Connecto

BSG poeng | 59/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Damm - Litor
- Utvikler:
- Eilif Svensson
- Distributør:
- Egmont
- Kategori:
- Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 399,-
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Målsetting:
- Bli første spiller til 250 000
- Passer for:
- Gamblere med sans for kunnskap
- Spilldynamikk:
- Velg vanskelighetsgrad, løs oppgaven, flytt fremover
- Forbredelser:
- Legg frem brettet og velg spillerbrikke
- År:
- 2007
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.dammspill.no/
Innhold
Spillebrett
6 spillerbrikker
500 kort med 3 oppgaver på hver
2 kortholdere
Design/Tematikk
Det grafiske uttrykket er ikke akkurat elegant og stilfullt, men fargene synes ihvertfall. Hele esken har et litt enkelt uttrykk, som ikke gir et litt hobbypreg, på den måten at de fleste av oss kunne laget noe tilsvarende hjemme.
Når det gjelder innholdet følges det opp med et like uinspirerende brett. Kortene er greie. Men kvalitetsmessig så er det nesten ikke lov å kalle de brettede papirene som holder kortene samlet for kortholdere. Vi kan ikke huske å sett noe så stusselig. Innholdet ellers er av standard kvalitet.
Hyggelig å se at regelarket i det minst er i farger. Det gjenstår fremdeles litt på det rent pedagogiske. Omstendelig skrevet og med mange ord, og fremdeles uten eksempler. Eksemplene letter lesning, og kutter normalt ned på tekst, så det anbefales.
Målsetning
Bli førstemann til å nå 250 000.
Regler/Spilldynamikk
Spilldynamikken er svært enkel; spilleren velger vanskelighetsgrad og trekker deretter et kort og leser oppgaven. Vanskelighetsgraden er typisk avhengig av antallet manglende ord. Etter å ha lest opp oppgaven høyt velger spilleren innsatsen, som er avhengig av vanskelighetsgraden, og svarer. Svarer spilleren riktig, flytter en like mange felter fremover som riktige ord. Klarer man ikke alle ordene eller gjør andre feil, må spilleren flytte 3 felter bakover uavhengig av vanskelighetsgraden.
Velger spilleren vanskelighetsgrad 2 eller 3, kan spilleren i tillegg be motspillerne om hjelp til å besvare oppgaven. Spilleren velger i så fall en av motspillerne til medhjelper, og denne må komme med forslag. Dette er en ganske artig affære, da det jo ikke er klart om motspilleren en ber om hjelp fra ønsker å hjelpe, selv om denne i så fall også får en bonus. Her er det rom for en del bløffing!
På brettet er det selvfølgelig en del spesialfelter som typisk gir større/mindre gevinst, tvungen vanskelighetsgrad, etc.
Typisk spillrunde
Oppgavene er hentet fra mange forskjellige kunnskapssjangere, og er enten basert på manglende ord eller rangeringer av forskjellige ting. Her er noen eksempler:
Norsk ordtak: ”Den ene løgn (X) den (Y) med (Z).
Matt Damon og Robin Williams spiller hovedrollene i denne filmen fra 1997: ”(X) Will (Y).
Sigurd Hoel ga ut en roman i 1927 som het: ”Syndere i (X).
En tradisjonell folkevise har denne tittelen: ”What (X) we do with the (Y) (Z).
Nerlands flagg har følgende farger (fra øverst til nederst): (X), hvit, blå.
Norges fem største øyer, inkludert Svalbard (fra størst til minst): (X), Nordaustlandet, Egdeøya, (Y), Senja).
Billy Joel fikk på 80-tallet en hit med følgende strofer: ”Uptown (X), she’s been (Y) in her uptown world…”
Rekker av paver fra 1963 (i kronologisk rekkefølge): Paul 6, Johannes Paul 1, (X), (Y).
Seierspallen i hopp stor bakke under OL på Lillehammer i 1994: 1. (X) fra Tyskland, 2. Bredesen fra Norge, 3. (Y)
Oppsummering
Eilif Svensson skal ha kredit for å ha kommet opp med en annerledes spilldynamikk i en sjanger som normalt har lite nyvinning. Det er artig å se at en fremdeles kan komme opp med nye ideer, selv om det her er mer snakk om å kombinere et par. Uansett er denne kombinasjonen vellykket.
Spillet få derimot en del trekk for vel sparsom produksjon og ikke minst et kjedelig grafisk uttrykk. Utgiver kunne tatt en titt på et annet spill som er i samme bås for litt inspirasjon; Wits & wagers.
Alt i alt er spillet et friskt vindpust i en sjanger som tidvis oppleves som ganske vindløs. Hadde kombinasjonen mellom spilldynamikk og utseende vært bedre ville dette vært et spill vi kunne anbefale, men som det fremstår nå mangler det lille ekstra.
Nå må det også nevnes at oppgavene også varier mye, fra svært enkle til noe som kan oppleves som ganske urimelig. Fordelingen mellom de to ytterpunktene har vi ikke studert skikkelig, men vi mistenker at oppgavene kunne hatt godt av en runde til (gjerne med noen utenfra) for å sikre at den er god. Dette er ikke et alvorlig problem, men en skjønnhetsfeil, som kunne vært utbedret med enda litt mer spilltesting/oppgavegjennomgang.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET