Carcassonne safari

BSG poeng | ?/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Lautapelit
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 40 minutter
- Lignende spill:
- Carcassonne
- Målsetting:
- Samle poeng ved å se dyr og grave ut vannhull
- Passer for:
- 10 år
- Spilldynamikk:
- Trekk og legg ut en brikke
- År:
- 2018
- Språk:
- Norsk
Dette er nok et tilskudd til Carcassonne-universet, og denne gangen skal vi på safari i Afrika. Spillet er et selvstendig spill, så en trenger ikke noe annet Carcasonne for å spille.
Vi antar de fleste av dere har vært borti Carcassonne fra før, og vil i det følgende bare forklare forskjellene.
Stier og buskas erstatter veier og byer, men de scores litt annerledes. Vi er jo på safari, så det er antallet forskjellige dyr langs stiene/i buskasene som avgjør poengene, og da ikke antall brikker som i vanlig Carcassonne. Poengscoringen er eksponensiell, altså 1, 3, 6 også videre.
Nytt er også dyrebrikker, som en kan bruke til å skape bonuser. Disse skaffes primært ved å sette ut en følger på et baboa-tre, som fungerer som et kloster. Når en legger ut tilhengeren får en umiddelbart 2 dyrebrikker, og når/om baboa-treet er fullstendig omringet får en 2 dyrebrikker til.
Hver gang en scorer noe (som jo typisk handler om antallet forskjellige dyr), kan du kaste inn en av disse dyrebrikkene og på den måten øke poengene.
Dyrebrikken er formet som en kvart sirkel, og grunnen til dette er at de også kan brukes til å danne vannhull. Vannhullet kan bygges videre på av alle spillerne og for hvert nye dyr (maks 4, selvfølgelig), scorer en en økende mengde poeng. Spilleren som påbegynte vannhullet “eier” det, og får tilhengeren tilbake når vannhullet er fullført, og da med noen bonuspoeng.
Det er også to skogvoktere, representert som biler med i spillet. Disse plasseres i utkanten av “brettet”, og hver gang du plasserer en landskapsbrikke hvor det står en bil, får du 3 poeng og ikke minst anledning til å flytte bilen.
Og siste endring er at om en velger og ikke sette ut en tilhenger, så får du fritt flytte en av bilene, og ikke minst er det på denne måten du kan påbegynne eller utvide et vannhull.
Så kjenner du godt til Carcassonne fra før, og vil ha mer, er dette et solid og “nytt” spill, som tematisk i det minste henger sammen
og ser bra ut. Noe av det nybegynnere “sliter” mest med å forstå i det opprinnelige spillet er “bøndene”, og disse er fjernet fra dette spillet, så på den måten er det et noe enklere spill å sette seg inn i. Selv om Carcassonne ikke på noen måte er et komplisert spill!
Vi liker Carcassonne-universet, og selv om vi mener det viktigste er å ha originalen, og da gjerne med noen utvidelser, så er Carcasonne Safari annerledes nok til at det er verdt å ta med seg. Det mest interessante er vannhullscoringen og bruken av bilene, som gir noen nye dimensjoner til Carcassonne, og ikke minst noe mer interaksjon. Kan være frustrerende å starte et vannhull for å se de andre spillerne stikke av med flest poeng!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET