Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Augsburg 1520

Augsburg 1520
BSG poeng 77/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Alea - Ravensburger
Utvikler:
Karsten Hartwig
Distributør:
Enigma distribution
Kategori:
BSG Anbefaler
Antall spillere:
2 - 5 spillere
Pris:
350,-
Tidsbruk:
60 - 90 minutter
Målsetting:
Score flest innflytelsespoeng
Passer for:
Alle oss uten von i etternavnet
Spilldynamikk:
By i auksjonene, velg privilegiekort om du vinner, saml deretter inn verdier
Forbredelser:
En del brikkesamlinger og fordeling av startmidler
År:
2006
Språk:
Engelsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.aleaspiele.de/Pages/Title/

Innhold
1 spillebrett
5 spillerbrett
7 tremarkører
90 kort fordelt på; 68 gjeldssertifikater, 12 jokere, 10 privilegiekort
27 nivåbrikker
30 privilegiebrikker
72 pengesedler (a 50, 100 og 500 verdi)

Augsburg 1520

Design/Tematikk
Det interessante er at spillet på en måte er basert på historiske fakta om Flugger familien fra Augsburg, som bygget opp en av de mest lukrative bankene i Europa. Familien bygget seg opp gjennom gode investeringer som forretningsmenn og brukte senere disse verdiene til utlån til adelige i behov for penger. Ofte ble ikke disse lånene innfridd, men de fikk isteden privilegier og fordeler i sin videre forretningsdrift. Familien Flugger ble med tiden en av de mest innflytelsesrike i Europa, og lånte til og med penger til paven. Jacob Flugger skal etter sigende ha vært en av historiens rikeste personer, selv etter dagens målestokk.

Brett og brikker er hendige og relativt intuitive, med god bruk av farger og litt tekst. Privilegiekortene er ikke like intuitive, men er bra når en først har kommet inn i spillet. Kortene har en dobbeltfunksjon i spillet og dette er snedig gjennomført ved å bruke begge sider av kortet. På baksiden er det en verdi, som hinter om at kortet er et godt kort, mens forsiden er den en faktisk bruker, og de forstår en fort forholder seg til de forskjellige adelige en skal låne penger til.

Spillets komponenter holder typisk Alea/Eurogame kvalitet, altså svært bra. Alle brikkene, inkludert pengene er i tykk papp. Kortene kunne nok vært utført med et belegg eller lignende, men det er ikke noe stort problem om en da ikke regner med å spille dette spillet 2 ganger i uka det neste året.

Målsetning
Spillerne skal skaffe seg flest mulig prestisjepoeng gjennom å låne ut penger til adelen mot å få privilegier tilbake. Formålet er altså å øke sin egen status, og komme ut på toppen.

Regler/Spilldynamikk
Augsburg spilles over 5-7 runder avhengig av antallet spillere. Hver runde består av 2 faser, hvorav spillerne bruker sine innflytelseskort i auksjoner for å avansere på deres egne brett i første fase. I den andre fasen får spillerne penger, seierspoeng og nye innflytelsespoeng basert på hvordan de har avansert på de 3 forskjellige områdene på sine brett.

Før spillet starter får spillerne sitt spillerbrett, sin poengmarkør, 1500 gylden, 2 jokerkort og 7 tilfeldige gjeldssertifikater. Spillerne må nå velge ut hvilke av disse 7 kortene en ønsker å starte spillet med, da en må betale for dem. Prisen for kortene varierer mellom 150 og 400 gylden. Spillerbrettet viser de 3 områdene en kan skaffe seg privilegier i; agenturer, adelighet og posisjoner. Agenturer gir avkastning, adelighet gir seierspoeng direkte og posisjonene gir en miks av kort og penger samt at hver spiller er avhengig av å bygge en kirke og en katedral til gitte punkter i løpet av spillet.

I den første fasen besøker spillerne de adelige etter tur, og tanken her er at spillerne konfronterer de adelige med deres gjeld gjennom å blafre med gjeldssertifikatene i deres ansikter. Spilleren som sitter har de største gjeldssertifikatene kan tvinge den adelige til å gi spilleren privilegier. Det spillerne i praksis gjør er å by på privilegiene gjennom auksjoner. Rekkefølgen på adelige er avtegnet på spillebrettet, og først ute er Philipp. Startspilleren begynner med å tilby et valgt antall kort, med Philipps tegning på fra hånden. Spillerne kan etter tur enten høyne budet ved å øke antallet kort, syne budet eller kaste seg. Dette gjøres inntil alle spillerne enten har synet eller kastet seg. Hvis det kun er en spiller som har det høyeste budet, må denne vise og kaste kortene sine. Hvis det er flere som har det høyeste budet, viser alle frem sine kort, og den med kortet av høyeste verdi vinner auksjonen. Resten av spillerne plukker opp igjen kortene sine, og mottar en trøstepremie; nest høyeste verdi får 100 gylden fra banken, mens tredjemann får 50 gylden.

Vinneren av budet velger så et av de 5 privilegiekortene som er lagt opp. Disse kortene har 3 alternativer en kan velge mellom, og vinneren får 2 av dem. Kortene kan gi privilegier i en, to eller alle tre områdene. Om vinneren velger agenturer, kan hun plukke opp en agenturbrikke som hun plasserer på det neste ledige feltet på sitt agenturområdet. Denne brikken gir økt inntjening. Velger vinneren adelighet som område, plukker en opp en adelighetsbrikke, som vil gi seierspoeng. Det siste mulige valget er da posisjoner, hvor en også plukker opp en brikke som en legger på sitt spillerbrett. Enkelte av brikkene gir tilleggsprivilegier; som muligheter for bygging, trykking av ”egne” penger, scoring av seierspoeng, etc.

Et viktig element i forhold til disse brikkene, er at det blir færre av dem jo lenger opp en kommer. Dette fører til at det blir rift om de gjævere brikkene. Om en budvinner ikke kan plukke opp den neste brikken fra banken fordi andre spillere allerede har tatt dem, kan budvinneren ”stjele” fra den spilleren som har den manglende brikken. Spilleren som får brikken frastjålet får enten 100 gylden fra banken eller 1 seierspoeng.

Etter at spillerne har besøkt og hatt auksjonene hos alle de adelige kommer fase 2. I denne fasen får spilleren penger, poeng og kort etter hvilket nivå de har kommet seg opp på med brikkene.

Enkelt forklart kan en si at en bruker penger til å skaffe seg kort som en bruker i auksjonene som igjen gir en mer penger, flere kort og seierspoeng.

Typisk spillrunde

Augsburg 1520

Spiller mottar sine initielle penger, to joker og 7 gjeldssertifikater. Remo betaler 1350 og beholder 4 kort, Kathrine betaler 1450 beholder 5 kort, Lars Erik betaler 1150 for 5 kort og Ylva betaler 1500 og beholder alle kortene.

Remo starter spillet og det er første budrunde hos Philipp. ”Intet bud fra meg” sier Remo. Kathrine melder 1 kort, Lars Erik syner 1 og Ylva passer. Kathrine viser frem en 7’er og Lars Erik en 10’er. Kathrine mottar 100 gylden for annen plassen og kan plukke opp igjen kortet sitt. Lars Erik velger seg et kort privilegiekort som har følgende muligheter; øke med et nivå i agenturer, økning med 1 nivå i posisjoner og det siste valget på kortet gir muligheten for å trekke 2 sertifikater og legge tilbake et. ”Da velger jeg å gå opp et nivå i agenturer, siden det gir meg mer penger. Og dernest det siste valget på kortet” sier Lars Erik.

Budmarkøren flyttes til Louise, og Remo starter byr 1 kort, Kathrine syner, Lars Erik passer og Ylva passer. Remo viser sitt 16 kort og Kathrine sin 10’er. Kathrine mottar nye 100 gylden fra banken, og Remo titter nøye på privilegiekortene før han til slutt velger et kort med følgende muligheter; 1 nivå opp i agenturer og 2 x nivåheving i posisjoner. Han velger å gå opp 1 felt i agenturer og 1 i posisjoner.

Budmarkøren flyttes til Leo, og Remo byr 1 kort, Kathrine byr 2, Lars Erik passer og Ylva syner. ”Æsj!” sier Kathrine og viser frem en 13 og en joker mot Ylvas 3 og 15. Kathrine mottar nye 100 gylden, og Ylva plukker inn et privilegiekort. Hun går opp et nivå i agenturer og adelighet.

Budmarkøren flyttes til Maria, og Remo passer, Kathrine byr 2, Lars Erik byr 3, og Ylva passer. ”Da må jeg øke med ett kort og syne deg, Lars Erik” kommenterer Kathrine. Lars Erik må se seg slått og mottar 100 gylden fra banken. Kathrine har brukt sin andre joker i tillegg til 2 høye kort. Så velger hun å motta 500 gylden og gå opp 1 nivå i posisjoner.

Budmarkøren flyttes til Maxmillian. Disse besøkene er litt spesielle da det ikke finnes egne gjeldssertifikater for denne personen. Dette løses ved at alle kort kan spilles, og om det er like verdier på de høyeste kortene i budene, løses dette ved at forrangen er motsatt vei av besøkelsesrunden. Dette vil si at om det er spilt ut to 10’ere, vil en 10’er fra Maria rangeres høyere enn Leo, etc. Remo byr 1 kort, Kathrine 2, Lars Erik 3 og Ylva passer. ”Er du kylling, Remo, eller skal du øke budet ditt?” erter Kathrine. ”Jeg passer” sier Remo, noe Kathrine også gjør. Lars Erik legger ned 3 vilkårlige kort og øker med 1 nivå i både adelighet og posisjoner.

Da er første del av første runde overstått, og det gjenstår bare å høste. Remo mottar 900 gylden, 3 poeng og 5 gjeldssertifikater. Han betaler 900 gylden og beholder 4 av kortene. Kathrine får 600 gylden, 3 poeng og 5 kort, hvorav hun betaler 700 og beholder 3. Lars Erik får 900 gylden, 5 poeng og 5 kort, hvorav han betaler 1050 og beholder 4. Ylva får 900 gylden, 5 poeng og 4 kort, hvorav hun betaler 800 og beholder 3.

”Det var første runde, så nå er det bare å gjenta dette 6 omganger” opplyser Kathrine. I siste runde er det kun poeng som teller og blir gitt ut, så det har en tendens til å bli svært høye bud om spillerne har kort igjen.

Oppsummering
Spillet er bygger opp rundt en auksjonsdynamikk, men har flere interessante sider. For det første er det viktig å ha en balansert utviklingsstrategi, samtidig er det jo bare det ene området som gir seierspoeng. For det andre er poenghindrene ved 25 og 45 poengsgrensene, der spillerne henholdsvis må ha bygget en krike og en katedral for å komme forbi. Selve auksjonsdynamikken er også spennende, der det er mengden kort og ikke verdien av dem som er viktig i første rekke. Siden spillerne hele tiden kan øke budet, er det en viss pokerstemning og til en viss grad taktikk her. Spillet byr på bra strategisk dybde, men kan oppleves litt uvant og merkelig ved første forsøk. En bør da tenke at det er fordi spillet har noe originalt i seg og prøve en gang til i dette tilfelle. Timing er også viktig i spillet; vinner en tidlig i auksjonsfasen, er det lite trolig en vinner senere, og det igjen vil si at den som vinner sist kan ha en del fordeler siden han gjør valgene rett før en skal høste i fase 2. 

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.