Årets Spill 2021/2022 – Vinnere og nominerte

BARNESPILL:FAMILIESPILL:SELSKAPSSPILL:
Slidequest (blueOrange/Outland)
Alle husker trelabyrintnene med vegger og hull som en skulle trille en kule igjennom. Dette er en ny og oppdatert versjon for 2020-tallet. En må samarbeidet om å få ridderen (kulen) gjennom stadig vanskeligere brett, og man har "liv" man kan miste og masse skumle karakterer. Et spennende og intensivt spill som setter fingerferdigheten og samarbeidsevnene på prøve.
Carcata (Goliath)
Dette spillets tema er jo plutselig blitt mer aktuelt enn noen gang, i og med vulkanutbruddet på La Palma. Her skal en forsøke å sitte igjen med de største gjenværende landområdene etter av lavastrømmene fra midten av brettet har tatt sitt. Et godt områdekontrollspill som også kan spilles av de under 12 år.
Wavelength (Palm court/Asmodee Nordics)
Et sosialt gjettespill hvor to lag konkurrerer om å lese hverandres tanker. Man trekker et kort med en motsetning (kjedelig - moro), med et punkt på skalaen. Så må spilleren i tur prøve å komme opp med et eksempel som passer til punktet laget skal gjette med den innovative dreieskiven. For alle som liker kommunikative og analytiske spill uten gitte sannheter er dette definitivt verdt et forsøk!
Barnespill:
Escape your house – Spy team

(Identity games/Maki)
Gjør om hjemmet ditt til et tilnærmet “ordentlig” Escape room, og la barna løse oppgavene. Her henges det ut “låser” i huset og oppgaver må løses i riktig rekkefølge for at nøklene til dem kommer til rette. Gode og varierte oppgaver som passer barn i skolealder.
Vampire party

(Piatnik/AMO)
Her skal de uskikkelige vampyrbarna snike set ut fra rommet sitt for å snike til seg blodappelsiner og komme seg tilbake uten å bli fanget av kokka. Et artig spill om litt sannsynligheter og sjansetaking, med et tema som er i tiden. Passer fra 5 år og oppover.
Hint jr 

(Bezzerwizzer/Asmodee)
Som i det opprinnelige spillet som tidligere har vunnet selskapsspillkategorien, deles spillerne inn i lag, og man skal gi hint til sine lagkamerater ved å mime, tegne, snakke, bruke emojier og lyder. Oppgavene er godt tilpasset barna i skolealder.
Slidequest 

blueOrange/Outland)
Alle husker trelabyrintnene med vegger og hull som en skulle trille en kule igjennom. Dette er en ny og oppdatert versjon for 2020-tallet. En må samarbeidet om å få ridderen (kulen) gjennom stadig vanskeligere brett, og man har “liv” man kan miste og masse skumle karakterer. Et spennende og intensivt spill som setter fingerferdigheten og samarbeidsevnene på prøve.
Amazing maze

(Tactic/Chrom)
Her skal en tegne seg ut av labyrinter mens man har bind for øynene. Et artig spill hvor hukommelsen og romfølelsen er i høysetet, og utfordres skikkelig.
Familiespill:
Ligretto domino

(Schmidt spiele/Vennerød forlag)
Den sterke merkevaren Ligretto, som i utgangspunktet er et svært raskt spillende kortspill, prøves også brukt til å utvide sortimentet. I denne versjonen har man kombinert Ligretto med dominio, og det fungerer godt, kanskje spesielt for de som også skal spille med litt yngre familiemedlemmer.
Chronicles of Crime

(Lucky duck games/Outland forlag)
Man tenker jo ofte av brettspill er lite forenelig med digitale duppeditter, men dette spillet viser vei mot en intregrering av brettspill og en app. Appen styrer historien, mens man fremdeles må forholde seg til spillets fysiske innhold. Knallgodt krimspill, som nærmest fungerer som en episode i en krim-serie på TV.
Cartographers
(Pegaus/Outland forlag)

Et av de aller beste “roll&write” spillene utgitt i løpet av de siste par årene. Litt mer avanasert enn normalt for generen, men det er bare gledelig da det er så mye å konkurrere om her. Og med et spennende tema hentet fra et rollespillmiljø, litt i tråd med Ringenes Herre.
Wingspan

(Stonemaier games/Asmodee nordics)
Et av de siste årenes største farsotter har også kommet i norsk drakt antagelig til svært manges store glede. Her konkurreres det i å lage det beste området for fugler. Fantastiske komponenter, relativt enkelt konsept og mange måter å få poeng på har gitt det mange tilhengere.
Carcata
(Goliath)

Dette spillets tema er jo plutselig blitt mer aktuelt enn noen gang, i og med vulkanutbruddet på La Palma. Her skal en forsøke å sitte igjen med de største gjenværende landområdene etter av lavastrømmene fra midten av brettet har tatt sitt. Et godt områdekontrollspill som også kan spilles av de under 12 år.
Selskapsspill:
Beat that

(Gutter games/Vennerød forlag)
Konkurranser av mer fysisk karakter har vært en suksess for eksempelvis Vil du vedde? og dette spillet tar opp konkurransen. En haug med oppgaver familien eller vennegjengen kan konkurrere med. Herlige, kreativt og spennende underholdning!
Bezzerwizzer Timeline 

(Bezzerwizzer/Asmodee Nordics)
Tidslinjespill, altså hvor en må sette historiske hendelser i rekkefølge finnes det noen av, og dette er Bezzerwizzer sin versjon. Som alltid fra dette forlaget er både komponenter og oppgaver flotte. Og for de som liker å “briefe” litt med sine historiekunnskaper er dette midt i blinken.
How do you doodle?

(Outset media/AMO)
Et fantastisk spill for alle de som er mer glade i å konkurrere i kunstformen tegning, enn gammel kunnskap. En må tegne et gitt begrep, og deretter gjette på hva de andre har tegnet. Og her teller de små nøyansene. Herlige lattervekkende moro!
Stella

(Libellud/Asmodee Nordics)
Et enkelt mer konkurransepreget spill satt i Dixit-universet mange kjenner fra før. Her får man se en gitt mengde kort med masse detaljer, for deretter å få et begrep. Så er oppgaven å assosiere kort til begrepet. Målet er å ha valgt de samme som én eller flere andre, og unngå å være den eneste. Så får man poeng deretter. Utrolig flotte kort, et enkelt konsept og relativt kort spilletid vil nok gi det mange fans.
Wavelength

(Palm court/Asmodee Nordics)
Et sosialt gjettespill hvor to lag konkurrerer om å lese hverandres tanker. Man trekker et kort med en motsetning (kjedelig – moro), med et punkt på skalaen. Så må spilleren i tur prøve å komme opp med et eksempel som passer til punktet laget skal gjette med den innovative dreieskiven. For alle som liker kommunikative og analytiske spill uten gitte sannheter er dette definitivt verdt et forsøk!