Age of the Wolf

BSG poeng | ?/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Wow!
- Utvikler:
- Anna Carlson
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Lignende spill:
- Age of the Wolf
- Målsetting:
- Dominere territorier
- Passer for:
- De som fremdeles lever på 70-tallet
- Spilldynamikk:
- Flytt brikker og kast terning
- Forbredelser:
- Legg ut brettet og fordel brikker
- År:
- 2019
- Språk:
- Norsk
Vi gledet oss til å prøve det første spillet fra svenske WOW!, men det ble vedlig fort en stor skuffelse. Allerede ved gjennomlesning av reglene ble det klart at dette er et spill som trolig ikke hadde kommet gjennom nåløyet hos de fleste større forlagene i Europa.
Først og fremst er reglene svært lite pedagogisk satt opp, og fullstendig tekstbasert, uten eksempler av noe slag.
To eksempler på dårlig oppsett; først kommer det en kort beskrivelse av hva du gjør i turen din, for deretter å beskrive fordeleskorten i neste avsnitt. Uten at en da vet noe om hvordan din tur i praksis gjennomføres. Det andre eksempelet er at hvert område på kartet har et tall, dette er et “bytteverditall”, altså et tall som setter begrensninger i hvor mange dyr det kan være i området. Dette er beskrivet i det siste avsnittet i reglene…
Så altså står strukturen i reglene til stryk.
Dernest er oversettelsen neppe utført av noen som er spillkyndig da begrepsbruken er tvilsom og skaper forvirring. Eksempelvis brukes begrepet “trekk” om det som beskrives som forflytning. Og akkurat denne feilen dukker ikke opp i de svenske eller engelske reglene.
Men alt dette kunne nok blitt sett gjennom hadde spillet vist seg å være knallbra. Men så er dessverre heller ikke tilfellet. Hver av spillerne starter med en ulveflokk i hvert sitt område, og alle andre områder får en rovdyrbrikke med varierende styrke. Så er målet bli den ulveflokken som enten får etablert alle sine 6 hi, eller er den eneste gjenværende flokken på kartet.
I din tur får du styrket alle hiene dine med 5 nye ulver, som er måten flokken din vokser på. Deretter gjør du ett flytt, som typisk da er å angripe et naboområdet, som enten har andre rovdyr eller en annen ulveflokk. Du kaster terningen for å se om du kan mulitplisere summen av antallet ulver du bruker til angrepet med 1, 2 eller 3. Er summen høyere enn rovdyrene du angriper, må disse rømme, og du bestemmer hvor de rømmer til, altså naboområder. Om du velger å sende de i vann, dør de og fjernes fra brettet. Angriper du en annen ulveflokk, får denne flokken også kaste terningen, og flokken med den høyeste verdien vinner området. Taperen må gjøre retrett til enten et området den kom fra eller et naboområdet flokken kontrollerer, ellers dør de.
Så sjekker du om du har 20 ulver i et område, som gjør at du kan danne et nytt hi, men kun ett hi i hvert område. Avslutningsvis får en mulighet til å flytte alle dyrene en ikke enda har flyttet, før en avslutter med å sjekke om en holder seg innenfor “bytteverditallet” for hvert område.
I din tur kan du også spille så mange av fordelskortene du har på håndene, og trekker ett nytt som avslutning på turen din.
Spillet fremstår som en overlevning fra 1970-tallet, med prinsipper de fleste moderne spillskapere og utgivere har sluttet med. Utslagning av spillere, er et dårlig utgangspunkt for ethvert spill, og da spesielt om spillet tar noe tid. Hva skal spilleren som først blir slått ut drive med?
Vi mener dette bare er en blek og blodfattig versjon av Risk, og noe vi ikke finner noen glede i. Temaet vil nok ikke lokke familien til bordet, og om det skulle gjøre det, vil nok opplevelsen av regellesningen skremme vekk de fleste, og av de som evt klarer å komme seg gjennom dem, vil en marginal gruppe like det.
Så dessverre må vi nok heller advare mot enn anbefale dette spillet. Så satser vi på at neste spill er bedre.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET