduksjon er i førersete. Foran hver runde får en et kort som angir om en skal være kameleon eller ikke. Et terningkast angir et ord på et ark, som alle spilleren foruten kameleonen får vite. Deretter må alle spillerne raskt si et ord som kan relateres til det hemmelige ordet. Kameleonen må altså komme opp med et ord uten å vite hva det skal relateres til, mens de andre skal prøve å finne ut hvem som er kameleon. Et herlig og fornøyelig spill som passer alle kvikke ordspillglade.
Pictionary air
(Mattel)
Pictionary har vært en storselger siden 80-tallet, og det er blitt utgitt mange varianter av det opp gjennom årene. Denne utgaven er vel den som tilfører spillet mest nytt. Og det består i en elektronisk penn og en app. Nå slipper man å tegne på papir, men heller i løse luften og bli filmet og vist på TV’en. Om det ikke er revolusjonerende, så er det ihvertfall en nyskapning vi ikke har vært borti i brettspillsammenheng tidligere. Og det skaper en masse nye muligheter, og utfordringer for den som skal tegne. Ikke alle er like gode til å se for seg hva man tegner når strekene ikke er synlig, mens de som er flinke til sånt plutselig kan samhandle med tegningen. En svært morsom vri på et veldig kjent spill.