Blue Moon City

BSG poeng | 80/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Fantasy Flight Games
- Utvikler:
- Reiner Knizia
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 450,-
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Målsetting:
- Være den første til å plassere den fjerde kuben på obelisken
- Passer for:
- Entreprenører fra andre galakser
- Spilldynamikk:
- Flytt spillerbrikken, doner til bygningen og trekk 2 nye kort
- Forbredelser:
- Stokk bygningene og legg dem ut i henhold til mønsteret, stokk deretter kortbunken og del ut 8 til hver
- År:
- 2006
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.kosmos.de/
Innhold
21 bygningsbrikker
1 obelisk
80 kort (10 for hver rase)
4 spillerbrikker
4 x 10 spillerkuber
40 krystallbrikker (12×1 og 28×3)
15 drageskjell
3 drager
Design/Tematikk
I dette spillet, som er en forlengelse av kortspillet Blue Moon, har rasene på denne planeten slåss seg ferdig og samtidig ødelagt hovedbyen. Hovedbyen må nå bygges opp igjen, og rasene må samarbeide om dette arbeidet. Det er som i originalspillet et visst sci-fi/fantasy-preg over stemningen i spillet, men spilldynamikken er ganske annerledes. En kan alltids diskutere om en liker en tegners arbeider, men for de fleste vil nok dette være mer enn bra nok. Enkelte mener til og med at de fantastiske. Brikker er av sedvanlig tysk kvalitet, og de 3 plastikkdragene pynter jo opp. Grafikken på kortene kunne kanskje vært litt triveligere for tekkes familien, men er på ingen måte verre enn eksempelvis Magic the Gathering.
Målsetning
Spillerne kappes om være den første til å plassere 4 av sine kuber på obelisken, for på den måten å vise at de har vært raskest til å gjenoppbygge mest av byen. Dette gjøres gjennom å betale en stadig økende sum av krystaller, som skaffes ved å donere krefter til gjenoppbygningen.
Regler/Spilldynamikk
Spillets regler er enkle og ikke minst fullført på halvannen side (med stor skrift og bilder), så utgiveren har virkelig jobber med å møte familiemarkedet her. Det er kortene som er spillets kjerne, og resten blir mer et taktisk enn et strategisk spill. Å holde orden på korthånden er av stor viktighet i dette spillet, så vurder nøye hver runde.
Spillebrettet består av de 21 bygningsbrikkene, hvor det er en sentrumsbrikke, og de andre legges i et gitt mønster rundt denne. Bygningsbrikkene har en for- og bakside, hvor baksiden er den ferdige bygningen, og forsiden viser tegningene for den. Denne forsiden har også fra 1-5 felter, i en farge og med en verdi. Etter hvert som spillerne donerer til bygningen plasserer de en av sine kuber på disse feltene, og når alle feltene er dekket er bygningen ferdig og spillerne som deltok får en belønning tilsvarende symbolene på bygningsbrikken. Her kommer et annet snedig element; de ferdige bygningene forsetter å gi belønning til bygningene som blir ferdig ved siden av. Disse belønningene består av kort, drageskjell og krystaller.
Kortene består av 10 kort fra hver av de 8 rasene på planeten Blue Moon. Kortene har typisk 2 alternative anvendelsesmetoder. Kortene har en verdi (1-3) i hjørnet og de fleste har symboler i midten av verditallene. Verdiene brukes til å donere for en bygning, som en må ha flyttet spillermarkøren til. Her må naturlig nok fargen på kortene en spiller stemme overens med kravet på feltet på bygningen. Dette vil si at om en har plassert spillebrikken sin på en svart bygning med tre felter med verdiene 2-3-4, så må en spille ned kort som enten alene eller sammen gir den korresponderende verdien i samme farge. Siden hver rase har sin farge, blir det altså en del korttrekking for å få til de rette kombinasjonene. Etter å ha lagt ned den rette verdien i kort, plasserer spilleren en av sine kuber på feltet. Den andre måten å bruke kortene på er henger sammen med symbolene, som igjen er avhengig av rasene. Vulca har muligheten for å tilkalle den røde dragen, eller flytte den. Terrah har de samme muligheter med den grønne dragen. Aqua har de samme muligheter med den blå dragen. Flit gir muligheter for alternative forflyttninger av ens egen spillerbrikke. Khind fungerer som jokere. Mimix kan legges samme og omgjøres til et 3’er kort i hvilken som helst farge. Hoax kan spilles sammen med andre kort for å gi bytte farge på dem. Pillar gir muligheter for plassere mer enn en kube på obelisken.
Selve spillet foregår på den måten at spilleren først flytter sin spillerbrikke (som starter på sentrumsbrikken) inntil 2 felter. Diagonale flytt er ikke tillatt. Etter at en har landet brikken, kan en gi en donasjon (spille kort som forklart ovenfor). En kan gi så mange donasjoner en ønsker til den aktuelle bygningen. Når en så er ferdig med dette, trekker en opp to nye kort til hånden, og overlater turen til nestemann.
Om det er tilkalt en drage til bygningen vil spilleren motta et drageskjell for å gi en donasjon. Spillerne blir tildelt drageskjell på denne måten eller som belønning for bidrag til en fullført bygning. Når alle drageskjellene er delt ut blant spillerne, skjer det en umiddelbar alternativ belønning, hvor den som har flest skjell mottar 6 edelstener og alle med tre eller flere mottar 3 edelstener. Resten av spillerne får ingen ting, men beholder sine skjell.
Typisk spillrunde
Etter at bygningene er stokket og plassert ut i det gitte systemet, får hver spiller 8 kort. Lars Erik begynner spillet, og flytter til ”svart 5 bygning”, gir ingen donasjon, og trekker 2 kort. Turen går videre til Ylva, som flytter ”grå 5-3 bygning”. Hun spiller ut tre kort (grå 1 + grå 1 + grå 3) og donerer dermed 5 poeng til denne bygningen. ”Da plasserer du ut en av dine markører på 5-feltet får å makere at du har donert mest til gjenreisningen av denne bygningen” minner Kathrine om, mens Ylva trekker to nye kort. Remo flytter til ”hvit 5-2” bygning, legger ned to kort (hvit 3 og hvit 2) og donerer derigjennom 5 poeng til denne bygningen og får 5’er plassen. Så avslutter han turen med å trekke to nye kort og overlate turen til Kathrine. Kathrine flytter til ”blå 3-2-2” bygning , som ligger ved siden av bygningen Ylva gikk til. Så spiller hun ut et svart 1 kort, og tilkaller den røde dragen til bygningen. Deretter legger hun ned to kort (blå 2 og blå 2), og plasserer ut en av sine markører på de to 2’er plassene. Før hun trekker kort, får hun et dragskjell fordi dragen er ved byggeplassen.
”Jeg har altså så usannsynlig dårlige kort” mumler Lars Erik, før han flytter til ”grå 4-2-2” bygningen rett nedenfor Kathrines bygning fra forrige runde. Så spiller han ut et rød 1 kort, og tilkaller dermed grønne dragen. Deretter svart 2 kort, som gjør at han kan flytte den røde dragen 3 felter, som da naturlig nok kommer til samme byggeplass. Så legger han ned (grå 2 + grønn 1 + grønn 1), og tar 4’er plassen i bygningen. ”Stemmer. De grønne kortene fungerer som jokere, så kortene du spilte er alle grå i dette tilfellet” kommenterer Kathrine. Ylva overtar, og går til den multifargede 5-4-4-3 bygningen. Så legger hun ned (brun 3 + brun 2), og inntar 5’er plassen i bygningen. Remo flytter seg til ”gul 5-2” bygningen, som ligger inntil den multifargede Ylva er i. Så legger han ned (gul 3 + gul 2), og tar 5’er plassen i bygningen. Kathrine flytter seg til samme bygningen Remo akkurat har donert til, legger ned svart 2, og flytter den røde dragen til bygningen. Deretter en gul 2,og inntar 2’er plassen. ”Da er bygningen ferdig, og de som har bidratt til bygningen skal få sin belønning, som merket på bygningen” forklarer Kathrine. Remo har bidratt med mest og får 2 kort og 1 krystall, og Kathrine 1 krystall før brikken snus for å markere at den er ferdig.
Etter hvert som bygningene blir fullført samler spillerne opp krystaller, og kan da begynne å donere krystaller for å få plasseringer på obelisken. Når en spiller klarer å plassere den fjerde markøren på obelisken, er denne vinner av spillet.
Et viktig element i fremdriften mot dette er at bygninger som er ferdige, gir bonuser til nabobygninger når de blir ferdige. Fullføring av bygninger gir altså en stadig øket verdi, og det er derfor av mye å hente på å være med i mange bygninger.
Oppsummering
Blue Moon City er definitivt et gjennomarbeidet spill, med en interessant dynamikk. Spesielt dobbeltbruken av kortene. Dette gir spillerne en del tidvis kinkige valg; spare kortet til nest runde eller annen bygning, bruke den umiddelbare effekten av kortet i stedet for verdien, etc. Det er også en del taktiske valg forbundet flyttingen av spillerbrikken; hvilken bygning kan fullføres, hvilken bygning er det vært å være med på, og ikke minst hvilken posisjon i form av donasjoner ønsker jeg (det er typisk mest å hente ved å ha tilført mest). På denne måten har en klart å sy sammen et godt spill med mange valgmuligheter, selv om det strengt tatt ikke er så mange veier til mål. Om en skulle lete etter ankepunkter, er vel det viktigste litt lav interaksjon mellom spillerne.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET