Aqua romana

BSG poeng | 82/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Queen games
- Utvikler:
- Martin Schlegel
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- BSG Anbefaler Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Utmerkelser:
- 2006 - Nominert, BSG-Prisen: Årets Familiespill
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å bygge de lengste akvaduktene
- Passer for:
- Ingeniører født 1000 år for sent
- Spilldynamikk:
- Sjekk hvilke brikker en kan plassere, ut, legg en ut, flytt arbeideren og byggmesteren
- Forbredelser:
- Stable sammen de like brikkene
- År:
- 2005
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tactic.net
I Aqua Romana skal vi fraktes tilbake til romerriket, og bygge akvadukter i Roma. Med spillet følger det en brett med motiver i fugleperspektiv over en plaza med bygninger rundt. Plazaen har 88 felter, som skal benyttes til vår byggeaktivitet. I hvert hjørne er det en ”ferdig utlagt” brikke, så spillet har 84 brikker til disposisjon. I tillegg er det 4 startbrikker som dekker 2 felter, 4×4 arbeidere og 17 byggmestere. Alt i den kvaliteten en er blitt vant til fra tyske utgivere.
Spillets målsetning er å skaffe seg flest mulig poeng gjennom å bygge de lengste akvaduktene. Når et akvadukt er ferdigstilt, fjernes arbeideren fra Plazaen og plasseres på scoringspodiet i henhold til hvor langt akvaduktet var. Men, her er det en ganske snedig regel; siden kun er plass til en arbeider på hvert podie, må en arbeider som har bygget et like langt akvadukt men senere, plassere seg på podiet bak forrige mann! Dette gjør at midt-på-treet plasseringer er viktig å få fullført tidlig i spillet.
I et 4-mannsspill har hver spiller 3 arbeidere og således 3 akvadukter å bygge. Akvaduktene bygges ved at arbeiderne, som er plassert langs vannveiene på brikkene som blir plasser ut på Plazaen, får ”ordrer” fra byggmesterne som går en i en evig vandring i ytterkant av Plazaen. Arbeiderne må nemlig synes av en eller flere byggmestere langs en kolonne eller rad. Spillets brikker har en av fire muligeheter, og hva en arbeider får legge ut er avhengig av hva byggmesteren ”sier” gjennom hva slags symbol de har på seg.
Innledningsvis skal hver spiller plassere etter tur byggmesterne. Det plasseres på denne måten ut 12. De resterende 5 byggmesterne plasseres i en bygning i påvente av å assistere ettersom akvaduktene blir ferdigstilte. Når dette er gjort, starter selve spillet. Etter tur sjekker spilleren om noen av hans arbeidere kan få ordre fra en byggmester. Deretter tar spilleren en tilsvarende brikke og plasserer denne ut som en forlengelse av det akvaduktet arbeideren står på. Spillet fortsetter helt til den siste spilleren ikke lenger kan plassere ut noen brikke.
Ved et firemannsspill legges startbrikkene ut, 2 på hver sin langside med kun 1 felt imellom. Det er 3 startsteder på hver startbrikke, hvor 2 går rett frem og den andre går mot et hjørne.
Etter at spillerne har plassert ut byggmesterne i ytterkant, begynner spillet og Hege sjekker hvilke arbeidere som kan få ordre og bygger deretter en brikke til et av sine akvadukter. Så flytter hun sin arbeider til enden av akvaduktet hun akkurat bygget på, og flytter deretter byggmesteren som gav ordren til nærmeste ledige felt på dennes vei rundt ytterkanten av Plazaen. Remo følger etter. Sjekker først hvilke arbeidere som kan få ordre og plasserer deretter ut en brikke, flytter arbeideren og byggmesteren. Etter 4 runder blir plutselig Kathrine sperret inne av en brikke Tore legger ut. Hun teller opp hvor mange felter akvaduktet går over og plasserer arbeideren på 5 feltet på podiet. ”Nå kan du sette inn en ny byggleder” minner Hege om, og Kathrine velger den ene byggmesteren som fungerer som joker, som hun plasserer på en kolonne, hvor bare hun har arbeidere. Samme runde flytter Hege en byggmester rundt hjørnet av Plazaen. ”Her er det også en spesialregel; du kan nå plassere ut en valgfri bonusbrikke. Men, den kan ikke forlenge dine egne akvadukter eller avslutte noen andres” påpeker Remo.
Akvaduktene blir ferdigstilte når de enten blir ledet ut av Plazaen eller sperret av en brikke. Dette skjer fordi brikkene har en av 4 muligheter; sving, dobbelt sving, rett strekning eller kryss. Om en spiller plasserer ut en sving som forlenger dennes akvadukt, men samtidig inntil en annens akvadukt blir den siste avsluttet.
En annen detalj i denne sammenheng er at om ingen av ens arbeidere kan motta ordre, får en ikke plassere ut noen brikke, men kun flytte en valgfri byggmester.
Aqua Romana benytter for så vidt kjente elementer, men på en ny og interessant måte. For å lykkes i spillet er det ikke bare muligheten for å legge ut brikker som teller, men like mye hva slags brikke. Dette fører til at å holde kontroll på hvilke byggmestere som er hvor og når de muligvis kan benyttes er av stor viktighet.
I tillegg til å være et typisk brikkeplasseringsspill, er det faktisk også et områdekontrollspill. Jo større del av Plazaen en klarer å få sperret for de andre spillerne, jo større sannsynlighet for at en klarer å bygge de lengste akvaduktene. Ved siden av dette er timing også et poeng. Ser en at en av akvaduktene en bygger ikke vil komme til å bli så lang, kan det være et stort poeng å avslutte den relativt raskt, for å sikre den høyeste plassen på podiet. Vi har erfart spillere som har tapt opp mot 8 poeng ved å avslutte for sent og måtte ta til takke med 8 poeng på tross av å ha bygget et akvadukt på 12 felter.
Har du spilt Metro og liker det, men savner litt mer dybde, er dette absolutt verdt å ta en nærmere titt på. Har du ikke prøvd noen av dem, er det absolutt verdt å gå til innkjøp av et av dem.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses