Carcassonne: City, the

BSG poeng | 81/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Hans im Glück
- Utvikler:
- Klaus-Jürgen Wrede
- Distributør:
- Brettspill.no
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 450,-
- Tidsbruk:
- 30 - 60 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å plassere ut brikkene på poenggivende steder
- Passer for:
- Byplanleggere i alle aldere
- Spilldynamikk:
- Trekk en landskapsbrikke, plasser den ut og plasser eventuelt ut en figur
- Forbredelser:
- Stokk landskapsbrikkene og fordel dem i 3 stabler, fordel figurene til hver spiller og legg frem bymursbrikkene
- År:
- 2004
- Språk:
- Engelsk
- Ekspansjonsmuligheter:
- Plenty
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.hans-im-glueck.de/
Carcassonne the city er intet utvidelsessett til Carcassonne, men tvert imot et nytt spill bygget på samme lest. Det er 75 landskapsbrikker, 70 bymurer, en port, 12 tårn og 4 x 8 spillebrikker i spillet. Alt levert i en solid treeske og med tøyposer til oppbevaring av trebrikkene. Ganske artig, og absolutt veldesignet.
Reglene er, som vanlig i Carcassonne, både godt satt opp og ikke minst ganske enkle. Mange forklarende billedeksempler gjør at det er lite rom for feiltolkninger. Vi fant hovedsakelig èn, og det dreier seg om utplassering av bymurer; kan de plasseres fritt så lenge de bygger videre på en vegg, eller må de plasseres inntil en landskapsbrikke? Vel, etter litt leting i diverse spillerfora, valgte vi å innføre husreglen om at de må følge landskapsbrikkene i tillegg til å forlenge muren. Grunnen til dette er at vi ved et par spill havnet i den litt bizarre situasjonen at bymuren ble bygget på den ene siden av bordet mens selve landskapet den skulle rundt forgikk på den andre.
Nok om det. For alle som kjenner Carcassonne, er det lite nytt, med unntak av bymurene. Landskapsbrikker og spillerbrikker plasseres som normalt, med et vesentlig unntak; den eneste detaljen som må plasseres inntil hverandre er veier. Det er med andre ikke lenger nødvendig å plasseres enger mot enger, bygninger mot bygninger etc. Tanken bak dette er at bybrikkene ikke lenger representer byer, naturlig nok, men da heller boligområder. Disse kan således gjerne bli (rettere helst bli) omsluttet av grønne felter som i denne versjonen ikke lenger er jordbruksområder men heller markeder. Bydelene gir poeng, men kun på slutten av spillet. Bydelene kan sammenlignes med byer i grunnspillet, men forskjellen ligger i at de ikke trenger å være ferdige og de scorer ikke poeng for hvor store de er, men for hvor mange markeder som ligger inntil. Hvert tilgrensende marked gir bydelen 2 poeng.
Markedene har et av 4 symboler på seg som angir hvilken varesort som selges der. Dette er for så vidt ikke viktig, men det er et stort poeng å sikre seg markeder med flere varesorter, da poengene som scores for et marked er summen av antallet brikker markedet består ganger antallet varesorter. Ved siden av denne scoringsmuligheten er det scoring som normalt av veier, som vil si at veien gir poeng i henhold til hvor mange brikker den går gjennom.
Ved siden av de normale scoringene av veier, markeder og bydeler, kan en hente poeng på to finurlige og nye måter. Disse er basert på bymuren. Den ene måten dreier seg rundt plassering av tårn. Fra landskapsbrikke nummer 21, skal det hver gang en brikke legges ut som avstedkommer en scoring plasseres ut bymurer. Spilleren, hvis tur det er begynner denne utplasseringen, og kan etter at de andre også har plassert ut sin bymurdel, velge å sette ut et tårn. Tårnet gir da poeng lik antallet bymurdeler mellom der det plasseres ut og forrige tårn eller byporten. Typisk er det godt å ha noen tårn igjen til tredje del av spillet (fra brikke 46) hvor en skal plassere ut 2 bymurdeler etter hver scoring. Bymuren vokser da selvfølgelig raskere og avstandene blir fort større. Den andre muligheten til poeng er litt mer interessant; spillerne kan etter hver gang de plasserer ut en bymur velge å bruke en av sine spillerbrikker som byvakt og plasserer da brikken oppå den bymursdelen han akkurat plasserte ut. På slutten av spillet scorer denne brikken poeng i henhold til hvor mange offentlige og historiske bygninger (blå tak) som ligger på rekken tvers overfor brikken. Disse gir henholdsvis 2 og 3 poeng. Det kan fort bli mange slike poeng på en rekke hvis en plasserer ut bydelsbrikkene med litt omhu!
Bymurene har en tilleggsfunksjon rent bortsett fra å begrense byen. De ferdiggjør også veier, markeder og bydeler.
Så det var vel gjennomgangen av forskjellene. Om spillet er blitt bedre eller dårligere enn før, er nok en smakssak, men det er ihvertfall blitt meget elegant. Prismessig må det vel også kunne kalles gunstig. Carcassonne er blitt en farsott som nesten i større grad en Settlers har fått folk tilbake til brettspillene, og selv om det nå begynner å bli lovlig mange versjoner av spillet, så holder det faktisk fremdeles. På en merkelig måte så innfrir Wrede nok en gang. Sterkt.
Er du ikke kjent med Carcassonne fra før er dette faktisk et meget godt sted å starte. Er du hektet, så er det bare å gå til anskaffelse.
Er du derimot lite begeistret for Carcassonne fra før, er det ingen stor grunn til å kjøpe dette heller.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET