Amundsen - Kappløpet til sydpolen

BSG poeng | 60/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Competo
- Utvikler:
- Eilif Svensson & Kristian Amundsen Østby
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Pris:
- 398,-
- Tidsbruk:
- 20 - 30 minutter
- Målsetting:
- Bli den første til å nå Sørpolen
- Passer for:
- \"Push your luck\" entusiaster
- Spilldynamikk:
- Kast terningene ala Yathzee, i fosøk på å klare kravene for så å kunne flytte
- Forbredelser:
- Gi hver spiller brikker (et telt og to depoter og et oversiktskort), velg startspiller og plasser ut depotene
- År:
- 2011
- Språk:
- Norsk
Innhold
Spillbrett
5 Terninger
1 Ekspidisjonsfarer
5 Telt (Ett i hver farge)
5 Oversiktskort (Ett i hver farge)
10 Depotmarkører (To i hver farge)
Regelhefte
Design/Tematikk
Spillet er satt til 1911 og Amundsens kappløp til Sydpolen.
I dette Yatzy-lignende spillet setter to til fem polfarere ut på en farefull ferd gjennom et iskaldt og ugjestmildt landskap. Spillebrettet er stort med flott design som setter en i riktig polfarer-stemning, og store terninger innbyr til mye terningkasting.
Målsetning
Være den første polfareren til å nå Sydpolen.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller velger en farge, og setter telt-brikken sin på startfeltet. En startspiller velges og denne tar terningene og ekspidisjonsmarkøren. Første runde starter med at spilleren til høyre for startspiller setter ut en av sine to depotmarkører på et tilgjengelig depot på spillebrettet. De andre gjøre det samme etter tur (mot klokka), helt til alle har plassert ut to depotmarkører hver.
Startspiller fortsetter med å plasserer ekspidisjonsmarkøren i det feltet hvor teltet er. Nabofeltene foran ekspidisjonsmarkøren har forskjellige “yatzy-oppgaver”. I løpet av tre kast må en av oppgavene være fullført for at spilleren skal kunne fortsette turen sin. Hvilken av de tilgjengelige oppgavene spilleren ønsker å fullføre trenger ikke bestemmes før etter siste terningkast. Dersom spilleren ikke klarer noen av oppgavene, avsluttes runden. Dersom spilleren klarer en oppgave, så flyttes ekspidisjonsmarkøren frem til dette feltet. Spilleren har nå valget mellom å avslutte sin runde, og flytte teltet frem til det feltet ekspidisjonsmarkøren står på, eller så kan han fortsette med å kaste terningene på nytt for å prøve å flytte ekspidisjonmarkøren enda lengre frem. Det er mulig å fortsette så lenge man klarer en oppgave.Når en spiller er ferdig, går turen videre til neste spiller. Slik fortsetter spillet helt til noen klarer å flytte ekspidisjonsmarkøren til Sydpolen-feltet.
Det med å gjentatte ganger prøve lykken, og utføre en rekke oppgaver i samme runde har sin risiko. Dersom en spiller mislykkes , må spilleren starte helt fra der hvor spilleren startet forrige runde. For å unngå at dette skjer kan velplasserte depoter hjelpe stort. Når en spiller flytter ekspidisjonsmarkøren til et felt med denne spillerens depotmarkør på, flyttes teltet automatisk hit, og en kan fortsette runden. En liten tilleggsregel er når en spiller ønsker å avslutte sin runde, og flytte teltet frem. Det går ikke dersom ekspidisjonsmarkøren står på et felt som allerede inneholder et telt eller en annen spillers depotmarkør. Da må spilleren fortsette runden.
Typisk spillrunde
Peter blir startspiller, og Martin som sitter til høyre for Peter setter ut sin første depotmarkør. “Alltid gøy å ha førstevalget på plassering av depot”, smiler Martin. De andre plasserer ut sin depotmarkør, før de etter tur setter ut sin andre.
Peter starter med å kaste terningene. Oppgavene som er tilgjengelige er “to par”, “sum 14 eller mindre” og “sum 23 eller høyere”. “Jeg fikk jo to par med en gang”, skryter Peter, og flytter ekspidisjonmarkøren frem til feltet med “to par”-oppgaven. Etter å ha mestret oppgaven lett, kastes terningene på nytt for å forsøke seg på en “serie på 5”, “sum 23 eller høyere” og “sum 12 eller mindre”. Peter klarte såvidt “sum 23 eller høyere”, og avslutter sin runde med å flytte teltet frem til det respektive feltet. Annlaug klarer også “to par”, “sum 23 eller høyere”, og i tillegg “sum 13 eller mindre”. På dette feltet har Annlaug en av sine to depotmarkører, og flytter teltet frem, før hun bekymringsløst fortsetter. Denne gangen klarte hun ingen av oppgavene, og runden avsluttes. Tredje mann ut er Lars Morten som klarer den ene oppgaven etter den andre, men mislykkes i det han skulle nå depoet, og må starte fra begynnelsen av i neste runde også. “Ingen kommentar” snufser han. Martin er mer heldig og klarer 5 oppgaver før han avslutter turen sin.
Etter noen runder har Annlaug klart å nå nabofeltet til Sydpolen først etter å ha fått “fire like” på terningene, og er klar til å prøve seg på siste utfordring. For å klare dette må to oppgaver løses. Først “tre like”, så enten “sum 23 eller høyere” eller “sum 12 eller lavere”. Flaksen fortsetter å strømme gjennom årene til Annlaug, som går seirende ut at sydpol-ekspidisjonen.
Oppsummering
Amundsen – Kappløpet til Sydpolen er et friskt alternativ til Yatzy, hvor en til en viss grad får velge en lang og lettere rute, eller en kort og risikofylt. Prinsippet med å teste flaksen med å presse seg fremover i samme runde, med den risiko at en ikke får flyttet teltet frem, gjør spillet til noe mer. Det er kanskje for enkelt for den hardbarka brettspilleren, men som familiespill er dette en verdig erstatter til kanskje Norges mest spilte spill.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET