Cranium Scribblish - Årets Selskapsspill 2011

BSG poeng | 64/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Cranium Inc
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Hasbro
- Kategori:
- Årets spill vinnere Familiespill Selskapsspill
- Antall spillere:
- 4 - 6 spillere
- Pris:
- 375,-
- Tidsbruk:
- 15 - 30 minutter
- Utmerkelser:
- 2011 - Vinner, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Vinne flest sjetonger ved å ha laget de morsomste tegningene
- Passer for:
- Larson-fans
- Spilldynamikk:
- Les overskriften og tegn, eller motsatt se på tegningen og lag en overskrift
- Forbredelser:
- Legg ett ark i hver av boksene og fi hver spiller en blyant
- År:
- 2011
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.hasbro.no
Innhold
6 arkholdere
6 x 2 sjetonger (to i seks forskjellige farger)
60 oppgavekort med 3 oppgaver på hvert
Timer
Spesialterning
Blokk med ark tilpasset arkholderne
Design/Tematikk
Cranium Scribblish er egentlig tettere på en selskapslek enn et spill, men finner en plass i selskapsspillsjangeren. Eskedesignet sier faktisk det hele om spillet, og skiller seg nok ut i hyllen med sin rosa farge og ”kladdebokaktige” stil.
Innholdet er av bra kvalitet, med bra og praktiske arkholdere. Kortene er kanskje av litt stusselig kvalitet, men de skal jo hverken stokkes eller spilles med så de vil nok holde gjennom spillets levetid. Det største ankepunktet her vil nok være papirblokken. Den er ikke spesielt tykk, så det er ikke så forferdelig mange spill en kan spille før blokken er tom. Ulempen med det er at arkene selvfølgelig er i et spesialformat som du ikke bare kan gå å kjøpe i din nærmeste . Forhåpentlig vil Hasbro ha en løsning for dette, men den kjenner vi ikke pr idag. En kan naturligvis lage arkene selv, men det kan være litt besværlig, så det er kanskje smart å være litt føre var og scanne inn noen ark som du kan skrive ut på en printer senere.
Reglene er godt skrevet, og det skulle egentlig bare mangle med en så enkel spilldynamikk.
Målsetning
Sitte igjen med flest sjetonger.
Regler/Spilldynamikk
Den enkleste måten å beskrive spillet på er kanskje å tenke seg en blanding av Pictionary og selskapsleken Hviskeleken. Hver spiller får en akrholder, som han/hun trer et ark inn i. Så får hver spiller hvert sitt par med sjetonger og en blyant. Til slutt får hver spiller et oppgavekort. Spillet kan begynne.
Hver spiller velger en av oppgavetekstene på kortene sine, så settes timeren i gang og spillerne må tegne den valgte teksten. Når tiden går ut, må spillerne slutte å tegne og dytte arket inn i holderen.
Så kastes terningen og holderne flyttes i henhold til terninkastet rundt bordet. Når spillerne har fått sine nye holdere trekkes arkene ut, men kun slik at tegningen synes. Timeren settes igang igjen og spillerne må komme opp med en undertekst til tegningen de ser på.
Tiden går igjen ut, spillerne dytter inn arken og holderne flyttes rundt bordet. Nå trekker spillerne ut arket så de ser teksten som akkurat ble skrevet. Nok en gang settes timeren i gang og spillerne må så tegne en passende tegning til teskten de ser.
Slik fortsetter spillet over 4 runder. Ved slutten av spillet skal det scores. I holderne syns kun den siste tegningen og spillerne må nå finne ut hvilken som er den de startet. Ved den de mener er ”sin” legger man ned en sjetong. Nå alle har gjort dette, sjekkes en og en holder. Om en har valgt riktig får man beholde sin sjetong. Bommet man legges sjetongen vekk. Til slutt, med alle arkene dratt helt ut av holderne, velger hver spiller den tegningen man syns er morsomt og legger en sjetong ved denne. Det er selvfølgelig ikke tillatt å velge sine egne tegninger. Spillerne som har tegnet får de eventuelle sjetongene for dem. Spillerne med flest sjetonger vinner.
Oppsummering
Spillet gir masser med moro når det spilles med spillere som ikke er så selvhøytidelige og gjerne barn som ikke helt følger oss voksnes tankerekker, men heller går sine egne veier.
Men det er et par ankepunkter, som ikke forringer spillet, og som lett kan endres, men kan alliekvel påpekes. Ternigkastingen oppleves ofte som ganske meningsløst, spesielt med 4 spillere. Den fører som regel kun til at spillerne bytter holderne frem og tilbake kun med sidepersonen. Det andre er sjetongene. Det er artig å tippe på ”sin” holder, men det oppleves ltt kunstig og skulle stemme på den morsomste tegningen. For det første bryter det fort med spillets ånd – som er å ha det moro. For det andre vil det kunne misbrukes til å spille taktisk og på den måten sabotere den egentlige kjernen i spillet.
Så løsningen her vil være husregler, hvor en for eksempel rett og slett sender holderne rundt bordet og blander dem før siste gjetting. Dernest kan en bare glemme å stemme på den morsomste tegningen, og heller la spillene forbli uavgjorte. På denne måten blir det om mulig enda mindre et spill, men dessto mer underholdende.
Alt i alt et godt selskapsspill som vil gi mange gode lattervekkende kvelder.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses