Caprice

BSG poeng | 69/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Goldsieber
- Utvikler:
- Oliver Bolten & Rolf Rötgers
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- 2 mannsspill Abstrakt strategi Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - spillere
- Tidsbruk:
- 15 - 30 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å bygge tårn som inneholder brikkene du har
- Passer for:
- De fleste som vokste opp med lego
- Spilldynamikk:
- Plasser ut ny brikke og flytt eventuelt en av de tidligere plasserte
- Forbredelser:
- Tøm ut brikkene og samle dem i stabler og legg alle de små brikkene i posen
- År:
- 1999
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.goldsieber.de/
Gold Sieber har en relativt lang historie som utgiver i Tyskland, men har blitt kjøpt og solgt et par ganger i den senere tid. I dag er det vel selskapet Norris som eier Gold Sieber. Selskapet er vel mest kjent i Norge for Mississippi Queen, Entdecker og senest New England. De fleste av disse i engelsk utgave gjennom Mayfair. Uansett, så lanserte de på slutten av 90-tallet en ny serie kalt Royal, som bestod av abstrakte strategispill; Siesta, Cabale og Caprice.
Caprice, har i fellesskap med resten av disse spillene, glimrende brikker selv om selve brettet er litt i enkleste laget. Det følger med 24 kraftige spillebrikker i 4 fasonger/farger, 20 små symbolbrikker i tre og en rød skive.
Spillideen er basert rundt tårnbygging, som foregår ved at det er 6 felter på spillebrettet som brikkene legges ut på en etter en på omgang. Når 5 av 6 tårn består av 4 brikker hver, avsluttes spillet.
Før spillet starter trekker hver spiller opp 4 symbolbrikker. Disse symbolbrikkene er kjernen i spillet, da det er disse som skal gi poengene når spillet er over. Hver runde må spilleren velge seg en av de 4 typene brikker (svarte eller hvite runde eller navbrikker) og plassere på et tårn eller ledig felt på brettet. Deretter kan spilleren velge å flytte en tidligere nedlagt brikke og markere dette ved å legge den røde skiven oppå.
Remo begynner og plasserer ut en svart navbrikke, og kan ikke gjøre noe mer da det ikke ligger noen andre brikker på brettet. Kathrine er nestemann og legger ut en hvit rund brikke. Tore legger ned en svart rund brikke, og flytter den hvite runde brikken oppå den akkurat nedlagte. ”Da må du huske å legge den røde skiven på den brikken du flyttet, Tore” minner Hege om. Så legger Hege ut en svart navbrikke oppå den andre svarte navbrikken og gjør ikke mer. Ingen tårn kan overskride 4 brikker i høyde, og når spillet har 5 tårn med 4 brikker avsluttes spillet.
Ved spillets avslutning er symbolbrikkene viser seg å være viktige. Spillerne skal nemlig da legge de 4 brikkene i rekkefølge fra seg og utover bordet. Dette er rekkefølgen de skal sjekke tårnene med. Hvert tårn sjekkes for seg, og hver brikke som er riktig plassert i forhold til rekkefølgen spillerne la ned med symbolbrikkene gir 1 poeng. Om en klarer å ha alle brikkene riktig plassert i et tårn, gis det 1 bonuspoeng for dette. Typisk ligger poengscoren mellom 10-15 poeng.
Caprice design og brikkekvalitet vekker nok interessen for de fleste med sans for denne typen spill. Også selve ideen virker spennende. Til og med førstetrekksfordelen virker ikke som noe problem her. Er det da ingen mangler med spillet? Jo, det er faktisk det, men de er ikke så lett å få tak i. Det blir liksom ikke noen skikkelig intensitet, og ettersom nesten alle brikkene blir brukt blir poengscorene veldig like. Dette bedres noe ved 4-manns spill, men blir allikevel ingen ”høydare”.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET