Intervju med Kristian R. A. Østby 2010

Brettspillguiden og de nye brettspillet Hotel SamoaTakk for sist, Kristian! Og gratulerer så mye med nytt utgitt spill. Vi har jo møttes og snakket litt om prototypene dine de siste par årene og det er godt å se at Hotel Samoa har funnet et hjem. Kan du raskt forklare hva spillet dreier seg om?

"Hotel Samoa" har funnet et hjem, ja, og i dette spillet er du en sleip hotelleier på ferieøya Samoa. Hver runde kommer nye turister til øya, og du kappes med de andre hotelleierne om å trekke turistene til nettopp ditt hotell. Kanskje satser du på å ha de laveste prisene på hotellrom, eller kanskje utstyrer du hotellet ditt med et svømmebasseng eller en luksussuite. Som for alle sleipe hotelleiere er det profitt som står i høysetet, så man må passe på å skru prisene i været når man har muligheten. Spillet bygger på en mekanikk som på enkelt vis simulerer hotellbusiness med tilbud og etterspørsel, og spillet skalerer godt med alt fra 3-6 spillere. Siden de fleste avgjørelser i spillet tas samtidig, ligger spilletiden på bare rundt 45 minutter, selv med opptil 6 spillere.

En god beskrivelse, Kristian. Jeg kjenner jo til det og kan underskrive på at det skalerer svært godt. Hvordan kom du på denne ideen, som du vel har jobbet med en stund?

Jeg var faktisk i syden da jeg fikk idéen. Nordmenns yndlingsland, vet du. Syden. Jeg husker ikke mer nøyaktig hvor det var, men det var et sånt stereotypt sted med blått hav, baderinger, og tilsynelatende sleipe selgere over alt. Jeg filosoferte over hvordan et hotell kunne ha en pris som bare lå såvidt under prisen til nabohotellet – og dermed så ut til å ende opp med alle gjestene. På den annen side kunne det dyreste hotellet da sette prisene til topps når det billigste hotellet ble fullt. Den typen marked ville jeg lage et spill om. Dette ble grunnlaget for spillet, og en mekanikk med auksjoner utledet seg naturlig fra dette. Med tiden har jeg lagt til elementer som muligheten til å bygge utvidelser til hotellet, og at turistene har ulike personligheter som påvirker spillet. Men for å holde spillet raskt og enkelt å lære, har jeg villet at alle elementene skulle styres av den samme, enkle auksjonsmekanikken.

Brettspillguiden snakker om det nye brettspillet Hotel Sanoa
Der er du inne på noe viktig; Hotel Samoa er ikke i første rekke laget for "gamere", men kanskje heller for familiemarkedet? Ikke slik at "gamere" ikke kan trives med spillet, men de vil vel fort legge det i "filler" hylla. Jeg har jo hatt gleden av å spille prototypen ved et par anledninger, og syns spillet har en veldig god "flow" (svært godt norsk begrep) og klarer å holde på interessen. Hvordan havnet spillet hos det nye forlaget White Goblin?

Det var White Goblin Games som kontaktet meg og lurte på om jeg hadde noen prototyper til demonstrasjon. De var jo et ganske nytt forlag, og de henvendte seg nok til flere spillskapere. Selv om de er nye, satser de hardt på spillene sine, med dyktige illustratører, og de planlegger dessuten allerede utvidelser til flere av spillene. Det er riktig som du sier, at Hotel Samoa har en kompleksitet på nivå med spill som Ticket To Ride og Carcassonne, og således retter seg inn mot familiemarkedet. Likevel er det såpass mye variasjon i spillet, med mange mulige kombinasjoner, at jeg håper det gir utfordring også for seriøse spillere. I arbeidet med Hotel Samoa har jeg bevisst forsøkt å holde det renest mulig, og har unngått å legge til kompliserende elementer. Den planlagte utvidelsen vil nok likevel kunne tilføre noe mer kompleksitet for de som ønsker det.

Ja, jeg mener å huske det var flere ideer rundt Hotel Samoa som det sikkert kunne gjøres noe med ved et senere tidspunkt. Godt å høre at det er fremtidsplaner for spillet allerede før det egentlig er gitt ut. Spillet har jo også kommet til lands.  

Brettspillguiden snakker om det nye brettspillet Hotel SanoaDe første eksemplarene ankom faktisk Norge for bare et par dager siden, så vi kunne jo tatt en omgang med spillgruppen din nå til helgen?
[Remo har en gjeng brettspillinteresserte fra Osloområdet han spiller reglemessig med. Denne helgen blir Kristian med på brettspillsamlingen deres, og de får spilt flere omganger av det ferske Hotel Samoa.]

Nå fikk jeg anledning til å testrunde i helgen, og må si jeg ble imponert. Nyvinningene du har kommet opp med siden den forrige prototypen jeg spilte, er at turistene har egenskaper og at hotellene kan utvides med diverse forbedringer. Hvordan kom disse ideene på plass? Kan vi forvente nye vrier på disse elementene?

Det er et vanlig problem når man lager spill at man ønsker å få flest mulig av idéene sine med i spillet. Man har så mye man har lyst til å gjøre, til tross for alle visdomsord om at det beste som regel er å rendyrke én idé, at man skal bruke øks fremfor skalpell osv. Med Hotel Samoa har det nesten vært motsatt: Jeg holdt igjen lenge før jeg åpnet spillet for fler elementer. Men i dette tilfellet var det nok til det beste å legge til flere elementer, for jeg synes det tilførte spillet både nødvendig variasjon og litt dybde.

Turistenes egenskaper og utvidelsene til hotellet har den fordelen at de er lette å endre og eksperimentere med, og at man lett kan legge til nye. Så i den kommende utvidelsen til spillet er det nok her man vil se flest nye tilskudd.

Ja, Kristian, jeg ser du allerede har laget en ”utvidelse”, som kun gjør bruk av noen få regelendringer 🙂 Men, tilbake til min første erfaring med det ferdige spillet. Jeg har jo vært heldig nok til å spille noen forskjellige prototyper underveis. Min umiddelbare innskytelse er at dette er blitt et riktig så elegant spill, både tematisk og ikke minst spilldynamisk. Det vil sikkert virke litt omstendelig for de som spiller sjeldent første gang, men du har fått spillet til å gli naturlig. Etter andre uken (i spillet), er vel de fleste på nett. Det som kanskje imponerte meg mest var hvor utrolig enkelt og smertefritt det går å spille med flere spillere. Vanligvis går spilltiden betraktelig opp med flere spillere, men så er ikke tilfelle her. Hvordan fikk du dette til?

Spillet følger et enkelt prinsipp der alle spillerne samtidig velger hvilket kort de vil spille. Kortet du velger viser både utleieprisen du setter på hotellrommene dine og hvilket beløp du er villig til å by for å få lov til å bygge ut hotellet ditt. Kortet styrer dermed hva du får mulighet til å gjøre resten av runden, og dersom du er ny i spillet har du alltids mulighet til å bare "spille et kort og se hva som skjer". Ettersom alle spillerne velger kort samtidig, slipper du å sitte og vente lenge på din tur, og spilletiden blir heller ikke vesentlig lenger med flere spillere. Antall turister som kommer er skalert etter antall spillere, og jeg har forsøkt å gjøre dette på en slik måte at man får omtrent den samme spillopplevelsen uansett om man er 3 eller 6 spillere. 

Flott, Kristian, da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med både dette og fremtidige prosjekter.

Bare hyggelig, Remo. Vi snakkes!