Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Eketorp

Eketorp
BSG poeng 71/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Queen games
Utvikler:
Dirk Henn
Distributør:
Enigma distribution
Kategori:
Familiespill Lett strategi
Antall spillere:
3 - 6 spillere
Tidsbruk:
35 - 50 minutter
Målsetting:
Score flest poeng ved å bygge en festning
Passer for:
Familiehøvdinger som ikke får oppleve å bygge festninger
Spilldynamikk:
Fordel dine undersåtter til forskjellige handlinger skjult bak skjermbrettet, deretter gjennomføres alle handlingene samtidig
Forbredelser:
Gi hver spiller et brett, skjermbrett, brikker og kort
År:
2007
Språk:
Engelsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.queen-games.de/


Innhold

1 brett
6 navnskilt (1 til hver festning)
12 byggmaterialkort
52 kampkort
30 amuletter (5 i 6 farger)
48 vikingfigurer (8 i 6 farger)
112 byggmaterialer (52 gressblokker, 42 tømmerblokker, 12 leireblokker og 6 steinblokker)
6 spillerbrett
6 skjermbrett

Design/Tematikk
Spillet har hentet sitt navn og tematikk fra jernalderborgen på Øland, som ble bygget på 3-400 tallet og to ganger senere påbygget. Etter utgravinger i perioden 1964-73, har en bygget opp igjen både festningsverkene og byggene som var innenfor murene, for å kunne vise hvordan livet kunne arte seg i slike festninger. Eketorp er vel verdt et besøk, om en har interesse for vår fellesnordiske fortid.

brettspillguiden tester Eketorp

I spillet skal hver spiller bygge sin festning, og ettersom det naturlig nok er knapphet på egnede byggematerialer, er ikke dette problemfritt. Om dette kanskje ikke er helt historisk korrekt lager det et bakteppe for hva som var realiteten for mange lenshøvdinger; beskyttelse mot naboklanene. Disse angrep nok ikke primært for å stjele byggematerialer, men heller for å plyndre innholdet i festningen. Uansett så fremstiller spillet vår fortid på en interessant måte.

Som typisk med Queen games er innholdet av topp kvalitet, og har et lyst og innbydende uttrykk. Elegante og litt humoristiske tegninger av godlynte vikinger er brukt på kampkortene og spillernes vikingfigurer har de mindre korrekte hornene på hjelmen.

Reglene er også av sedvanlig Queen standard, i flerfager trykk, gode eksempler og enkelt språk. A4 arkene er delt vertikalt i to, hvor reglene i hovedsak er beskrevet på venstre side, med eksempler og oppsummeringer på høyre. I dag vil vi nesten mene at mange forlag med fordel kunne ta en nærmere titt på Queens regelhefter.

Målsetning
Spillerne konkurrerer om å bygge festningen med de mest verdifulle byggematerialene etter den tiende runden, eller når en spiller har bygget en festning med 18 materialbrikker.

Regler/Spilldynamikk
Hovedbrettet har 6 festninger, et firefelts sykehus og et syvfelts ressursområde. Rundt hver festning er det 3 mulig angrepspunkter. Før spillet starter får hver spiller et forminsket brett som de plasserer bak hvert sitt skjermbrett. I tillegg får spillerne 5 amuletter, 6 vikingfigurer og 4 kampkort. Dette spillerbrettet definerer fargen på brikkene til spilleren, og spilleren legger så ut navnskiltet på festningen nærmest seg på brettet.

Deretter trekkes et av byggmaterialkortene opp. Disse kortene angir hvor, hvor mange og hva slags byggmaterialer som er tilgjenglig den gitte runden. Typisk er det en miks av gress, tømmer, leire og stein, som da også er i større og mindre mengder og naturlig nok gir forskjellige antall poeng. Spillerne legger da sine planer for runden, og plasserer ut sine undersåtter på de feltene de ønsker å sende dem til på brettet bak skjermen. Når alle er ferdige med sin skjulte planlegging, tas alle skjermbrettene vekk, og spillerne plasserer ut sine undersåtter på hovedbrettet etter hvordan de har satt dem ut på brettet bak skjermen.

Vikingene på ressursfeltene får en ressursblokk hver i henhold til hvor de er så lenge det er nok materiale å ta av. Om det derimot er flere vikinger på et ressursfelt enn det er bygningsmaterialer eller flere vikinger på det samme angrepspunktet ved en festning blir det kamp. Det samme er tilfelle når det står igjen en angriper ved et festningspunkt, som da kan angripe selve festningen. Brettspillguiden tester Eketorp

Kampene er strengt tatt ganske rett frem, og løses en av gangen. Om det er flere enn 2 vikinger for mye et sted, velger den første spilleren etter tur hvilken annen spiller en vil ta kampen med, også videre til det står igjen så mange vikinger som det er ”plass” til på feltet. Spilleren som angriper, altså den som kommer først i runden, spiller ned et av kampkortene fra hånden, og forsvareren svarer med å spille ned sitt kampkort. Kampkortene har verdier fra 1-6, og den som legger kortet med høyest verdi vinner kampen. Om spillerne legger ned like høye verdier, må de legge ned nye kort. Spilleren som taper må sende sin viking til sykehuset, og plasseringen der er avhengig av hvor mye skade vikingen fikk. Dette avgjøres med differansen mellom kampkortene som ble spilt. Eksempelvis har angriper spilt ut en 5’er mens forsvarer spilte ut en 3’er, som da altså gir en differanse på 2, og følgelig plasseres vikingen på det korresponderende feltet i sykehuset. På slutten av runden, flyttes alle vikingene i sykehuset 1 felt fremover, og ved enden tilbake til spillerne. Men, et virkelig interessant trekk ved disse kampene er at kortene en bruker byttes med motstanderen, og ettersom en kun har 4 på hånden, er det mulig å skaffe seg en viss oversikt over hvilke kort de forskjellige spillerne har på hånden, og derigjennom velge kamper deretter.

Alle bygningsmaterialer en skaffer seg gjennom runden, plasseres i festningen, og bygges oppå hverandre. Fordi det er vanskeligere å flytte på enkelte materialer enn andre, er det også et lite poeng hvordan en ”bygger” sin festning. Gode stabler kan verne de mer verdifulle bygningsmaterialene mot angripere.

Typisk spillrunde
Spillerne tar hver sin farge og dermed hver sin by. Ylva har rød og da Eketorp, Lars Erik har blå og Sandby, Remo har valgt lilla og Ismantorp og Kathrine har grå og Graborg. Remo deler ut fire kampkort til hver spiller.

Bygningsmaterialer første runde er to torv i A, en i B og en i C, en tømmer i D og en i E, to leire i F og lit slutt en stein i G.

”Her er der nok å kjempe om, så la oss komme igang” kommenterer Kathrine. Alle spillerne setter opp hvilke materialer de helst vil ha bak skjermen, for så å bli avslørt samtidig.

Remo som eldste viking starter å velge hvor han vil starte å kjempe, han velger seg område F med to leire, der han skal kjempe mot Kathrine som har en viking inne mot hans to. De spiller ut hvert sitt kampkort samtidig, Remo vinner med sin sekser mot Kathrines femmer. Kathrine blir fraktet til sykestuen med en i skade, som er differansen på kortet.

Kathrine er neste til å velge kamparena, hun velger felt C, hvor hun har en viking mot Lars Erik sine to. De legger ned et kort, Kathrine taper igjen, med en toer mot Lars Erik sin treer. ”Dette går foreløpig ikke min vei” kommenterer hun.

Lars Erik skal velge neste kamp. ”Med så dårlig kampvilje Kathrine viste i forrige kamp velger jeg henne, men da om gress i felt A, der de har to vikinger hver og Ylva har en. Resultatet ble uavgjort og begge blir sendt til sykestuen på felt 0.

Ylva er neste til å velge og velger kamp mot Remo i felt E med tømmer, hun har to vikinger inne mot hans ene. Begge legger ut en treer, det blir uavgjort og en viking fra hver blir brakt til sykestuen, Ylva står alene igjen i feltet og vinner materialet.

Remo har to kamparenaer igjen, og velger Kathrine på nytt, nå felt G om stein. ”Plutselig føler jeg meg veldig populær” kommenterer hun, før hun tørker tårene og fraktes til sykestuen. ”Heldigvis får jeg opp igjen alle kampkortene som jeg har fått byttet til meg, et greit plaster på såret” sier hun.

”Da er det meg igjen” sier Kathrine, ”ikke mange muligheter igjen, så jeg velger felt A mot Lars Erik” fortsetter hun. Og forbereder seg til kamp om gress ved å legge ned et kort. Dessverre har Kathrine ikke spillet med seg og igjen blir en av vikingene hennes sendt til sykestuen. ”Jeg står vel tilslutt igjen med alle vikingene mine ute av spillet neste runde” sier hun.

Lars Erik sier ”det må bli kamp i felt B, men spørsmålet er mot hvem… Tror det blir Kathrine igjen”. Kortene blir snudd og Lars Erik sendes til sykestuens intensivavdeling. ”Herregud, kastet jeg bort en sekser mot en toer” utbryter Kathrine.

”Da velger jeg meg min siste kamp denne runden” forteller Ylva og spiller mot Remo på felt G med stein. Remo vinner med en sekser og Ylva blir sendt til sykestuen og Remo vinner steinen.

Remo er neste spiller og har bare en kamp igjen på felt B, enten mot Kathrine eller Lars Erik. Han velger kamp mot Kathrine. ”Det pleier å gi positivt resultat” sier han. Igjen blir det en uavgjort kamp der en viking fra hver blir sendt ut av feltet og inn på sykestuen.

Kathrine har ingen vikinger igjen i spillet så turen går videre til Lars Erik som bare har kamp igjen på felt B mot Remo og den siste torvbiten. Remo ofrer en Torshammer, han får dermed byttet det kortet han legger ned med det øverste i kampkortbunken. Han gir fra seg en toer og får tilbake en sekser, siden Lars Erik bare har en firer vinner Remo kampen.

Alle kampene er nå fullført og spillerne samler inn bygningsmaterialene de har kjempet seg til, og tar tilbake de vikinger som ikke er plassert på sykestuen. Remo har sikret seg en torv, to leire og en stein, Kathrine fikk ingenting, Lars Erik fikk to torv og Ylva en torv og to tømmer.

Så forberedes neste runde som vil si at alle vikingene på sykestuen flyttes et felt nærmere utgangen. Så snus et nytt bygningsmaterialkort opp og materialene blir lagt på de forskjellige feltene, og man er klar for en ny runde.

Kathrine er startspiller, men siden hennes vikinger ikke har kommet tilbake fra sykestuen har hun ingen mulighet til å delta i kampen om materialene.

Spillerne avslører sine utplasseringer og setter ut vikingene på de valgte feltene.

Lars Erik ser at han får torven på felt A og C, siden han står der alene, hans eneste kamp er mot Ylva på felt B. Lars Erik legger ut et kort Ylva legger også ut en kort men ofrer samtidig en Torshammer hun bytter derfor kortet hun la ned med det øverste i kampkortbunken, det viser seg at hun bytter to mot to. og siden Lars Erik også spilte ut en toer sendes begge vikinger til sykestuen, og det er ingen som får toven på felt B siden det ikke er noen vikinger igjen på feltet.
Brettspillguiden tester Eketorp

På resten av feltene er det en viking pr bygningsmateriale så der blir det ingen flere kamper, men Ylva har valgt å gjøre et snik angrep på Remo sin borg. Selve kampen mellom angriper og forsvarer er lik som vanlig kamp men om angriperen vinner kan denne fjerne et bygningsmateriale tilsvarende differansen på kampkortene.

Ylva legger ned et kort og ofrer samtidig en Torshammer, hun bytter på denne måten en ener med en toer og Remo snur sin treer og vinner kampen. Resultatet av denne runden ble at Lars Erik sikret seg to nye torv biter, Ylva et tømmer og Remo to tømmer og en leire.

Vikingene på sykestuen flyttes et felt frem og et nytt bygningsmaterialkort snus.

Oppsummering
2007 var det store vikingåret på spillfronten, og Eketorp er kanskje det som har fått minst oppmerksomhet. Ikke så lett å forstå hvorfor egentlig, i og med at dette er et svært godt og gjennomarbeidet spill. I tillegg er både Dirk Henn og Queen games anerkjente navn i brettspillverden.

Det skal sies at spillet nok er enklere enn de fleste av de andre vikingspillene for året, kanskje med unntak av Walhalla, men det burde ikke være noe negativt for folk flest. For mange ”spillere” vil nok gambling/hellelementet være litt tungt å svelge. De fleste andre vil nok ha en svært hyggelig stund over dette spillbrettet.

Spillet inneholder flere interessante valg; hvor skal en sende sine undersåtter? Hvordan en skal bygge festningen? Hvor og når en skal ta en kamp? Hvordan benytte seg av kortene sine på bes mulig måte? Valgene er normalt ikke vanskelige, men har sterke innslag av både ”timing” og ”gambling”, så det er vurderingene av disse oddsene som skaper de spenningen.

På lik linje med Roborally, og andre spill hvor en stor del av spillet er styrt gjennom forhåndsbestemte handlinger (programmering) vil det alltid oppstå en del morsomme og uventede situasjoner. Og, ikke minst, det er vanskelig å vite om du virkelig klarte å lure motspillerne eller om det var rent hell. For de fleste som spiller nå og da, vil dette være et godt alternativ, mens det kanskje vil bli litt mindre interessant for de som spiller mye og liker tyngre utfordringer. 

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.