4 (quadro)

BSG poeng | 67/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Dan-spil
- Utvikler:
- Jürgen P. Grunau
- Distributør:
- Norstar
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 15 - 25 minutter
- Utmerkelser:
- 2006 - Nominert, Spiel des Jahres
- Målsetting:
- Sikre fire felter på rad
- Passer for:
- Sequence-fantaster
- Spilldynamikk:
- Legg ut 1-4 kort, legg sammen summen og plasser brikke
- Forbredelser:
- Gi hver spiller 20 brikker og stokk kortene
- År:
- 2010
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.danspil.dk
Innhold
4×20 brikker
55 kort (4×1, 4×2, 4×3, 4×4, 4×5, 4×6, 4×7, 4×8, 4×9, 4×10, 4×11, 4×12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19)
Spillbrett
Design/Tematikk
4 ble opprinnelig utgitt av Kosmos i Tyskland i 2005 (som Just 4 Fun), men har altså kommet til Norge og resten av Skandinavia i 2010. Dette er jo ganske normalt, selv om denne tidsglippen stadig minker – heldigvis.
Hva som var feil med det opprinnelige eske- og innholdsdesignet vites ikke, men denne nye utgaven er for så vidt elegant og moderne i sitt uttrykk. Med sølv- og rødglanset eske blir den kanskje litt ”mørk og lite innbydende”, da dette er et spill som burde fenge både barnefamilier og venneflokker. Så kanskje litt mindre eleganse og mer farger kunne verdt et poeng for akkurat dette spillet. Men, det ser altså bra ut!
Brett og brikker er av bra kvalitet, men kortoverflatene kunne gjerne ha vært i en litt annen ”finish”, da de svært fort blir klebelige og vanskelige å stokke og dele ut. De vil neppe tåle så mye potetgullspising mens det spilles. Dere er herved advart.
Spillets regler er jo så enkle at det nærmest ikke er mulig å gjøre noe galt i presentasjonen av dem. Så de er bra, og Danspil har også lært at det er praktisk med bildeeksempler, og hele regelheftet (4 språk) er trykket i farger.
Målsetning
Spillerne prøver å bli den første til å sikre seg 4 felter på rad.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller har 20 brikker i en farge og får 4 kort ved spillets start. I hver runde må spilleren legge ned fra 1 til 4 kort, legge sammen deres verdi og plassere en brikke på det korresponderende feltet. Kortene har verdier mellom 1 og 19, hvorav det kun er ett av hvert av de 7 høyeste.
Spillbrettet består av et kvadrat med 6×6 felt, som har fått verdier satt på seg fra 1 til 36, hvor hver 10’er gruppe har fått forskjellige farger. Altså har feltene 1-9 rødt, 10-19 hvitt, 20-29 grått og 30-36 svart. Fargene har ingen praktisk betydning, men hjelper spillerne med å finne feltene ikke er plassert i grupper på brettet.
Spillerne prøver å skaffe seg fire felter på rad ved å dominere felt på brettet. Dette vil si at så fort en spiller har flere brikker en noen annen spiller på et felt, har denne spilleren feltet. Men, så kommer det som gjør spillet interessant. Andre spillere kan sette inn brikker på feltet inntil en spiller setter inn sin andre brikke. Fra da av kan kun de spillerne som var der fra spilleren satte inne den andre brikken få sette ut flere brikker på feltet. Hvorfor skulle en så ønske å sette ut flere brikker på feltet? Jo, for enten å hindre en motspiller i å få fire på rad, eller ta opp jakten på feltet selv. Feltet er nemlig i spill inntil en spiller har 2 brikker flere enn noen annen på feltet. Spilleren som klarer det blir enerådende over feltet og det kan ikke settes ut noen flere brikker på det. Feltene har også fire ”plasser” til å plassere brikker, så det hele blir ganske oversiktelig.
Etter at spilleren har lagt ut kort og satt ut en brikke, trekker han/hun inn like mange nye kort som ble brukt. På denne måten har spillerne hele tiden 4 kort på hånden.
Spillet er over når en spiller fullfører en ”4-på-rad”. Om ingen av spillerne har klart å få 4 på rad i løpet av 20 omganger, gir kontrollen over feltene poeng. Hvert felt en da har kontroll over gir det antallet poeng som feltet angir og spilleren med flest poeng vinner. Dette antar vi som svært uvanlig, da det enda ikke har skjedd i vår spillgruppe.
Typisk spillrunde
Spillerne får sine 20 brikker og får kort ved spillets start.
Kathrine begynner og legger ned 6+12 og setter ut en brikke på 18-feltet. Etter hver tur trekker spilleren opp kort så de hele tiden har fire på hånden. Ylva legger ned 1+4 og plasserer en brikke på 5-feltet. Remo legger ut 4 og plasserer en brikke på 4-feltet. Lars Erik legger ut 1, og setter ut en brikke på 1-feltet.
Kathrine legger ut 11+11, og setter ut en brikke på 22-feltet. Ylva legger ut 8+9+12 og setter ut en brikke på 29-feltet. Hun har nå 2 felter på rad. Remo legger ned 1+12 og setter ut en brikke på 13-feltet, og har også 2 felter på rad. Lars Erik legger ut 6, og setter ut en brikke på 6-feltet.
Kathrine legger ut 3+3 og setter ut en brikke på 6-feltet. ”Den skal du nok ikke få så billig, Lars Erik” erter hun. Ylva legger ut 6+11, og setter ut en brikke på 17-feltet, og har plutselig 3 på rad. ”Jeg får vel ofre meg” kommenterer Remo og legger ned 8+9 og setter en brikke på 17-feltet. Lars Erik legger ned 2+4, og setter ut enda en brikke på 6-feltet.
Kathrine legger ned 10, og setter ut en brikke på 10-feltet, og har også 3 på rad. Ylva legger ut 2+7+8, og setter ut enda en brikke på 17-feltet. ”Det var da voldsomt… kan ikke være bare mitt ansvar å hindre deg…” mumler Remo, men legger ned 3+4+5+5 og setter også ut en brikke på 17-feltet. Lars Erik legger ned 10+12 og setter ut en brikke på 22-feltet som er en del av Kathrines rekke og hindrer derved at hun vinner denne runden.
”Aaarrgh” smiler Kathrine og legger ned 7, og setter ut en brikke på 7-feltet. ”Jeg gir meg ikke, Remo, så bare la meg får feltet” sier Ylva og legger ned 7+10 og setter enda en brikke på 17-feltet. ”Neivel da. Da får jeg vel finne på noe annet” svarer Remo og legger ut 2+8+13 og setter ut en brikke på 23-feltet. Lars Erik legger ut 1+5+9 og setter ut en brikke på 15-feltet, og får plutselig 3 på rad han også.
”Nå er plutselig 22-feltet en del av begge våre 3 på rad” sier Kathrine henvendt til Lars Erik og legger ned 5+10 og setter ut en brikke på 15-feltet, som er midt i Lars Eriks 3 på rad. ”Hihihih, da vinner jeg” sier Ylva og legger ned 7+19 og setter en brikke på 26-feltet, som dermed gir henne 4-felt-på-rad.
Oppsummering
4 er et spill som passer glimrende til både besteforeldre, vennegjenger og familien. Spillet kan minne mye om et annet spill med stor suksess i Norge – ”Sequence”, men kanskje enda mer på ”Touche” som har vært utgitt av både Damm og Tactic i Norge.
Med svært enkle regler, men allikevel en opplevelse av fremdrift og spenning. Mye er selvfølgelig rent hell, og spillet fungerer best når spillerne ”passer på hverandre”. Blir en for opptatt av sine egne muligheter og ser vekk fra motspillernes trusler, blir det fort et tap.
For de mer seriøse spillerne er det vel lite å rope varsku over her, men også de trenger noen enkle, raske spill fra tid til annen, og dette kan være et alternativ det er verdt å sjekke ut. Du blir ikke sittende med det hele kvelden, men som en avslutning på spillkvelden eller sammen med barna vil dette fungere utmerket.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses