Attack!

BSG poeng | 69/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Eagle games
- Utvikler:
- Glenn Drover
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- Strategispill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 400,-
- Tidsbruk:
- 60 - 240 minutter
- Målsetting:
- Besitte flest territorier når førstemann blir eliminert
- Passer for:
- De som vil ha et større og mer innholdsrikt Risk
- Spilldynamikk:
- Forflytt enheter, utføre slag, kjøp nye enheter
- Forbredelser:
- Sett ut styrker og stokk økonomikortene
- År:
- 2003
- Språk:
- Engelsk
- Ekspansjonsmuligheter:
- Et utvidelsessett er ute.
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.eaglegames.net/
Design/Tematikk
Selve spillbrettet er vel ikke for spennende, men ligner et gammelt kart. I tillegg til brettet er det masser av plastikkenheter og 2 kortbunker. Den ene kortbunken representerer skip, mens den andre representerer ressurser. Alle komponentene er av god kvalitet, med unntak av at selve brettet kunne vært gjort noe enklere i forhold til størrelsen på enkelte territorier.
Grunnspillet består av regionene Nord og Sør Amerika, Europa, Afrika, Russland og Midt Østen, med de landene slik det så ut i 1935, like før Andre Verdens Krig. I tillegg er havene delt inn i egne områder. Spillet går til en av deltagerne er tilintetgjort, og spilleren som da har flest territorier vinner.
Regler/Spilldynamikk
Selve spillmekanikken er familiær uten, men med noen vrier. Når spillet starter har hver spiller kun 4 land fordelt på hvert kontinent, og ikke mer enn 24 enheter og en hovedstad. Enhetstypene i dette spillet er; infanteri, kavaleri, artilleri, fly og skip. For hvert land en holder får en et ressurskort, som gir fra 1-4 poeng. Disse kortene er i tillegg i 5 forskjellige farger, hvorav blå er uinteressant. Får en tak i et sett bestående av de 4 andre fargene, dobles verdiene av disse kortene. ”Hvorfor er dette viktig?” spør en utålmodig Kathrine. ”Jo, fordi det er disse poengene en kjøper nye enheter med!” forklarer Remo. I tillegg til dette kan spillerne kun utføre 3 av 7 forskjellige handlinger hver runde; flytt enheter (og gjennomføre eventuelle slag), utfør blitzkrig, utfør en strategisk forflytning, utfør et sjøslag, forsøk en diplomatisk blitz, kjøp nye enheter eller kjøpslå med motspillerne. Gjennomføringen av et normalt landslag kan minne mye om Risk/Axis&Allies. Sjøslagene er en relativ nyvinning. Siste detalj er ”tomme” land. De kan ikke invaderes uten videre, da en da snur opp et ressurskort som angir hvor mye motstand en møter. I begynnelsen av spillet er dette sjelden noen god løsning, så det går som regel noen runder med til enhetskjøp og alternative forsøk før det begynner å skje noe.
Typisk spillrunde
Av den grunn entrer vi scenen i runde 3 i spillet, og spillet er fremdeles svært jevnt, men noen har fått litt flere områder, mens andre sitter på litt større hærer. Det er Remos tur. ”Jeg har få enkle slag å ta, så jeg prøver en diplomatisk blitz først” mumler han, og tar de blå terningene. En kan kun gjennomføre en diplomatisk blitz overfor land som er nabo av et land en besitter fra før, så han velger Italia. Om han får 8 eller mer får han sette ut en arme i landet og mottar et ressurskort. Om han slå lavere for resten av spillerne rundt bordet prøve, og den som kaster over 9 eller høyest over 9 får samme fordel. Deretter velger han å kjøpe nye enheter, som betyr at han legger sammen poengene på ressurskortene og kjøper enheter inntil denne summen. ”Ikke glem 10 poeng for hovedstaden din nå” minner Lars Erik om. Remo har 28 poeng og kjøper et fly, et artilleri og et infanteri. Alle enheter har forskjellige kostnader, så en må som regel kjøpe litt annerledes en en har tenkt seg for å få poengkabalen til å gå opp. Alle enhetene blir satt ut i Algerie. ”Da avslutter jeg med en kamp om Libya, siden Ylva står igjen med kun en enhet der” mumler han videre. Remo velger så ut 4 enheter kan ønsker å angripe med (2 infanteri, 1 tank og 1 fly). Ylva kaster først (som forsvarer), og får bruke min 2 terninger. Hvis symbolet på terningene stemmer overens med enhetene hun bruker i forsvaret, fjernes det umiddelbart enheter fra den angripende styrken. Disse må fjernes etter følgende system; infanteri, kavaleri, artilleri og fly. Ylva får ingen treff, mens Remo slå 3 treff og vinner derfor slaget. Enhetene han brukte må stå igjen i landet (fordi han ikke har flere handlinger igjen), og han får trekke et ressurskort fra Ylva. ”Så fint, det var et grønt kort, så nå har jeg det første settet!” smiler Remo.
Kathrine starter med å erklære krig mellom Panama og Mexico, og flytter inn 2 infanteri, 1 tank og 1 fly inn i Mexico. Lars Erik har kun 1 infanteri der, men kaster allikevel med 2 forsvarsterninger. Han får et treff, og Kathrine må fjerne 1 infanteri før hun kaster sitt angrepskast. Siden hun har med 1 tank i angrepet får hun kaste med en ekstra terning, så hun kaster uansett med 4 terninger og vinner. ”Søren å! Jeg har jo nesten bare 3 og 4’er kort” geiper Lars Erik mens Kathrine trekker. Deretter tar hun en diplomatisk blitz på The Great Plains, som hun klarer greit. Til slutt ruster hun med 41 poeng, og kjøper seg 1 fly, 1 tank og 3 infanteri.
”Fader’n å! Jeg hadde ganske mange poeng, men Kathrine tok jo et 3’er kort, så nå må jeg få tak i minst 1 kort denne runden” surmuler Lars Erik og starter med en diplomatisk blitz i Finland. Den klarer han og setter ut et infanteri i Finland og trekker et nytt kort. Deretter prøver han på en ny diplomatisk blitz i Hvite Russland. Det går ikke så bra (han slår 6) og Ylva slå 10, Remo 5 og Kathrine 10. Kathrine og Ylva slå igjen og Ylva vinner. Hun får da 1 infanteri i landet og et nytt kort. Så avlutter han med å kjøpe nye enheter.
”Jeg har en masse kort, men ingen sett, men kanskje du kan tenke deg å bytte 2 olje mot 2 fabrikker, Remo?” sier Ylva. ”Det er greit” svarer Remo og de bytter kort. ”Da kjøper jeg enheter, og det blir skip” fortsetter Ylva. Så avlutter hun med å gjennomføre et sjøslag mot Remos flåte. Flåtene legges mot hverandre, og hun kan ikke angripe med flere skip enn det Remo har, som er 5 innledningsvis. Første kamp er mellom Ylvas ubåt og Remos destroyer. ”Her hadde jeg jo litt flaks, da destroyeren har +2 mot ubåter” smiler Remo, ettersom skipskortene legges opp skjult. Han slår 8 og legger til 2 og får derved 10. Ylva må slå høyere, noe hun ikke klarer og ubåten blir derved senket. Neste er ubåt mot ubåt, som Ylva vinner. ”Husk, at da skal ikke din ubåt fjernes, Remo. En skal alltid fjerne fra venstre mot høyre” minner Lars Erik om. Remo må derfor fjerne destroyeren. Så er det Ylas slagskip mot Remos ubåt, hvor ubåten har +2 og vinner igjen og Ylva må fjerne en ubåt. Så er det destroyer mot slagskip, hvor Remo nok en gang har +2 og vinner igjen. Ylvas slagskip får derved 1 skade, men blir ikke senket enda, da det tåler 2 treff. Siste kamp i denne runden er destroyer mot destroyer, som Remo vant igjen og slagskipet blir da truffet for andre gang og blir senket. Første runde i kampen er nå over og spillerne tar opp skipskortene igjen, setter dem i valgfri rekkefølge og legger de ned igjen for neste runde.
En viktig detalj i slag på land er at kampene ikke kan avsluttes før det kun står en hær igjen. Dette fører altså til at om det overlever styrker fra begge etter første runde, kan angriper (og forsvarer) sette inn nye styrker i kampen og forsette inntil den ene har vunnet. Forsterkning av styrkene skjer ved at begge sider kun kan bruke 4 enheter i første kamprunde og legge til 1 enhet for hver runde i tillegg til å erstatte falne enheter. Enhetene må selvfølgelig tas fra samme land som en angrep fra innledningsvis.
Oppsummering
Attack! er et rimelig godt spill som faktisk evner å legge seg mellom Risk og Axis&Allies i vanskelighetsgrad. Det blir et relativt godt overgangsspill, men har et par forenklinger som ikke hører hjemme i spill av denne typen. Det tenkes her spesielt på sjøslagene. Antageligvis ble det for dyrt å inkludere skipsenheter i grunnspillet, for diss får en med i utvidelsessettet, og det forbedrer spillet betraktelig. Og vi vil nesten si det så sterkt at dette utvidelsessettet er en nødvendighet for at en skal få noe særlig ut av Attack! om en har et Risk fra før. For det innføres en del nye og spennende elementer i settet, som f.eks styrningsformer!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET