Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Chang Cheng

Chang Cheng
BSG poeng 77/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Tenki games
Utvikler:
Walter Obert
Distributør:
Ikke distribuert i Norge
Kategori:
BSG Anbefaler Lett strategi
Antall spillere:
2 - 4 spillere
Tidsbruk:
30 - 45 minutter
Målsetting:
Score flest poeng ved å bygge flest murblokker i de forskjellige provinsene
Passer for:
Byggmestere som enda ikke har bidratt til noe underverk
Spilldynamikk:
Plasser ut murblokker og/eller handlingskort
Forbredelser:
Sett sammen brettet, plasser ut ryktemarkører i de kinesiske provinsene og trusselmarkører i de mongolske
År:
2007
Språk:
Engelsk
Ekspansjonsmuligheter:
Hr Obert har visstnok en ekspansjon ferdig, men om den kommer er nok avhengig av salget...
Ytterligere opplysninger:
http://www.tenkigames.com/eng/home.php

Innhold
4 dobbeltsidige brettdeler
1 poengstillingsbrett
4 x 6 handlingskort (6 kort i 4 farger)
15 mongolske trusselmarkører
15 kinesiske ryktemarkører
4 x 14 murblokker
4 doble murblokker
4 vakttårn
1 ”Kina-kort”
3 Keiserkort
4 Poengscoringsbrikker
4 hendelseskort

Design/Tematikk
Som en vel kan mistenke etter å ha hørt tittelen dreier spillet seg om Kina. I dette tilfellet byggingen av den kinesiske mur. Som tema er dette ikke nytt, og siste møte vi hadde med det var Reiner Knizias ”Great Wall of China” i fjor. På tross av at temaet ikke er nytt, har Tenkigames gjort dette svært annerledes enn de andre spillene vi har sett.

Brettspillguiden tester brettspillet Chang Cheng

Hovedgrunnen til det er de fantastiske brikkene som brukes. Plastikkbrikker formet som murblokker, skaper ihvertfall en følelse av å bidra med noe til muren. Og etter hvert som brikkene plasseres ut på brettet, ser spillet virkelig bra ut. Den kinesiske følelsen forsterkes ytterligere med handlingskortene, som ikke er vanlige kort, men rettere pappinner. Mer i tråd med kinesisk spilltradisjon. På toppen av det hele er motiver og utførelsen ellers svært kinesisk inspirert.

Med spiller kommer det et tykt reglehefte, men det er ikke fordi det er mye regler, men fordi det er regler på 5 språk (italiensk, spansk, engelsk, fransk og nederlandsk). Og, det skulle vi seg at det ikke alltid er så greit. En feil har nemlig sneket seg inn i de engelske reglene; ved utplassering av dobbelmurblokker og vakttårn, kan en se på mongoltrusselmarkøren. Egentlig er dette tillatt uansett hva slags murblokk en setter ut. Med unntak av denne detaljen er reglene nesten forbilledlige, og har også regler for variasjoner, som faktisk tilfører spiller mer dybde for de som ønsker det.

Målsetning
Gjennom å bygge murblokkene i de forskjellige kinesiske provinsene, score poeng. Den med flest poeng etter at mongolene har angrepet vinner spillet.

Regler/Spilldynamikk
Chang Cheng er i bunnen et ganske enkelt spill, som har noen valg men har også en hellfaktor som enkelte vil mene er for høy. Brettet består i utgangspunktet av 3 deler, som er delt i en øvre og nedre del. I den øvre er mongolene, og i den nedre er kineserne. Spillerne er kinesiske lensherrer som prøver å bygge muren som skal beskytte Kina mot mongolene. Muren bygges på felter på brettet som deler de to rikene. I tillegg består begge rikene av forskjellige provinser, og disse er forskjøvet i forhold til hverandre.

I de kinesiske provinsene plasseres det ut bonusbrikker eller hva som kalles ryktemarkører. Disse gir naturlig nok tilleggspoeng. Motsatt legges det opp trusselmarkører i de mongolske provinsene, som typisk gir negative poeng.

Hver spiller har totalt 16 murblokker, og 6 handlingskort. I sin tur må spilleren velge mellom å sette ut murblokker eller handlingskort eller en kombinasjon av de to. Bruker spilleren vakttårnet eller dobbeltmurblokken får en ikke sette ut noe mer, da disse er spesialbrikker. Dobbeltmurblokken har ingen andre effekter, men vakttårnet gir spilleren som plasserte det ut retten til et av nabofeltene på brettet. Ved siden av dette kan spilleren velge mellom å spille:
2 murblokker i to forskjellige provinser
1 murblokk og 1 handlingskort i samme provins
2 handlingskort i to forskjellige provinser

Brettspillguiden tester brettspillet Chang Cheng

Viktig detalj som også, dessverre for Tenkigames, ble borte i den engelske oversettelsen av reglene er at så lenge spilleren plasserer ut en murblokk kan spilleren ta en titt på den mongolske trusselmarkøren. Disse markørene blir ellers ikke snudd før spillet er slutt.

Handlingskortene er viktige i spillet. De forandrer typisk situasjonen når en kinesisk provins skal scores. Kortene har også prikker (1-6) på seg som angir prioriteten, hvor 1 typisk kommer først. Kortene gjør følgende:
1. Soldater – kansellerer et annet kort
2. Forræder – enten vippe en murblokk overende eller fjerne en trusselbrikke
3. Flom – øke eller senke provinsens verdi med 2 poeng
4. Håndverker – øke provinsens verdi med 1 poeng eller få 1 ekstra ”virtuell” murblokk i provinsen
5. Byggmester – spilleren får 2 ekstra ”virtuelle” murblokker i provinsen
6. Mandarin – bytte en murblokk i provinsen med en murblokk fra en annen (både egen og andres)

Spillerne prøver å sikre seg poeng ved å være de som tilfører muren flest blokker i hver provins. Provinsene gir like mange poeng som de trenger murblokker, og så fort alle murblokkene i provinsene er plassert scores den. Verdien er fra 3-5 poeng. Spilleren som har tilført mest får poengene for provinsen og ryktemarkøren. Før opptellingen snus eventuelle kort, og deres resultat tilføres.

Så fort de første tre provinsene er scoret legger spilleren som satte denne i gang ut fjerde og siste del av brettet. Spillet er slutt når alle feltene langs muren er fylt, som vil si at alle provinsene er scoret. Etter det snus alle trusselbrikkene, og spillerne som har majoritet av murblokker mot de forskjellige mongolske provinsene ”vinner” trusselmarkørene, som altså gir minuspoeng.

Typisk spillrunde
Før spillet starter, settes brettet sammen med 3 av brettdelene, og det legges ut mongolbrikker skjult og bonusbrikker åpent.

Kathrine starter spillet ved å sette ut en murblokk i provins 4, som er verdt 6 poeng. Deretter ser hun på mongolbrikkene for provinsen. Hun får kun sette ut en murblokk i første runde siden hun er startspiller. Tore setter ut en murblokk i provins 4, og en annen i provins 7, som er verdt 4 poeng, og ser deretter på mogolbrikkene. Hege setter ut dobbeltmuren akkurat på grensen mellom provins 3 og 4, og får på den måten en murblokk i begge provinsene. Remo setter ut en murblokk i provins 8, som er verdt 5 poeng, og en i provins 9, som er verdt 4 poeng.

”Du får nok ikke være alene i den provinsen, Remo” sier Kathrine, og setter ut en murblokk i samme provins. Deretter setter hun inn en murblokk i provins 5, som er verdt 4 poeng. Tore setter ut en murblokk i provins 1, som er verdt 4 poeng, og legger deretter ut et handlingskort skjult i provins 4. Hege setter ut murblokker i provins 4 og 6. Remo plasserer sin dobbeltmur mellom provins 8 og 9.

Brettspillguiden tester brettspillet Chang Cheng

”Jeg følger etter deg, Remo” sier Kathrine, og setter ut murblokker i provins 3 og 9. Tore setter ut en murblokk i provins 4 og 8. Hege setter ut en murblokk i provins 4, som er den siste plassen for denne provinsen, og legger deretter ut et handlingskort. ”Da blir det scoring for provins 4” minner Tore om, før han snur de to handlingskortene som ligger. Heges kort annulerer et annet, og siden det kun er ett annet, tas Tores kort ut av kampen. I denne provinsen har Hege 3 murblokker, Tore 2 og Kathrine 1, så Hege vinner. Hun får altså 6 + 3 (bonusen) poeng, og flytter poengmarkøren sin tilsvarende. Kortene som ble brukt tas ut av spill, og det legges en keisermarkør i provinsen. Grunnen til det er at når den tredje keisermarkøren blir lagt ut, skal den fjerde brettdelen legges til. ”Jeg kan jo ikke stå imot fristelsen” mumler Remo, og setter ut murblokker på de siste plassene i provins 8 og 9. Remo er totalt dominerende i disse to provinsene, med henholdsvis 4 og 3 murblokker. Han vinner provinsene, med en verdi av til sammen 9, og får i tillegg bonusbrikkene som gir henholdsvis 4 og 2 poeng, altså totalt 15 poeng.

Siden Remo skapte den tredje provinsscoringen, legges nå den fjerde brettdelen til, og Remo velger på hvilke side av brettet den skal legges til. Kathrine setter ut sin dobbeltmur mellom provins 10 og 11, som akkurat er blitt lagt til. Tore setter ut en murblokk i provins 10, og legger ut et handlingskort i samme provins. Hege setter ut en murblokk i provins 6, og legger ut et handlingskort der også. Remo setter ut sitt vakttårn i midten av de tre gjenværende plassene i provins 3, og reserverer på den måten en av de andre plassene.

Kathrine setter ut en murblokk i provins 2 og 11. Tore setter ut dobbeltmuren mellom provins 11 og 12. Hege setter ut sitt vakttårn i provins 10. Remo legger ut et handlingskort i provins 3 og 5.

Kathrine setter ut en murblokk på den nest siste plassen i provins 3, og legger ut et handlingskort i den samme provinsen. Tore setter ut en murblokk i provins 10 og 11. Provins 11 er da full, og skal scores. Siden det ikke er lagt ned noen handlingskort der, er det kun opptelling av murbrikker som avgjør. Bonusbrikken gir 1 poeng, og provinsen er verdt 4, og siden både Kathrine og Tore har like mange murblokker i provinsen får de begge 5 poeng. Hege setter ut murblokker i provins 5 og 12. Remo setter ut murblokker i provins 1 og 5.

Kathrine setter ut sitt vakttårn i provins 1. Tore legger ut et handlingskort i provins 1 og 10. Hege legger ut handlingskort i provins 10 og 12. Remo legger ut handlingskort i provins 1 og 2.

Kathrine legger ut handlingskort i provins 1 og 3. Tore setter ut sitt vakttårn i provins 12. Hege setter inn en murblokk i provins 6, og legger samtidig ned et handlingskort. Provinsen er full, og det blir scoring. Bonusbrikker viser 0 poeng, og det er kun Hege som har handlingskort, og hun har samtidig 3 av 4 mulig plasser i provinsen. Hun vinner provinsen og mottar 3 poeng + 0 i bonus, men +2 fra sitt ene handlingskort. Det andre handligskortet gjør at hun kan bytte om på to murblokker, mellom den kortet er lagt ned i, og en annen. Hun velger å bytte en av sine egne med en av Tores i provins 10. Remo legger så ut handlingskort i provins 3 og 5.Robert Watson og Walter Obert som har utviklet Chang Cheng

Spillet fortsetter med dette inntil alle provinsene er scoret, hvor en da til slutt ser hvordan muren står imot mongolenes angrep, og fordeler deres minuspoeng.

Oppsummering
Tenki games har gjort et meget bra valg med Chang Cheng, og Walter Obert. Men spillet kan havne mellom to stoler, da det er litt hell, som mange ”spillere” ikke er så glad i, men samtidig litt for taktisk for familiemarkedet. Det er synd, for begge parter burde finne masse å glede seg over her.

Brikker, tematikk og design er virkelig flott, og spilldynamikken er svært enkel, samtidig som det er nok dybde til å være interessant. For mange kan nok brikkene alene være verdt spillet, men det er godt å da kunne meddele at spillet definitivt kan spilles også!

Som erfarne spillere vel forstår så er dette en variant av områdekontroll, men ikke nok med det. Hver murblokk påvirker faktisk 2 forskjellige områder; både den kinesiske provinsen med dens positive poeng, men også den mongolske og dennes negative poeng. Akkurat dette kan vi ikke si å ha vært borti tidligere.

I tillegg er spilletiden et stort pluss, dybden på spillet tatt i betraktning; vi har vel enda ikke vært over 45 minutter! Og det på tross av at enkelte av oss faktisk kan bruke litt tid på å gjøre våre valg i trengte situasjoner.

Walter Obert virker å ha sett en mulighet for å sette sitt merke på områdekontrollspillene, og merket er først og fremst bygget rundt enkel spilldynamikk, et par små nyskapninger, gode strategiske valg og kort spilletid. Ikke dumme ting å bygge seg et navn på.

Så langt det beste spillet Tenki games har gitt ut, og absolutt et en bør sjekke ut. 

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.