Bet your brain

BSG poeng | 62/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Dan-spil
- Utvikler:
- Gitte Engel
- Distributør:
- Norstar
- Kategori:
- BSG Anbefaler Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 8 spillere
- Pris:
- 699,-
- Tidsbruk:
- 50 - 70 minutter
- Utmerkelser:
- 2009 - Nominert, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Fylle celleholderen sin først
- Passer for:
- Kunnskapsinteresserte gamblere
- Spilldynamikk:
- Snurr spinneren, få oppgavekategori, sats på egne eller andres mulighet for å svare riktig, få spørsmål, svar
- Forbredelser:
- Plasser hjerneceller i beholderen
- År:
- 2008
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.danspil.dk/
Innhold
Spillbrett med spinner
4×23 hjerneceller (fire farger)
4 bank/celleholdere
8 innsatsmarkører
4×5 matchebrikker (1-5)
2400 spørsmål/oppgaver
4 penner
4 blokker
1 timeglass
Design/Tematikk
Bet your brain er et kunnskapsspill med en vri; en skal vedde på om motstanderne faktisk kan avgi riktig svar. Dette er jo en nyvinning, selv om det også har vært andre spill som har benyttet ideen med å ha innsats.
Spillet kommer i en svært mørk, sannsynligvis Kina-produsert eske, med to hoder mot hverandre i relieff i gull. Det er mulig dette er et estetisk godt design, men trolig vil mange hoppe bukk over det da det ikke gir noen lystig følelse eller hygge for den del. Det blir litt som å se omslagene til lærebøker kontra skjønnlitteratur.
Innholdet eller holder grei kvalitet, selv om vil ikke klarer å få penneholderen til å ligge på plass. Tusjpenner i slike spill er nesten mer til forargelse enn glede da de har en lei tendens til allerede å være tørre når esken åpnes. Hva skal man så gjøre; klage? Nei, de fleste nordmenn gjør nok ikke det. Men vi burde gjøre det om ikke for å få nye penner, men for å få utgiverne til å slutte å inkludere dem. Vi har mer enn nok penner i hjemmene våre, og de som følger med gjør bare spillet dyrere.
Spilldynamikken i Bet your brain er egentlig ikke så vanskelig, men reglene er litt krunglete skrevet, og det brukes ingen eksempler. Dette bør nordiske utgivere bli flinkere til – lær litt av hva amerikanerne og tyskerne gjør! Regelskriving er like viktig som innhold. Ikke slik at reglene her er dårlige, men de er heller ikke optimale; farger og eksempler gjøre alt mye triveligere og enklere å forstå.
Målsetning
Være den/det første spilleren/laget som fyller celleholderen sin etter å ha vunnet på innsatser på andre spilleres korrekte/gale svare og sine egne korrekte svar.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller får en bank/celleholder med plass til å oppbevare hjerneceller. Holderen er delt i to, og den venstre er banken mens den høyre er celleholderen. Hver spiller starter med 20 hjerneceller i banken og 3 i celleholderen. Oppgaven er altså å flytte hjernecellene fra banken til celleholderen.
I sin tur snurrer spilleren spinneren og når kategorien er bestemt av spinneren, må alle spillerne satse. Spilleren i tur satser fra 1-3 hjerneceller på om han/hun kan svaret. De andre spillerne skjult satser 1-3 hjerneceller på at spilleren enten vil svare feil eller riktig. Dette markeres med sjetonger; grønn v for riktig og oransje for galt. Til innsatsen kan det kun brukes hjerneceller fra celleholderen og ikke fra banken! Men, derimot får man flytte over hjerneceller fra banken til celleholderen når en vinner en innsats.
Bet your brain har en bra mengde spørsmål/oppgaver, og det er litt andre kategorier enn normalt:
Ordets makt
Sport & Anatomi
Jorden rundt
Berømt & Beryktet
Godteposen
Film & TV
Den Kreative
Musikk & Kultur
I tillegg er det en del oppgaver som er spesielle; markert med en smiley; da spiller alle mot alle. En satser da ikke på om spilleren i tur kan svaret, men derimot om en selv kan svaret. Noen oppgaver kan kun løses av lag, så de hopper en over om en spiller hver for seg. Det er viktig å legge merke til at det faktisk også er laget oppgaver som ikke har et gitt riktig svar – korrekt svar bedømmes av spillerne selv.
Typisk spillrunde
Kathrine begynner og spinneren stopper på Godteposen. Kathrine satser 1 på at hun kan svaret, Hege 2 på at hun kan det, Tore 1 på at hun kan det og Remo 1 på at hun ikke kan det. Hege leser så opp spørsmålet; Hvem sin hellige by er Amritsar? Buddhistenes, Sikhenes eller Muslimenes. ”Det er i hvert fall ikke Muslimenes, men jeg kan ikke si jeg har hørt om byen før… jeg satser på Buddhistenes” resonnerer Kathrine. ”Feil. Det er sikhenes” sier Hege. Alle spillerne taper sine innsatser, og ligger hjernecellene tilbake i banken sin med unntak av Remo som returnerer sin til hjerneholderen og flytter samtidig over en hjernecelle til fra banken.
Hege snurrer spinneren og den stopper på sport & Anatomi. Hege må stase sin gjenværende hjernecelle på at hun kan svaret. Tore satser 2 på at hun ikke kan svaret, Remo 1 på at hun kan svaret og Kathrine 1 på at hun ikke kan svaret. Legg merke til at spillerne holder det skjult om de mener hun kan/ikke kan svaret. Tore leser opp spørsmålet; Erik Soler har vært spillerutvikler i fotballklubben Hamburger Sportsverein før 2008… sant eller ikke? ”Hvordan skal jeg vite det? Fotball interesserer meg over hodet ikke. Men, er ikke Hamburg en stor tysk klubb… nei, det tror jeg ikke han har vært” svarer hun. ”Det er riktig!” sier Tore og smiler. ”Du har jo fått med deg litt allikevel”. Remo vinner også denne runden en hjernecelle, mens Kathrine og Tore taper sine og Hege vinner tilbake en.
”Hva gjør jeg nå? Jeg har ingen hjerneceller å satse med i beholderen min” mumler Tore. ”Du får låne 3 svarte fra Spillbanken, men disse må betales tilbake – og de er de eneste du får låne” minner Kathrine om. Han legger 3 svarte hjerneceller i sin cellebeholder, og snurrer spinneren. Den stopper på Film&TV. ”Jeg har jo mest lyst til å legge ned alle 3, men det er vel for risikofylt” kommenterer han og legger ned 1 hjernecelle. Remo satser 2 på at han kan svaret, Kathrine sin siste på at han kan svaret og Hege 1 på at han kan svaret. Remo spør; Hvem fremførte tittelsangen til følgende James Bond filmer:
A. Live and let die
B. The living daylights
C. Goldfinger
D. You only live twice
E. A view to a kill
1. a-ha
2. Duran Duran
3. Paul McCartney & Wings
4. Nancy Sinatra
5. Shirley Bassey
”Da kan du bruke de fem merkede sjetongene dine og plassere dem så de matcher med bokstavene på brettet” minner Remo om. ”Jeg vet. Bassey gjorde Goldfinger, Duran Duran A view to a kill, McCartney gjorde Live and let die… men hvilken var det a-ha gjorde igjen… jeg mener det var Living daylights, så da må Nancy ha sunget You only live twice” mumler Tore og legger sjetongene på plass. ”Riktig, Tore! Nå imponerte du” svarer Remo. Alle spillerne får tilbake innsatsen og flytter over like mange hjerneceller fra banken til cellebeholderen sin som innsatsen de satset.
Oppsummering
Vi i BrettSpillGuiden har ofte etterspurt endringer i quiz-formelen, og her er det i det minste gjort et forsøk på nyvinning. Alt er ikke fullgodt; svar som skal bedømmes av motspillerne hører ikke hjemme i quiz, men selskapsspill. Men med dette unntaket er Bet your brain et godt kunnskapsspill hvor det også har blitt rom for ikke kun å gulpe opp gammel kunnskap, men også oppgaver hvor en kan bruke sine analytiske evner med matching av svar.
For alle som syns de mer tradisjonelle kunnskapsspillene kan bli litt langdryge og lite involverende, er dette et godt alternativ Her kan en til og med vinne uten selv å svart riktig på et eneste spørsmål så lenge en har god forståelse av sine motspilleres interesser og kunnskapsnivåer!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses