Bandu (Bausack) - Årets Familiespill 2009

BSG poeng | 69/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Zoch verlag
- Utvikler:
- Klaus Zoch
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Årets spill vinnere BSG Anbefaler Familiespill Ferdighetspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 598,-
- Tidsbruk:
- 45 - minutter
- Utmerkelser:
- 2009 - Nominert, Årets Familiespill, 2009 - Vinner, Årets Familiespill
- Målsetting:
- Unngå å være den første til å rive tårnet
- Passer for:
- Klåfingra arkitekter
- Spilldynamikk:
- By på brikker og plasser den i tårnet ditt
- Forbredelser:
- Legg alle brikkene i posen
- År:
- 2007
- Språk:
- Engelsk
- Ekspansjonsmuligheter:
- Sack noir
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.zoch-verlag.com/
Innhold
60 spillbrikker
60 stener
6 zoch-brikker
Design/Tematikk
Bausack er fysikkutdannede Klaus Zoch’s grunnlag for hele selskapet Zoch, som har vokst seg til å bli et varemerke i Tyskland med svært flotte og innovative komponenter. Ikke så at det er det mest suksessfylle spillet i katalogen, men det har vært på markedet i 20 år, og denne nye utgaven er altså en jubileumsutgave.
Vi har vel alle hatt moro med å stable forskjellige ting opp i tårn fra vi var barn; legoklosser, og kanskje mer aktuelt – brikker i eurogames. (Ikke lat som du aldri har stablet figurene i Carcassonne!). Denne trangen til å bygge/stable ting har ført til mange ferdighetsspill, hvorav Jenga kanskje er det mest kjente. Men det finnes altså en stor mengde alternativer, og dette spillet er et av de beste.
Det er flere grunner til at dette spillet er bra, men de to viktigste er nok utvalget av merkelige former og de forskjellige måtene å spille på. De fleste stablespill består av like brikker, mens det her er snakk de utroligste former, som en stadig vekk tviler er mulig å stable i det hele tatt. Og alt er i tre!
Målsetning
Det vil være litt forskjellige mål alt etter hvilken variant en spiller. Det er varianter hvor alle spillerne bygger for seg selv, og andre hvor en bygger tårn sammen. Standarden er at hver spiller bygger sitt eget tårn, og en spiller plukker ut en brikke hver runde som blir lagt ut på auksjon. Auksjonarius kan velge å enten ha en ”vanlig” auksjon, hvor brikken går til høystbydende eller ”unngåelse”, hvor spillerne må betale for ikke å måtte ta brikken. Dette betyr ganske mye da målsetningen er å være den som raser sitt tårn sist. I denne versjonen får hver spiller 10 stener, som brukes som betalingsmiddel.
Regler/Spilldynamikk
Som nevnt ovenfor følger det med 4 hovedvarianter til spillet, og en kan i tillegg innføre Zoch-brikker og stener i alle, så det blir en ganske stor mengde varianter:
Utslagning
Hver spiller får 10 stener, og brikkene legges ut for auksjon. For å unngå å ta brikker som er vanskelige ved ”unngåelsesbud” kan spillerne betale seg ut av problemene ved å betale stener i økende mengder rundt bordet. Spilleren som står igjen til slutt med et stående tårn vinner.
Stabl høyt
Hver spiller bygger sitt eget tårn, med mål om å bygge det høyeste. Også her auksjoneres brikken ut, og auksjonarius velger mellom standard auksjon og en ”gi-bort” auksjon (som betyr at spilleren som vinner budet kan gi brikken til hvilken motspiller den ønsker).
Brikkerekke
Spillerne bygger på sitt eget tårn, og alle starter med en Zoch-brikke som fundament for tårnet. Spillerne velger først brikker som legges i rekker foran spillerne, og i hver runde deretter må spilleren plukke en av brikkene som ligger til venstre i rekkene. Målet er å bruke så mange brikker som mulig i sitt tårn.
Babels tårn
Alle spillerne bygger et felles tårn, og den som river tårnet taper. I denne varianten kan også innføre budgivning, Zoch-brikker, brikke-rekker og alt annet.
Oppsummering
Bausack er en moderne klassiker og trolig det mest voksen-tilpassede ferdighetsspillet tilgjengelig, selv om Bamboleo og Villa Paletti også er bra. Dette spillets største fordeler er mengden brikker og at det ser fantastisk ut.
Bausack er også meget godt skalerbart, både med hensyn til alder, men like viktig i forholde til antall spillere. Med 60 brikker er det ikke noe problem å ha med 6 spillere, da det sjeldent blir mange tårn over 5-6 brikker.
Innføringen av budgivning gir også spillet et artig annerledes taktisk element sammenlignet med andre ferdighetsspill.
Har du Jenga, og vil ha litt større utfordringer er dette et svært godt valg, og kjenner du ikke til slike spill fra før er det dette du skal gå til anskaffelse av.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses