Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Airlines Europe - Årets Familiespill 2012

Airlines Europe - Årets Familiespill 2012
BSG poeng 77/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Competo
Utvikler:
Alan R. Moon
Distributør:
Vennerød Forlag A/S
Kategori:
Årets spill vinnere BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
Antall spillere:
2 - 5 spillere
Pris:
599,-
Tidsbruk:
60 - 90 minutter
Utmerkelser:
2012 - Vinner, Årets Familiespill
Målsetting:
Score flest poeng ved å investere i forskjellige flyselskaper
Passer for:
Ticket to Ride og Union Pacific fans
Spilldynamikk:
Kjøp lisenser og få en aksje, legg ut aksjer og tjen penger, skaff deg Air Abacus aksjer eller ta penger
Forbredelser:
Juster antallet flyselskaper og mengden penger i henhold til antall spillere, gi hver spiller 8 millioner og 8 aksjer
År:
2012
Språk:
Norsk
Ekspansjonsmuligheter:
Det har vært utgitt 3 små utvidelser til dette spillet, men dette har stort sett vært promotion ting forbundet med messer og magasiner.
Ytterligere opplysninger:
http://www.smartegaver.com

Innhold
Spillbrett
3 poengscoringskort
112 aksjer ujevnt fordelt på 10 selskaper
112 fly fordelt i henhold til aksjene
20 selskapsmarkører
20 Air Abacus aksjer
84 seierspoengsjetonger fordelt på valørene 1, 5, 10 og 50
70 papirpenger med en samlet verdi på 150 millioner
4 bonus flyruter
5 regeloppsummeringskort

Design/Tematikk
Det er en del designere som er flinke til å bruke en grunnidé flere ganger i forskjellige settinger. Andre er flinke til å komme opp med utvidelser til sine titler. Og noen få er spesielt gode til stadig å bearbeide eldre titler og komme opp med nye vrier som gjør potensielt gode titler enda bedre. I denne siste kategorien finner vi Alan R. Moon. Han er i ferd med å bli en ekspert på akkurat dette feltet. Grunnspillet her er Airlines som ble utgitt i 1990. I 1999 kom han med et retematisert og forbedret spill kalt Union Pacific, som til og med ble nominert for Spiel des Jahres. Enda en liten forbedring førte til Ticket to Ride og i 2007 begynte han å jobbe med å forbedre utgangspunktet og Airlines Europe ble utgitt i 2012.

Som navnet tilsier er temaet her europeisk flytransport. Spillerne er investorer i flyselskaper som alle er i ferd med å utvikle sine rutenett. Så i spillet må både selskapene og deres ruter bygges ut, og verdien på selskapene er avhengig av deres rutenett. I bunn og grunn er dette et settsamlende majoritetsspill med økonomiske og geografiske elementer.

Spillet tittel og grafiske uttrykk viser ganske tydelig hva spillet dreier seg om. Elegant 50-talls design, som for mange sies å være gullalderen for flytrafikken.

Innholdet er av den typiske tyske kvaliteten. Med godt tykt pappbrett og sjetonger. Kort og penger holder standard kvalitet. Og, akkurat som det er små tog i Ticket to Ride, har de her gjort seg umaken i å lage små fly som brukes til å markere rutene på kartet. Ikke viktig, men det gjør spillopplevelsen og temaet enda mer levende.

Reglene er svært nøye og godt forklart. Ja, det er en del mer å lese igjennom enn Yathzee, men det er lettlest, forståelig og med gode eksempler. De to første sidene forklarer rett og slett kun hva innholdet er og hvordan spillet settes opp. De neste fire forklarer hvordan en faktisk spiller.

Målsetning
Spillerne konkurrerer om å score flest poeng gjennom investering flyselskaper og deres utvikling av rutenett.

Regler/Spilldynamikk
Det er 10 flyselskaper i spillet, som alle vil etablere rutenett over Europa, med omtrent 30 byer. Disse eies ikke av noen spiller, men alle spillerne kan kjøpe aksjer i hvert enkelt. Spillerne kan også utvide selskapenes rutenett. Hver gang en utvider rutenettet øker selskapets verdi, og når det blir scoring får spillerne seierspoeng i forhold til sine aksjer i hvert enkelt selskap. Naturlig nok for den som eier flest aksjer mest poeng, også videre.

Alt i spillet dreier seg rundt et rutenett som er tegnet på et Europakart, og en verdibane langs brettets ytterkant. Før spillet startes må spillet settes opp. Dette betyr hovedsakelig å skille flyene i henhold til farge, organisere pengene i banken og forberede aksjebunken – dette er litt omstendelig da scoringskort skal stokkes innimellom aksjene med gitte mellomrom. Ikke noen vanskeligheter, men om en ikke er vant til prinsippet er dette kun for å fordele scoringene så de kommer med en viss regularitet uten at det kan forutses akkurat. Det legges deretter opp 5 aksjer som er tilgjengelig for kjøp (ala TtR). Så får hver spiller 8 millioner i startkapital og 8 tilfeldige aksjer. Ut fra disse 8 aksjene må hver spiller i skjul velge 2 og alle spillerne snur opp disse 2 samtidig. Dette representerer deres grunninvesteringer.

Mellom hver by på kartet går det forskjellige ruter også med forskjellige antall lisenser – fra 1 til 3, og noen byer har flere ruter enn andre, typisk fra 1 til 7. I lisensfeltet (sirklene på ruten mellom to byer) står kostnaden for lisensen, som varierer mellom 3 og 8. Hvert selskap har forskjellige byer som sitt hjemsted og rutenettet må bygges ut derifra. Langs ytterkanten av brettet er det en verdibane som til en hver tid angir et selskaps verdi.

I en spillers tur kan denne velge mellom fire handlinger:
1) Utvide et selskaps rutenett. Dette skjer rett og slett ved at spilleren betaler hva som står i den laveste sirkelen mellom byene han/hun vil etablere en rute. Spilleren betaler til banken og får et fly i den fargen som er knyttet til selskapet han/hun ønsker å utvide rutenettet til og plasserer flyet i sirkelen. Det må være en ledig sirkel å plassere flyet i, og ruten må ligge inntil enten hjembyen eller fra en by selskapet allerede har en rute til. Samtidig økes selskapets verdi med like mye som utvidelsen kostet. Dette vises ved at en flytter selskapets markør like mange felter frem som utvidelsen kostet. Dette kan spilleren gjøre to ganger, om ønskelig. Så avslutter spilleren turen sin med å ta en aksje, enten åpent fra de som ligger åpne eller skjult fra toppen av aksjebunken. Denne aksjen plukkes inn til hånden. Tas det åpenlyst fylles umiddelbart dette med det øverste kortet fra bunken.

2) Legge ned aksjer fra hånden. Spilleren kan legge ned så mange aksjer han/hun ønsker fra ETT selskap eller akkurat én aksje fra to forskjellige selskaper. Aksjene legges åpent ned foran spilleren, slik at alle kan se spillerens aksjebeholdning. Så får spilleren 2 millioner for hver aksje som ble lat ut. Aksjen som ligger foran spilleren er de som teller ved en scoring.

3) Bytte til Air Abacus aksjer. Det ellevte flyselskapet i spillet er Air Abacus, som ikke har normale aksjer og heller ikke noen fly. Den eneste måten å få tak i disse aksjene er gjennom å bytte ut en aksje fra hånden eller bordet i én Air Abacus aksje eller tre forskjellige aksjer i to Air Abacus aksjer. Dette selskapets verdi er ikke avhengig av utvikling av rutenett, men verdien på selskapet er trykket på brettet. Uansett så går aksjene opp på hånden og må spilles ut som alle andre aksjer.

4) Ta 8 millioner fra banken.

Siden hvert selskap har en begrenset mengde aksjer og fly, som typisk varierer mellom 7 og 16, vil selskapenes verdi og hvor mye det koster å ha majoritet også variere. Det er også bonuskort for de mindre selskapene, om det klarer å nå en spesifikk destinasjon som typisk ligger i det motsatte hjørnet for selskapets startby.

Når et poengscoringskort kommer til syne fra aksjebunken er det scoring. Spilleren som trakk kortet starter med selskapet som er kommet lengst langs verdibanen på brettet og går bakover til alle selskapene er scoret. Verdibanen er delt inn i områder og det er dette som angir hvor mange poeng spillerne får for hvert selskap. Spillerne får poeng i henhold til deres forholdsmessige aksjeandel. Altså et rent majoritetsprinsipp. Den som har flest aksjer får flest poeng, også videre. Aksjene må ligge foran spilleren, så aksjer på hånden har ingen betydning. Avhengig av selskapets utvikling er det også poengutbytte forskjellig, og derigjennom også hvor mange aksjonærer som får poeng fra selskapet. Typisk gir et lite utviklet få poeng og til få spillere, mens de mest utviklede gir mange flere poeng stort sett til alle spillerne.

Etter tredje scoring er spillet slutt og spilleren med flest poeng vinner.

Typisk spillrunde
Spillet er satt opp og aksjebunken ferdigmanipulert. Alle spillerne har fått sine 8 millioner og 8 aksjer. Nå må hver av spillerne velge to av aksjene på hånden som skal legges ned åpent som en begynnelse på deres aksjeportefølje. Kathrine legger ned Jolly Roger og Bewitched, Lars Erik legger ned Bewitched og Lucky Hans, Ylva White Winds og Fun again to Fly og Remo Simply Fun og Fun again to Fly.

Remo er startspiller og han betaler 3 millioner for en lisens mellom Athen og Roma for Fun agin to Fly. Markøren for Fun again ti Fly går tre steg oppover verdibanen. Deretter tar han en Jolly Roger aksje og er ferdig med turen sin.
Kathrine betaler 5 millioner for en lisens mellom Moskva og London for White Winds og selskapet går frem fremover på verdibanen. Så plukker hun inn en Bewitched aksje.
Lars Erik betaler 3 millioner for en lisens mellom Wien og Berlin for Lucky Hans, og tar deretter inn tar hun inn en Lucky Hans aksje etter at selskapet gikk frem på verdibanen.
Ylva betaler 4 millioner for en lisens mellom London og Paris for White Winds, som igjen krabber oppover på verdibanen. Deretter trekker hun inn Simply Fun aksje.

”Det renner jo ut penger… så jeg tar inn litt” sier Remo og tar 8 millioner fra banken. ”Tror det er på tide å utvide aksjeporteføljen” smiler Kathrine og legger ned to White Winds aksjer og mottar samtidig 4 millioner.
Lars Erik følger opp og legger ned to Lucky Hans aksjer og mottar 4 millioner.
Ylva legger ned en Bewithced og en Simply Fun aksje og mottar 4 millioner.

”Det var da voldsomt… tror jeg helle vil utvikle rutenettet” sier Remo og kjøper først en lisens mellom Roma og Marseilles og deretter mellom Marseilles og Paris, begge for 3 millioner og ikke minst for Simply Fun selskapet. Han avslutter med å ta inn en Jolly Roger aksje.
Kathrine kjøper en lisens mellom Paris og Madrid for White Winds for 3 millioner, som øker tilsvarende i verdi. Ettersom dette er måldestinasjon for selskapet får selskapet en bonus på 9 steg umiddelbart og denne brikken fjernes fra brettet. Så plukker hun inn en Fun again aksje.
Lars Erik betaler 4 millioner og kjøper lisens mellom Stockholm og Berlin for FF Flys, og tar inn en aksje i samme selskap.
”Da veksler jeg inn i tre aksjer fra hånden i to Air Abacus aksjer” forklarer Ylva og legger tre aksjer fra Amigos i kastebunken.

”Da får nok jeg vise litt av porteføljen også” sier Remo og legger ned tre aksjer fra Jolly Roger og mottar 6 millioner.
Kathrine kjøper en lisens for Bewitched mellom Berlin og København. Så trekker hun inn en FF Flys aksje.
Lars Erik betaler 3 millioner for en lisens mellom Berlin og Amsterdam for Lucky Hans. ”Men siden det ikke er noen aksje jeg er spesielt interessert i blant de som ligger åpent, trekker jeg en skjult fra toppen av bunken.
Ylva betaler 6 millioner for en lisens for Fun Again mellom Paris og London. Også Fun Again når sin måldestinasjon og får en bonus på 6 felter. Deretter trekker hun en skjult aksje.

Remo bestemmer seg for å utvide porteføljen enda en gang, og legger ned en Fun Again og en Flying Wonders aksje. Han mottar nye 4 millioner.
Kathrine smiler og legger også ned en Fun Again aksje og en FF Flys aksj, og mottar 4 millioner. ”Nå strammer kampen seg til i både Fun Again og Bewitched seg” sier hun smilende.
”Tror nok denne visningen av aksjer er grunnet i at alle tror første scoring er nær forestående” sier Lars Erik og legger ut en Fun Again og en FF Flys aksje.
Ylva trenger penger og tar inn 8 millioner.

Remo kjøper en lisens mellom Athen og interkontinentale reisemål og mellom Athen og Moskva for til sammen 13 millioner. Så avslutter han med å trekke inn en Flying Wonders aksje.
Kathrine legger ned en aksje i Bewitched og en i Lucky Hans og mottar 4 millioner.
Lars Erik kjøper lisenser mellom Paris og Frankfurt for Flying Wonders og trekker inn Flying Wonders aksje.
Ylva kjøper lisenser for Rio Grande mellom Roma og Nice og mellom Nice og Wien for til sammen 7 millioner. Så trekker hun inn en Rio Grande aksje.

”Jammen blir det ikke scoring… når vi skulle fylle opp for åpne aksjer kom det er scoringskort” forklarer Kathrine. Siden det var i Ylvas runde er det hun som får æren av å lede oss igjennom den første scoringsrunden.
White Winds er det selskapet som har kommet lengst, så man starter med det og jobber seg nedover. Kathrine har to aksjer, Lars Erik ingen, Ylva én og Remo ingen. Altså har Kathrine flest og får 7 poeng, da selskapsmarkøren står på felt 30 som er angitt med denne scoren. Ylva får 4 poeng.

Videre nedover selskapene:
Fun Again – Remo får 7 poeng og de tre andre får 1 poeng hver.
Jolly Roger – Remo får 5 poeng og Kathrine 3.
FF Flys – Kathrine og Lars Erik får 3 poeng hver.
Lucky Hans – Lars Erik får 3 poeng og Kathrine får 2 poeng.
Rio Grande – ingen har aksjer.
Simply Fun – Remo og Ylva får 3 poeng hver.
Bewitched – Kathrine får 3 poeng, mens Lars Erik og Ylva får 2 poeng hver.
Flying Wonders – Remo får 3 poeng.
Amigos – ingen har lagt ned aksjer.

Så fortsetter spillet på samme måte inntil tredje og siste scoring er gjennomført.

Oppsummering
Airlines Europe kan ved første øyekast virke svært enkelt, rent strategisk, men det faktisk mange interessante utfordringer her. Først og fremst må spillerne ”time” og balansere sine handlinger. Å vise sine aksjer tidlig vil eksempelvis føre til lite hjelp fra andre spillere i ruteutviklingen. For hard investering i ruteutvikling i selskaper man har få aksjer i kan være ruinerende.

En må heller ikke glemme at det er fullt mulig å blokkere selskaper fra videre ruteutvidelse i spillet, ettersom antallet lisenser på ruter er begrenset. Altså er det ikke bare viktig å skaffe seg de riktige aksjene og utvide i dine selskaper. En må også følge med på hva de andre spillerne driver med, og ikke minst hvilke muligheter som stadig forsvinner på brettet.

Penger er ofte et problem i dette spillet, så å holde god styr på økonomien er vesentlig. Det er lite som er så kjedelig som å ikke ha penger til å kunne utvide en rute når aksjen du har ventet på endelig ligger tilgjengelig.

Dette er et spill som passer til både ”spillere” og de som kun spiller av og til. Det er mange nom interessante valg og spenningen og konkurransen føles hele veien.

Alt i alt er dette er flott spill som burde treffe det norske publikummet med bravur. Ticket to Ride er blitt en moderne klassiker og det skulle ikke være noen grunn til at Airlines Europe ikke skulle klare det samme. Enkelt, velspilt, interessant, elegant og fremfor alt spennende!

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.