Downfall of Pompeii

BSG poeng | 78/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Amigo Spiele
- Utvikler:
- Klaus-Jürgen Wrede
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Målsetting:
- Redde flest av sine familiemedlemmer fra lavaen
- Passer for:
- Alle med frykt for vulkanutbrudd
- Spilldynamikk:
- Spill et kort og plasser et familiemedlem i første fase, og plasser en lavabrikke og flytt to familiemedlemmer i andre fase
- Forbredelser:
- Sett sammen kortstokken etter ”oppskrift” og fordel
- År:
- 2004
- Språk:
- Tysk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.amigo-spiele.de/
Innhold
36 røde kuber
36 svarte kuber
30 gule kuber
25 blå kuber
53 Pompeii-kort (i fire farger med verdier fra 1 til 11)
7 ”Omen” kort
2 ”A.D. 79” kort
Papirvulkan
Tøypose
Spillbrett
Design/Tematikk
Etter å ha laget Carcassonne, kom Wrede opp med nok et spill basert på heller uheldige omstendigheter i historien. Denne gangen var det Pompeiis undergang som er grunnlaget. Pompeii var en suksessfull romersk by, som også tidligere hadde merket naturens krefter. Området hvor byen ligger hadde flere ganger opplevd kraftige jordskjelv, som etter datidens ”skribenter” var et kjent fenomen. Senest i år 62 ble byen rammet av et jordskjelv som var så kraftig av det også oppstod branner i byen. Skadene var så store at byen ikke hadde bygget opp igjen alt i skjebneåret 79, da omstendighetene førte til at Pompeii ble rammet av både et jordskjelv og et vulkanutbrudd av Vesuv. Det er vel ikke helt urimelig å tenke seg at det ene påvirket det andre. Men, det er faktisk uenighet om tidspunktet for vulkanutbruddet som var hendelsen for forseglet byen. Slutten av august har vært en etablert sannhet, men flere forskere mener i dag at det sannsynligvis ikke skjedde før i november. Uansett så ble ikke byen ødelagt av lava, som mange feilaktig tror og spillet er basert på, men av enorme mengder aske og støv. For spillets del en praktisk tilnærming.
Selve spillesken har vel ikke den mest fantastiske tegningen vi har sett, men den viser med all tydelighet hva spillet dreier seg om. Spillbrettet er egentlig ganske kjedelig og lite spennende å se på, men praktisk og bidrar til at en ganske fort skjønner spillet. Kortene er heldigvis litt bedre, med litt modellaktige mennesker. Utgiveren har også forsøkt seg på en vulkan, siden den har en vesentlig rolle i spillet. Denne er laget i et litt glatt og tykt papir, som ikke brettets men rulles og plasseres i en sirkel på brettet. Denne løsningen er vel ikke akkurat genial, men fungerer så lenge en er litt forsiktig. Kort og brett holder standard kvalitet hva gjelder papp og tykkelse. Ellers har spillet masser med de typiske tyske spillkubene i tre.
Reglene er godt skrevet, og har som vanlig i tyske spill gode eksempler. Vi har ikke kommet over noen problemstillinger reglene ikke dekker til fulle.
Målsetning
Spillerne leder hver sin familie og prøver å redde flest av sine ut av Pompeii før byen er dekket med lava (eller riktigere aske og støv).
Regler/Spilldynamikk
Det er litt forberedelser før spillet går i gang, men dette er stort sett i forbindelse med klargjøringen av kortbunken. Prosedyren er litt omstendelig, men ikke så dum når en først forstår hvordan det hele henger sammen. Det er nemlig viktig å få noen av kortene på rette steder i bunken, da de driver spillet fremover. Spillet er faktisk delt i to svært forskjellige deler, hvorav man i den første plasserer sine familiemedlemmer i Pompeiis hus og i den andre plasserer lava og prøver å flytte de samme familiemedlemmene trygt ut av byen.
Kortbunken består stort sett av bygningskort, som har et tall på seg. Tallet angir bygningen i byen, og når det spilles ut plasserer spilleren en av sine familiemedlemmer i bygningen. Bygningene har plass til 1 – 7 brikker. I tillegg til disse kortene er det 7 omenkort og 1 Vesuv-kort. Om en spiller trekker et omenkort får spilleren fjerne en av motspillernes brikker og legge den i vulkanen. Altså kan en fort skaffe seg fiender! Første gang Vesuv-kortet trekkes skifter spillet litt karakter, og spillerne kan plassere ut flere familiemedlemmer når de skal sette dem ut. Hvis det er andre brikker i bygningen medlemmet blir plassert i, får spilleren plassere like mange nye familiemedlemmer som det er brikker i bygningen. Disse kan plasseres i bygninger med lik farge, men ikke i samme bygningen, eller i de nøytrale bygningene, som det ikke finnes kort for. Vesuv-kortet stokkes inn igjen i den nedre delen av kortbunken, og neste gang det trekkes går spillet over i andre del.
I den andre delen av spillet skal spillerne prøve å redde så mange av sine familiemedlemmer ut av Pompeii som mulig. Dette er ikke så enkelt som det høres ut som da Pompeii, som de fleste gamle byer var omkranset av en bymur. Bymuren her har kun 6 porter, og lavaen kommer fort. Alle kortene legges vekk når denne delen av spillet. Før spillet går videre trekkes og plasseres det 6 lavabrikker fra posen. Lavabrikkene har ett av 6 merker, og disse merkene er også på brettet; altså plasseres den første brikken med et merke på feltet hvor merket er på brettet, og alle påfølgende brikker med samme merke må plasseres inntil vertikalt eller horisontalt.
Når spillet er i den andre delen, trekker spilleren i tur en ny lavabrikke, plasserer den og får deretter to flytt, som kan benyttes på en eller to av sine familiemedlemmer. Den samme brikken kan kun flyttes to ganger om den står alene i det første flyttet. Flyttene er nemlig avhengig av hvor mange brikker det er på feltet den flyttes fra. Om en brikke står på et felt med 3 andre brikker, kan den flyttes fire felter. Disse flyttene må også gjøres vertikalt og/eller horisontalt, men altså ikke diagonalt. Om det står brikker hvor en spiller ønsker å plassere den nye lavabrikken, tar spilleren ganske enkelt disse brikkene og kaster dem i vulkanen før lavabrikken plasseres. Hvert familiemedlem som flyttes ut av en port er reddet, og spilleren som har flest vinner. Om det skulle bli uavgjort er det den av spillerne med færrest ”ofrede” familiemedlemmer som vinner.
Typisk spillrunde
Kathrine åpner med å spille ut lilla 5’er, og plasserer et av sine familiemedlemmer i bygning 5. Lars Erik legger ut en blå 1’er og plasserer en brikke i bygning 1. Ylva legger også ut en blå 1’er og gjør som Lars Erik. Remo legger ut en blå 6’er og plasserer en brikke i bygning 6.
Kathrine plasserer en brikke i bygning 4, Lars Erik i bygning 5, Ylva i bygning 10 og Remo i bygning 2.
Kathrine setter ut enda en brikke i bygning 2, og får Vesuv når hun skal trekke nytt kort. Spillet blir da stoppet, mens de Vesuv-kortet stokkes inn blant de nederste 15 kortene i bunken. Spillet fortsetter med Lars Erik som legger ut en lilla 2’er, og siden det allerede står en brikke der (Remos), kan han sette ut et familiemedlem til i en annen lilla bygning eller en nøytral bygning. Han setter ut den andre bygningen i en nøytral bygning ved byens nordvestre port. Ylva legger ned en brun 11’er og plasserer en brikke i bygningen. Hun trekker opp et Omen-kort og kaster brikken Lars Erik sist plasserte ut i vulkanen. ”Da er ballet i gang” smiler hun. Remo legger ut en lilla 5’er, og plasserer en brikke der. Men det står to andre brikker der fra før, så han plasserer ut 2 familiemedlemmer til – en hvor Lars Erik akkurat mistet en og en annen ved byens sørøstlige port.
Kathrine legger ut en lilla 2’er. ”Det står 2 andre brikker der, men du får ikke sette ut flere medlemmer da huset er over 2 felter, og får at den regelen skal gjelde får du kun får andre brikker i samme felt” minner Lars Erik om. Hun trekker så et Omen-kort og fjerner brikken Remo satt ut etter at Lars Erik mistet sin brikke fra bygningen i forrige runde. Lars Erik legger ut en blå 1’er. Ylva legger ut en 11’er, og Remo legger ut 2 en blå 4’er og får samtidig sette ut 2 ekstra familiemedlemmer.
Kathrine legger ut en brun 10’er og får sette ut et ekstra familiemedlem. Lars Erik legger ut lilla 3’er, og trekker et Omen-kort. ”Det er Remo som har fått inn flest familiemedlemmer, så det blir nok en av hans brikker som havner i vulkanen” smiler Lars Erik. Ylva legger ned en 11’er og plasserer ut et ekstra familiemedlem.
Kathrine legger ut en 3’er og får sette ut en ekstra brikke. Lars Erik spiller en 5’er og får inn 2 ekstra brikker. Ylva spiller en 8’er og Remo spiller en 8’er og får plasserer ut en ekstra brikke.
Kathrine spiller en 1’er og får plassere ut en ekstra brikke. Lars Erik spiller en 10’er. Ylva en 6’er og Remo legger ut en 6’er og setter ut en ekstra brikke. Så trekker han Vesuv-kortet, og spillet går over i fase 2. Alle spillerne legger vekk de gjenværende brikkene de har og kortene samles og legges vekk.
Kathrine begynner å trekke og plassere en lavabrikke siden hun er spilleren til venstre får den som trakk Vesuv-kortet for andre gang. Hun trekker en hjelm og plasserer brikken på startfeltet til denne lavastrømmen. Lars Erik trekker en søyle og plasserer den, Ylva trekker også en søyle. ”Da må den plasseres ved siden av den som Lars Erik akkurat la ned” sier hun og legger den mellom bygning 2 og 4 som er fulle av familiemedlemmer til Remo og Kathrine. Remo trekker også en søyle. ”Tror jammen denne lavastrømmen må i en annen retning…” mumler han og legger brikken i motsatt retning mellom bygning 6 og 7. Kathrine trekker en brikke til – en hjelm! ”Stakkars Ylva, lavastrømmen fra hjelmen sprer seg over deler av bygning 10, hvor Ylva har et familiemedlem som omkommer” kommenterer Kathrine og legger Ylvas brikke i vulkanen. Lars Erik trekker en lavabrikke med en mynt, og plasserer den på startfeltet for denne lavastrømmen.
Da er begynnelsen på andre fase gjennomført og Ylva begynner den egentlige fasen. Hun trekker en mynt og legger brikken over bygning 3, hvor både Kathrine og Lars Erik har et familiemedlem som dessverre nå er omkommet. Så flytter hun brikken sin fra bygning 6 to felter mot Porta Marina. Deretter flytter hun en brikke fra bygning 11 to felter og ut av Porta di Sano.
Remo trekker en vase. Så flytter han en brikke to felter fra bygning 6, og en annen tre felter fra bygning 4 og ut gjennom Porta Vesuvio.
Kathrine trekker en søyle. ”Den skal lengst mulig vekk fra mine brikker!” sier hun opprømt og plasserer den mellom 10 og 8, oppå bygning 7. Så flytter hun en brikke ett felt fra bygning 2 og en annen to felter fra bygning 4, begge mot Porta Vesuvio.
Lars Erik trekker en ny mynt og det går igjen utover Remo som har en brikke på bygning 6, hvor Lars Erik så fornøyd plasserer lavaen. Deretter flytter han en brikke to felter fra bygning 1 mot Porta Ercolano. Den andre brikken han flytter ett felt er i en nøytral bygning ved Porta di Sano
Ylva trekker en skriftrull og plasser den på startfeltet. Så flytter hun en brikke fra bygning 1 to felter ut gjennom Porta Ercolano, og deretter en brikke fra bygning 8 to felter mot Porta di Stabia.
Remo trekker en vase, som han plasserer langs bymuren mot Porta di Sano. Så flytter han en brikke fra bygning 8 ett felt mot Porta di Stabia og deretter en brikke fra bygning 6 ett felt mot Porta Marina.
Slik fortsetter spillet inntil alle lavabrikker er plassert eller det ikke er mulig å redde noen flere innbyggere.
Vinneren er den som reddet flest familiemedlemmer, og om det er uavgjort den som mistet færrest medlemmer til Vesuv.
Oppsummering
Med Downfall of Pompeii har Wrede nok en gang skapt et enkelt, velbalansert og godt spill som samtidig er moro. Det er vel nærmest umulig å utvikle noen større strategi her, men det er nok taktiske valg til at spillet holder på interessen. Neivel, så er ikke spillet skapt for ”gamere”, men de fleste som spiller fra tid til annen vil dette være et bra alternativ. Hovedgrunnene til det er den begrensede spilletiden, enkeltheten i å sette seg inn i spillet og variasjonen i spilldynamikken underveis.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET