Alias

BSG poeng | 66/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- Selskapsspill
- Antall spillere:
- 4 - 12 spillere
- Pris:
- 300,-
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Være først rundt brettet etter å ha løst forklarings-ord-oppgaver i lag
- Passer for:
- Kommunikasjonsrådgivere og andre ordfetisjister
- Spilldynamikk:
- Kast terning, trekke kort og forklar ordet
- Forbredelser:
- Stokk kortene
- År:
- 1991
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tactic.net/
Regler/Spilldynamikken
”Reglene er også som vanlig i denne sjangeren; enkle” opplyser Kathrine, mens Remo begynner å forklare spillets gang. ”Først av alt så får vi vel dele inn noen lag, så da blir det vel Tore og meg mot dere da, tenker jeg” sier han. ”I grove trekk så er dette et ordspill hvor poenget er å forklare så mange som mulig av ordoppgavene for makkeren før timeglasset blir tomt” forklarer han mens vi setter ut brikker, timeglass og stokker oppgavekortene.
Typisk spillrunde
Hege og Kathrine starter og Tore velger at Hege skal forklare ord nummer 4 på de neste kortene. Hege tar deretter en bunke kort, og Remo snur timeglasset (eller rettere minuttglasset). Det første ordet Hege må forklare er ”midtpunkt”, og hun kan da ikke bruke selve ordet i forklaringen og heller ikke ”ord som er i ordet”. For denne oppgaven vil det si at hun heller ikke kan bruke ”midt” eller ”punkt”. Kathrine kaster løsningsforslag mot Hege som hele tiden fortsetter å forklare. Når løsningsordet kommer, legger Hege kortet til side og fortsetter umiddelbart med ord nummer 4 på neste kort. Ordet er ”onsdag” som Kathrine tar med en gang, da Hege sier ”lille-lørdag”. Neste oppgave går like fort ”midnatt” blir fort løst med å si ”klokken 24”. Siste ord blir ”samtale”, som Kathrine ikke finner frem til før tiden går ut. Dette gjør at resten av spillerne også kan gjette, og Tore finner løsningen. Jentene får da flytte 3 felter frem, og gutta ett felt.
Så er det guttenes tur. Remo raser igjennom ”avgud”, ”mistanke”, ”tvil” og ”uekte” før Tore gir opp ”sommerlig” og avslutter med å klare ”tam”. Gutta får således 6 – 1 = 5 poeng.
Det er ingen andre store hemmeligheter i spillet, med unntak av de hvite feltene på brettet. Hver gang et lag flytter forbi disse feltene, må de i neste omgang spille en såkalt ”røverrunde” hvor begge lag kan svare på oppgaveorden på 6 kort.
Oppsummering
Reglene og spillkonseptet er enkelt, men det er et fengslende spill på linje med A-Å. Det mest interessante er faktisk hvor sterkt spill av denne typen engasjerer. Antakeligvis er det tidspresset som skaper denne oppjagede og intense stemningen, og således vekker konkurranseinstinktet hos de fleste.
Et vesentlig ankepunkt er at oversettelsen eller korrekturlesningen ikke har vært nøyaktig nok. Ord som ”rondell”, ”kålrulett”, ”hasp”, ”overlock” og ”ågre” er vel ikke akkurat vanlige norske ord. Denne typen ord gjør ihvertfall ikke spillet spesielt godt egnet for barn.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET