10 days in Asia

BSG poeng | 59/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Out of the box Publishing
- Utvikler:
- Alan R. Moon & Aaron Weissblum
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 300,-
- Tidsbruk:
- 20 - 40 minutter
- Målsetting:
- Være den første til å fullføre en sammenhengende 10 dagsreise gjennom Asia
- Passer for:
- Globetrottere med svakhet for Asia
- Spilldynamikk:
- Trekk et kort, forkast et kort
- Forbredelser:
- Stokk kortene og gi hver spiller en kortholder
- År:
- 2007
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.otb-games.com/
Innhold
1 spillbrett
57 landkort (1 for hvert land, men 7 av landene har 2)
21 transportkort (2×5 flykort, 7 skipskort og 5 togkort)
4 kortholdere
Design/Tematikk
10 days in Asia er den foreløpige siste varianten av suksessen 10 days-serien. Temaet i spillene er å lage en 10 dagers sammenhengende reise gjennom et kontinent. Naturlig nok er dette spillet satt til Asia…
Det grafiske uttrykket sier kanskje ikke så mye om hva spillet går ut på, men en får en rask og god beskrivelse på baksiden.
Utgiveren har laget en meget praktisk og ikke minst solid eske, hvor alle komponenter har sine plasser. Komponentene er av svært god kvalitet, hvor kortene er nærmere brikker enn kort, takket være tykkelsen. Kartet, som ikke brukes til annet enn å vise sammenhengen mellom landene, og hvordan reisen må henge sammen med bruk av farger for å skille landene.
Reglen er svært godt skrevet og etterlater ingen tvil om gitte situasjoner gjennom spillet gang.
Målsetning
Spillerne kjemper om å bli den første til å lage en sammenhengende 10 dagers tur gjennom Asia.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller har en kortholder som fylles opp med 10 kort før spillets start. Kortholderen har kun plass til akkurat 10 kort, hvor hver plass er markert med et dagsnummer. I sin tur må spilleren trekke et kort, enten fra bunken med billedsiden ned eller fra en av de tre bunkene som ligger åpne (avkastbunker). Etter å trukket må kortet plasseres i holderen, og kortet som er på plassen det nye settes i må legges på en av avkastbunkene.
Og akkurat her er vi inne på kjernen i spillet; hvordan en setter opp de første 10 kortene er av stor viktighet, fordi det ikke er tillatt å endre rekkefølgen på disse kortene når spillet er i gang. Eneste måten å endre rekkefølgende på noe da er ved utbytting av kort en trekker. Spillet kan av denne grunn ta litt tid før en kommer i gang, da spillerne prøver å lage en ”fornuftig” reiserute med kortene de fikk.
Normalt prøver en å finne land som ligger ved siden av hverandre, siden det ikke krever noen transportkort for å forflytte seg mellom naboland. Men, det er selvfølgelig mulig å forflytte seg over større avstander ved bruk av diverse transportkort. Transportkortene plasseres mellom to land, og fyller således 1 av de 10 dagene på turen. Det er ikke tillatt å starte/avslutte med transportkort, og det er heller ikke tillatt å ha 2 (eller flere) transportkort ved siden av hverandre. Transportkortene er som følger:
Tog – på brettet finnes det noen jernbanelinjer som kobler sammen en del land. Ved å bruke et togkort kan en således forflytte seg mellom hvilken som helst av landene langs en gitt jernbanelinje.
Fly – flykortene forbinder to land med samme farge som flykortet. Eksempelvis et blått land – blått fly – blått land.
Skip – gir muligheten for å forflytte seg mellom to land som har en kyst. Det er en vri til her, da Asia har to tilgrensende hav; Stillehavet og Indiske hav. Skipene er avgrenset til et av havene.
Typisk spillrunde
”Da setter vi i gang, da” ser Ylva. Remo stokker de forskjellige billettene og deler ut ti til hver spiller, som sorterer de etter en egen ønsket reiserute. Det legges også opp tre åpne billetter.
Kathrine begynner med å trekke et skjult kort fra trekkbunken og fjerner fra sin egen reiserute, Tajikistan. Som hun legger oppå en skipsbillett i det Indiske hav, som de andre kan velge å ta inn.
”Dette var ikke så lett, det er så kjedelig billetter her” forteller Lars Erik og tar inn Kazakstan og legger ut Maldivene.
”Som om det er noe bedre nå” kommenterer Ylva, og trekker en skjult billett og legger ut Libanon.
”Jeg gjør det samme” forteller Remo, og legger Kypros over Libanon.
Kathrine tar inn Tajikistan og legger ut Russland over Maldivene. Har ikke du lagt ut det før? Spør Lars Erik. ”Jeg velger å ikke kommenterer det” sier Kathrine med et smil.
”Uansett til min fordel” sier Lars Erik og trekker inn Russland og legger Jordan over Maldivene.
Ylva velger en billett på det Indiske hav og legger ut Tyrkia.
Remo trekker et skjult og legger ut Jemen.
”Takk skal du ha” sier Kathrine og tar inn Jemen og legger tilbake Indonesia.
”Er det allerede min tur” spør Lars Erik, som trekker et skjult og legger ut en billett til det Indiske hav.
”Ja det går fort i svingene her” svarer Ylva som trekker inn en skjult billett også og legger ut Taiwan.
”Så flott” sier Remo, ”endelig fikk jeg tak i en billett på det Indiske hav” og plukker inn billett og legger ut en togbillett på Kypros. ”Jeg er ferdig” forteller han, og turen blir som følger: Bahrain, Saudi Arabia, Oman, båttur på det Indiske hav til Sri Lanka, så et fly til Malaysia, vandrer så videre til Thailand og med en båtbillett i Stillehavet ender han til slutt på Filippinene
Oppsummering
Spillet bruker flere kjente elementer; korttrekkingen (Ticket to Ride) og sekvensbygging (masser me.d kortspill), men setter det hele i en annerledes og interessant ramme – reiser.
Til felles med de andre spillene i serien er også dette spillet svært enkelt i spilldynamikk/regler, men kan gi litt utfordringer når en spiller. Valgene er ikke alltid like enkle, da det kan være flere muligheter som kan friste…
Spillet fungerer utmerket som et introduksjonsspill for de som ikke har all verdens spillerfaring eller som ventespill for de mer erfarne. Hovedgrunnen til at det ikke er glimrende for spillere med en bredere erfaring er at hellet påvirker spillet ganske sterkt. Av og til kan en nærmest får en ferdig rute inngitt, kanskje kun med utbytting av 1 eller 2 kort, mens en andre ganger må bytte 5-6 før en er i nærheten av å kunne vinne.
Men med såpass kort spilletid, og med den rette holdningen er dette et spill som vil glede mange. Når en har et nærmest umulig utgangspunkt, så tar det ikke så lang tid før ”lidelsen” er over, og en enten kan ta en ny runde eller finne frem noe annet.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET