Alias Party - Årets Selskapsspill 2009

BSG poeng | 73/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- Årets spill vinnere BSG Anbefaler Selskapsspill
- Antall spillere:
- 4 - 12 spillere
- Pris:
- 369,-
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Utmerkelser:
- 2009 - Vinner, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Være laget som kommer først fra start til mål ved å gjette på ord
- Passer for:
- Sosiale kryssordløsere
- Spilldynamikk:
- Trekke et kort forklar ord avhengig av hvilket felt brikken står på
- Forbredelser:
- Stokk kortene og plasser dem på feltene etter type
- År:
- 2009
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tactic.net/
Innhold
Spillbrett med spinner
6 spillerbrikker
300 ordkort
86 kjendiskort
8 smileykort
6 positurkort
1 timeglass
Design/Tematikk
Som de fleste selskapsspill er det ikke tema som sådan, men i Alias dreier det seg om å forklare ord. Og, en spiller på lag, minst 2 på hvert.
Det grafiske uttrykket på denne utgaven er kanskje litt mørkt og de fleste elementene på esken har litt ”clip-art” følelse, men nå er jo innholdet det viktigste.
På typisk Tactic vis er det spart inn litt penger på å ikke ha avrundede korthjørner, noe som gjør at kortene fortere blir slitt og skadet. De bruker også sin nærmest standardiserte spinner på brettet istedenfor terninger. Spinneren fungerer helt greit til formålet så i denne sammenheng er det ikke noe å klage på. Artig å se at de har fulgt festtemaet med å finne brikker i ”flake” lakk; eller altså nesten gjennomsiktige brikker med glitrende partikler i seg.
Reglene er klare og er enkelt forklart over 21/2 side, inkludert variantforklaringer.
Målsetning
Lagene konkurrerer om å bli det første laget som kommer seg fra start til mål ved å gjette riktig på så mange ord og andre oppgaver som mulig.
Regler/Spilldynamikk
Kjernen i spillet er det samme som for Alias, så om du ikke kjenner det anbefaler vi at du tar en titt på vår kritikk av det.
Hva er så endringene? Jo, det er innført 4 nye felter langs banene på brettet. Disse feltene er markert med en bok, en smiley, et kamera og et fyrstikkmenneske. På disse feltene skal ikke spillerne forklare ord som vanlig, men derimot følge de nye oppgaveformene:
Bok: Her skal spillerne fortelle en historie ved å bruke alle ordene på ett eller flere kort, mens lagkameratene prøver å gjette ordene på kortet. Dette blir litt som å fortelle historien etter at alle har fylt inn sine adjektiver i barneleken vi alle kjenner.
Smiley: Her må spilleren forklare ordene i en spesifikk sinnsstemning gitt av kortet (flau, sint, glad, gråtende, redd, beruset, deprimert og hysterisk).
Positur: Her må spilleren stå i en eller annen rar positur mens ordene forklares.
Kamera: Her skal spilleren prøve å beskrive en kjendis.
Denne utgaven er nok i hovedtrekke påtenkt ungdom og yngre voksen, men utgiveren har tenkt igjennom dette også, og legger opp til at det er fullt mulig å spille det som helt vanlig Alias eller som en mellomting rett og slett ved å utelate de feltene en ikke liker. Godt tenkt!
Typisk spillrunde
Normal Alias spilling er beskrevet i denne kritikken, og det gir ingen større mening å beskrive at en eller annen forklarer ord mens de skal være hysteriske eller står på ett ben.
Oppsummering
Alias er blitt et av Tactic viktigste merkevarer, og denne utgaven er nok heller med å bygge opp under enn å rive ned merkevaren. Nyvinningene vil sikkert ikke passe alle, men når utgiveren selv har sett dette og oppgir alternative spilleregler for å kompensere for dette spesielt er det lite å utsette.
En kan på mange måter ikke bomme med et så gjennomprøvd og klart definert konsept som i tillegg har vist seg å være akkurat det folk vil ha – enkel ordlek på lag!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses