Copehagen

BSG poeng | ?/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Queen games
- Utvikler:
- Asger Harding Granerud & Daniel Skjold
- Distributør:
- Spillbrett.no
- Kategori:
- Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 25 - 45 minutter
- Lignende spill:
- Patchwork
- Målsetting:
- Bygge de flotteste fasadene i Nyhavn
- Passer for:
- arkitektspirer
- Spilldynamikk:
- Bruk kort til å skaffe polyomino-brikker, som igjen brukes til å «bygge» med
- Forbredelser:
- Skap «utstillingen» med kort og del ut kort
- År:
- 2019
- Språk:
- Norsk
Om vi mener det skjer mer enn noen gang i det norske brettspillskapermiljøet, står det ikke mye dårligere til i vårt kjære naboland Danmark. Her representert ved en av deres seneste utgivelser.
I dette spillet er spillerne byggherrer på Nyhavn i København, hvor prestisjen ligger i fasaden. Den skal nemlig helst ha så mange vinduer som mulig.
Hver spiller har et spillerbrett, formet som et hus, foran seg og må trekke kort i sett (samme farge) for så å veklse dem inn i polyominobrikker (eller det vi i dagligtale omtaler som tetris-brikker). Disse må så plasseres som fasaden på huset.
Men heri ligger utfordringen, da en scorer poeng for hver kolonne og rekke en fyller. Rekker (altså et helt gulv) gir 1 poeng, mens en full kolonne (fra kjeller til loft) gir 2 poeng. Men om en klarer å skape disse kolonnene og rekkene med bare vinduer, gir den doble poeng. Spilleren som først når 12 poeng, eller har flest poeng ved spillets slutt.
Spillerne starter med forskjellige antall kort etter hvor mange spillere som er med. I din tur må du enten ta to kort fra “utstillingen”, eller veksle inn kort i en brikke og plassere denne. Kortutstillingen består av 7 kort trukket fra bunken, og hver gang en ønsker å ta kort, må en ta to kort som ligger ved siden av hverandre. Så fort en har trukket, legges det opp to nye i de tomme feltene.
Kortene har forskjellige farger, som korresponderer med de 5 fargene på brikkene, og en kan kun ha 7 kort på hånden. Tar en inn kort som gjør at man overskrider grensen, må en umiddelbart kaste så en igjen kun har 7 kort.
Når en har samlet de kortene en ønsker, kan en veksle inn kortene i brikker, hvor en må betale ett kort for hver “firkant” i brikken. Altså vil en L-tetrisbrikke ha 4 firkanter, og derfor koste 4 kort. Eneste unntak her er at om du legger en brikke så en av dens sider ligger inntil en tidligere nedlagt brikke med samme farge, koster den ett kort færre. Brikkene kan plasseres ganske fritt, men må enten hvile på grunnlinjen eller en annen brikke. Det kan på denne måten skapes “hull” i fasaden, som kan fylles på et annet tidspunkt i spillet.
På omtrent annenhver kolonne og rekke, er det et våpenskjold, og når disse bygges over får en en bonus. Bonusen består i én av fire spesialhandlinger, trekk av en ettfeltsbrikke eller snuing av handlingsbrikkene. Handlingsbrikkene er interessante her; da de gir mulighet for doble runder, ta kort som ikke ligger ved siden av hverandre også videre. Om en ønsker å bruke en spesialhandling i sin tur, snus enkelt nok brikken og handlingen utføres. Handlingsbrikken er da utilgjengelig inntil en bruker muligheten “snu brikker” etter å ha dekket over et våpenskjold.
Dette er stort sett det hele, og med såpass kjente både dynamikker og brikker, kort spilletid og artig tema, vil det passe brillefint for familien.
Timing i bruk av både hvilke brikker en plukker, og ikke minst bruken av spesialhandlingene, kan virkelig påvirke spillet. Så det bor litt taktikk i spillet, selv om dynamikken er enkel.
Selv med 4 spillere er spilletiden fremdeles ned mot 30 minutter, som vil gjøre at 10-åringen ikke blir lei, og heller vil ta en runde til når spillet er slutt.
Copenhagen kan trygt anbefales for familien.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET