CrossCribb

BSG poeng | 55/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Maynard's
- Utvikler:
- Tony Nelson & Steve Berry
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 1 - 6 spillere
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Målsetting:
- Slå motstanderen ved først å nå 31 ”pegs” eller poeng
- Passer for:
- Brettspillere som ikke vil gi slipp på kortstokken
- Spilldynamikk:
- Legg ut kort på brettet med det formål å skape poenggivende kombinasjoner på rekkene
- Forbredelser:
- Stokke kortene og legge frem brettet
- År:
- 1996
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.crosscribb.com/
Som normalt er med amerikanske titer, er det plenty av skryt på esken, som for så vidt ser grei ut. ”Minner faktisk ganske mye om den Sequence utgaven som har vært å finne i butikkene det siste året” mener Hege.
Innholdet, derimot, er det vel litt mer å klage over. Brettet er helt greit og det følger med to store scoringsblokker, men kortstokken er skikkelig stusselig. ”Nå er vel det tross alt ikke så viktig, ettersom dere vel har slitt ut eske kortstokker til Sequence-spillet deres” erter Tore. ”Riktig nok det. Og, jo, det er kanskje ikke så viktig da det brukes en helt standard kortstokk. Men, hvorfor spare på akkurat den ene delen av spillet som det blir slitasje på?” motargumenterer Remo.
Regelheftet er bra skrevet, selv om det på en måte ser ut til å være utenfor forstand for amerikanere at ikke hele verden er cribbage-spillere. Et stort poeng i Cribbage er nemlig hvordan en scorer poeng, og det er egentlig ikke så vanskelig å forstå, men litt uvant om en ikke har vært borti noe liknende tidligere. Et av de vesentligste punkter som sjelden blir avklart i reglene til disse cribbage-kloningene, er at en faktisk scorer poeng for alle kombinasjoner på rekken uavhengig av om de ligger i rekkefølge eller inntil hverandre. Dette er tydeligvis en selvfølge for disse utgiverne, så det blir sjeldent spesifikt forklart. Med andre ord vel verdt å legge merke til.
I denne versjonen av Cribbage bruker en et brett med en 5×5 rutetabell. Ettersom en spiller på lag, spiller lagene på tvers av hverandre på brettet. Dette er praktisk nok markert med at et lag har sidene med stjerner og det andre har sirkler. Samtidig er rekkene nummererte for å gjøre utregningen av poeng enklere. Spillerne får utgitt 7 kort hver og spiller ut kort etter tur på brettet, i håp om å bygge poenggivende kombinasjoner. Disse kombinasjonene er typisk; par, 15, like, straight og flush. De gir som regel poeng i henhold til hvor mange kort som er i dem. I tillegg må spillerne en gang i løpet av omgangen gi ifra seg et kort til giveren, som med disse får en ekstra Crib-hånd på slutten av omgangen. Laget som har oppnådd flest poeng, får differansen til det andre laget i ”pegs” og flytter tradisjonelt en peg på et brett tilsvarende antall felter frem mot mållinjen som er på 31. I denne utgaven er det intet Cribbagebrett, men på scoringsblokken er det et område som gjør samme nytten, hvor en bare krysser av.
Gjennom spillet prøver lagene og bygge gode kombinasjoner på egne rekker og ødelegge motstanderens muligheter ved å legge ned kort som ikke passer inn. Til forskjell fra de fleste andre utgaver av lignende spill, kan en her ikke se på de 7 kortene en får inngitt. De må bli liggende i rekkefølge med billedsiden ned foran spilleren, som hver runde kun trekker toppkortet på sin ”hånd” og må spille dette. Dette gjør spillet betraktelig mindre taktisk, men kanskje mer moro for de som vil ha det. Om en derimot ikke ønsker dette kan det fort fikses, ved at en får ta kortene opp på hånden.
Vi går ikke her igjennom utleggelsesfasen, siden den er så selvfølgelig og ikke blir særlig interessant. Men, vi kan gå igjennom scoringen etter en ferdigspilt omgang. Brettet ser nå slik ut:
Hjerter esskløver 2 hjerter knektkløver knekt spar 2
Ruter 7 hjerter 5 hjerter 8kløver 9 kløver 7
Ruter 3 spar 3 hjerter knektkløver 5ruter 2
Ruter 10 kløver 4 hjerter dame hjerter 6ruter 9
Hjerter 2spar konge hjerter konge ruter 5ruter konge
Tore og Remo har loddrett og Kathrine og Hege vannrett.
Poeng gis i henhold til følgende:
Hver kombo som gir 15 2
Par 2
Tre like 6
Fire like 12
Straight med 3 kort eller flere kort 1 pr kort
Dobbel 3-korts straight 8
Dobbel 4-korts straight 10
Trippel straight 15
Kvad. Straight 16
Flush (min 4 kort) 4
5-korts flush 5
Knekt som ”start kort” 2 (til giveren)
Knekt i fargen til ”start kortet” 1 (må spilles i rekke 3)
Med dette som utgangspunkt vil eksempelvis Tore og Remo score følgende for rekke 1:
En 15 kombo (2, 3 og 10), gir 2 poeng og en straight (ess, 2 og 3) totalt 5 poeng.
Kathrine og Hege scorer følgende for sin første rekke:
To 15 kombo (ess, 2, 2, knekt) x 2, to par (2’ere og knekter), totalt 8 poeng.
Slik fortsetter en å regne ut, og ikke glem noen kombo! Alle skal nemlig regnes inn. Et kort kan på denne inngå flere ganger i flere komboer.
For de fleste av oss skandinaver er Cribbage litt ukjent, og spill som dette litt fremmede. Men, de er faktisk ganske artige, kanskje spesielt fordi vi ikke er lei dem. Det finnes tydeligvis mange slike varianter i USA, og de for sjeldent gode kritikker av ”seriøse” spillere, og det henger nok hovedsakelig sammen med at de er like lei dette som mange nordmenn er av Amerikaner og SparDam. For oss er spillene for så vidt interessante akkurat fordi vi ikke har denne ballasten, og kjernen er faktisk et godt kortspill. Kjenner du til og liker Sequence kan dette være et godt alternativ til neste innkjøp. Noe mindre hell, men fremdeles et lettspilt og hyggelig spill for familien.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET