Intervju med Åse og Henrik Berg

Jeg har jo sett at dere er aktive kritikere av brettspill og fulgt med på bloggen deres, men har jo enda ikke møtt dere, så kanskje dere kan si litt hvem dere er først?

Vi er et par i slutten av 20-årene (dvs 29) som har vært sammen siden vi var 16-17. Gift, 1 (snart 2) barn, bosatt for tiden i Askim men på flyttefot til Horten i løpet av sommeren (kjøpte hus i går…). Åse jobber som kantor (organist) i Askim kirke, Henrik er stipendiat ved Høgskolen i Østfold og skal snart begynne i ny jobb på Forsvarets Forskningsinstitutt.

Vi har spilt tyske spill sammen i ca 8 år, begynte med at vi kjøpte Settlers på en sommerferie til Tyskland. Det første spillet vi kjøpte sammen var vel forresten Risk noen år før det, men det var (som for mange andre) Settlers som fikk det til å ta av.

For ca et og et halvt år siden begynte vi å lage våre egne spill, siden den gang har vi nok brukt mer tid på å lage enn på å spille spill, tror vi.Åse og Henrik viser brettspillet Oregon for Remo

Gratulerer så mye med huskjøp og ventende barn 🙂 Så selv med et hektisk familieliv med småbarn finner dere tid til både å spille og utvikle spill. Det må jeg si er imponerende! Ellers så er det jo interessant å høre at Settlers vekket dere også. Hva tror dere er årsaken til at akkurat dette spillet har tatt så mange markeder med storm?

Settlers er vel et av de sikreste spillene å ta frem hvis man vil forsøke å verve nye brettspillere. Det er nok mange grunner til det, først og fremst er Settlers et enkelt, fengende og engasjerende spill. Vi tror folk liker det blant annet fordi det er "trivelig" å spille det. For det første er man (stort sett) snille mot hverandre hele tiden, og samarbeider kanskje til og med litt ved å handle med hverandre. For det andre bygger hver spiller opp sin egen lille verden, dette gir nok en stor tilfredsstillelse uavhengig av om man vinner eller taper til slutt. Spillet er dessuten engasjerende på den måten at alle spillerne må følge med og være aktive hele tiden, spillet belønner rett og slett engasjerte spillere ved at disse oftere får handlet til seg tiltrengte ressurser.

Mange forbinder brettspill først og fremst med å kaste terninger, og dette elementet er viktig også i Settlers. Dermed føler folk seg "hjemme" i spillet, samtidig som Settlers klarer å holde flakselementet (til en viss grad) under kontroll.

Alt dette (og sikkert mere til) gjør at Settlers er en gjenganger for oss, spesielt når vi får besøk av folk som aldri har spilt annet enn Monopol og Ludo. Og heldigvis har ikke engang vi blitt helt lei av det ennå, med det variable brettet og utallige utvidelser og varianter har Settlers en slitestyrke som overgår det meste!

Vi kan nok fort bli enig om at Settlers er et godt inngangsspill for de som ikke har blitt oppmerksom på den nye typen spill enda, men finnes det andre spill i samme sjanger dere vi anbefale?

Når det gjelder andre gode "inngangsspill" har Ticket to Ride vært en sikker vinner, i tillegg til TransAmerica, Bohnanza, Carcassonne og Alhambra. Vi har også brukt Factory Fun, Chinatown, Expedition, Europa Tour og RoboRally. Og selvsagt Oregon…:-) Felles for dem alle er at de er lette å lære, går relativt raskt å spille og at vi fremdeles synes det er veldig gøy å spille dem.

Oregon skal vi nok snart komme tilbake til 🙂 og det var jo mange gode forslag til inngangsporter for nye spillere her. Ticket to Ride har jo også vært en stor suksess de siste årene. Hvilke spill har dere som personlige favoritter? Tenk gjerne litt i kategorier (Barnespill, Familiespill, Selskapsspill og Strategi).prototypen på den nye spillet Orgeon

Vi har mange favorittspill, det er vanskelig å trekke frem ett eller noen få, men vi kan jo prøve. Blant de mer avanserte spillene er nok Through the Ages absolutt favoritten for tiden. Stort spill med mange muligheter, som ikke tar SÅ fryktelig lang tid å spille heller.

En viktig kategori for oss er to-spiller-spill. Der har vi Revolte in Rome (Roma på engelsk) og Jambo som favoritter.

Ellers er vi glad i handelsspill, og har spilt veldig mye Chinatown opp gjennom årene.

I kategorien lettere strategi/familiespill er Ticket to Ride favoritten for tiden.

Vi spiller ikke så mye selskapsspill, så der har vi ikke så mye å bidra med. Det samme gjelder vel i grunnen barnespill, i hvert fall foreløpig. Men vi kan jo nevne at sønnen vår på to år er veldig glad i å "pille pill" (spille spill), hans favoritter er Ticket to Ride og Um Reifenbreite.

Through the Ages har jo blitt en favoritt blant mange spillere verden over etter lanseringen i Essen i fjor. Kanskje spesielt blant de som liker de tyngre strategispillene og savner gode gamle Avalon Hill. Personlig har jeg kun virkelig spilt det en gang, men med en spilletid på 4-5 timer, må jeg bare innse at jeg aldri får tid selv om jeg likte det. Men siden dere er glade i tomannsspill, må dere vel også like abstrakt strategi? Eller er dere avhenging av et tema for at spillet skal vekke deres interesse? Har dere prøvd dere på Gipf-serien til Kris Burm?

Gipf-serien har vi ikke prøvd, nei. Abstrakte spill spiller vi så godt som aldri. Det kan være flere ulike grunner til at man liker å spille spill. Man kan f.eks. spille for spenningens skyld, for intellektuelle utfordringer, for det sosiale eller for stemningen. For oss er nok stemningen det viktigste.
Derfor liker vi aller best å spille tematisk sterke spill, mens abstrakte spill skygger vi stort sett unna.

Til ikke å være interessert i abstrakte spill, var du dyktig i Tsuro på spillkvelden før sommeren hos Hjelmervik! Uansett så var det en bra anledning til å få tatt en titt på Oregon spillet deres. Det var et interessant spill, men en ganske original dynamikk basert rundt områdeutvikling. Hvor kom denne ideeen fra?

Den viktigste inspirtasjonskilden til Oregon var nok et dataspill som heter Cæsar III, et spill vi i sin tid tilbrakte mye tid med. Et viktig element i Cæsar III er plassering og oppgradering av bolighus.
Bolighusene finnes i mange ulike nivåer, alt fra små telt til luksuriøse palasser, og et av målene med spillet er å tilby innbyggerne såpass bra servicetilbud at bolighusene deres oppgraderes til høyest mulige nivåer. Dette er på sett og vis kjernen i Oregon også, om enn med en noe annen innpakning. Istedenfor oppgradering av boligene, belønnes her spillerne med poeng når deres boliger ligger inntil viktige "servicebygninger" som postkontor, havn o.l.

Hvor idéen med koordinatsystemet kom fra, husker vi rett og slett ikke. Plutselig bare var den der.

Så kan en vel også si dere har vært heldige med presentasjonen av spillet. Dere har jo allerede sikret avtale om utgivelse i Tyskland med prestisjeutgiveren Hans im Glück! Gratulerer! Hvordan gikk dere frem for å få til det?

Det var vel egentlig så enkelt som at vi sendte en mail!

På forhånd hadde vi selvsagt testet spillet en god del. Vi likte det godt, og tenkte at vi kunne jo like gjerne sende det til et forlag. Et viktig valg vi da stod overfor, var hvilket forlag vi skulle velge. Vi hadde bestemt oss for å prøve et forlag i Tyskland, siden spillet vårt føltes som et typisk "tysk" spill. Valget falt på Hans im Glück av to grunner: For det første trodde vi spillet vårt kunne passe inn i deres program, og for det andre hadde vi lest på noen spillforfattersider på nettet at de visstnok var ganske raske med å gi svar og tilbakemeldinger, samt at de jobber grundig med spillene de får inn.

Så da sendte vi ganske enkelt inn en mail med en kort beskrivelse, et par bilder av prototypen og en pdf-fil med regler. Det koster jo ingenting å prøve…

Så dere gjorde litt forarbeid i å finne frem til hvilke utgivere som kunne være aktuelle. Var det andre utgivere på listen, eller full inntier på første forsøk? Når ventes spillet å bli sluppet?

Ja, vi vurderte vel noen andre også, husker ikke nøyaktig hvilke, men tror i hvert fall vi tenkte på å sende det til Kosmos. Men Hans im Glück var det første vi sendte det til.

Spillet skal bli sluppet på messa i Essen i midten av oktober.

Imponerende. Og litt uten om det vanlige skulle jeg tro! Å bli plukket opp så fort. Hadde dere prøvd med andre ideer tidligere og jobber dere eventuelt med flere ideer?

Nei, vi hadde ikke prøvd å sende inn noen spill tidligere. Oregon var vel egentlig det første spillet vi utviklet helt ferdig, tidligere har vi hatt et par idéer som aldri har blitt noe av.

Nå jobber vi med nye idéer stadig vekk, siden vi sendte inn Oregon for ett og et halvt år siden har vi nok brukt mer tid på spillutvikling enn på spilling…
Periodevis sitter vi hver eneste kveld og diskuterer, lager prototyper og spilltester. Vi har etter hvert også sendt inn noen andre spill til andre forlag, men ennå ikke fått napp på disse.

Hvordan ser planen for Oregon ut? Har dere laget en avtale kun for Tyskland eller har Hans im Glück rettighetene for alle territorier? Kan vi forvente en engelsk eller aller helst norsk utgave av spillet?

Avtalen vår gjelder hele verden, men Hans im Glück gir nok kun ut en tysk versjon av spillet. Men kontrakten vår har også et punkt om underlisenser, dvs at Hans im Glück kan lisensiere spillet videre til andre forlag i andre land. Foreløpig ligger det an til at spillet også skal gis ut i Nederland (999Games) og USA (Rio Grande Games). Så det kommer altså en engelsk utgave av spillet.

Når det gjelder norsk utgave, vet vi foreløpig ikke så mye, men vi håper selvfølgelig at et norsk/nordisk forlag kan være interessert i å få dette spillet til Norge også.

Da gjenstår det vel bare å gratulere med å være de første nordmenn som får et spill utgitt på tysk forlag! Ihvertfall etter hva vi har kunnet bringe på det rene. Og ikke minst krysse fingrene for en norsk utgave. Vi ser frem mot å se spillet i Essen og ønsker dere lykke til!

Tusen takk for det. Vi ser selvsagt også frem mot Essen, litt ekstra mye i år 🙂