Fårspiel (Attribut, Attribute)

BSG poeng | 74/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Cappelen Forlag
- Utvikler:
- Marcel-André Casasola Merkle
- Distributør:
- Cappelen Forlag
- Kategori:
- Selskapsspill
- Antall spillere:
- 3 - 8 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Utmerkelser:
- 2007 - Nominert, BSG-prisen: Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Score flest poeng
- Passer for:
- Alle som liker å leke med ord
- Spilldynamikk:
- Velg et tema, legg ned et positivt eller negativt adjektiv alt etter hva slags sau du har
- Forbredelser:
- Stokk sauekortene og adjektivkortene hver for seg
- År:
- 2007
- Språk:
- Norsk
- Ekspansjonsmuligheter:
- På tysk finnes det flere, så hvem vet...
- Ytterligere opplysninger:
- http://cappelenspill.no/
Innhold
164 adjektivskort
60 sauekort (30 røde og 30 grønne)
8 oversiktskort (hvordan poeng fordeles)
Design/Tematikk
Dette er et selskapsspill basert rundt adjektiv-matching, og til en viss grad reaksjonsevne.
De søte ”barnetegningene” viser med all tydelighet at dette ikke er et dypt og seriøst spill, men at vekten heller mot pur moro.
Eske og kort er av bra kvalitet, og selv om mengden adjektivkort kunne vært større, vil det holde lenge for de fleste. Siden bruken og betydningen vil variere fra spill til spill, er dette et minimalt problem.
At esken er såpass stor i forhold til hva som egentlig trengs, oppleves som unødvendig. Men, i den kommersielle verden må jo spillet faktisk synes i butikkhyllene…
Reglene er raskt og godt beskrevet over en halv A4 side, og har en godt forklarende eksempelrunde på baksiden.
Målsetning
Sikre seg flest poeng gjennom å velge riktige kombinasjoner av adjektiver og sauer fra de andre spillerne og samtid unngå at de tar dine dårlige kombinasjoner.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller får utdelt 4 tilfeldige adjektivskort og 1 tilfeldig sauekort. Så kommer den første spilleren opp med et tema. Temaet kan i prinsippet være hva som helst, men det bør da helst kunne knyttes adjektiver til det…
Alle spillerne skal så legge ned et adjektivskort som beskriver temaet enten positivt eller negativt alt etter hva slags sauekort de har. Har spilleren et grønt sauekort skal en legge ned et positivt adjektiv, og motsatt om en har fått et rødt sauekort.
Etter at alle spillerne har valgt og lagt ned sitt adjektivkort med billedsiden ned ved siden av sitt skjulte sauekort, snur alle sine adjektivkort samtidig.
Spillerne skal nå prøve å sikre seg positive kombinasjoner og unngå negative. Dette gjøres enkelt nok ved å legge hånden på det adjektivkortet som en mener passer. Det er fullt tillatt å ikke velge noe kort, og en kan ikke velge sitt eget eller et kort som allerede er tatt.
Når alle har valgt scores kortene. Dette skjer ved at hver spiller snur opp sitt sauekort. Hvis kortet som er valgt viser seg å være knyttet en grønn sau, får en kortet som et poeng. Er det knyttet til en rød sau taper en et poeng. Men, du taper også et poeng om du la ned et adjektivkort og hadde grønn sau, som ikke ble tatt av noen annen spiller. Og sist, får du et poeng om du la ned et adjektivkort som ikke ble tatt og hadde en rød sau.
Spillene får et nytt sauekort og et nytt adjektivkort. Neste spiller velger et nytt tema, og andre runde er i gang.
Spillet varer til alle spillerne har valgt tema en gitt mengde ganger. Dette er avhengig hvor mange spillere som er med.
Typisk spillrunde
Kathrine åpner spillet og velger seg Gammelost som tema. Spillerne humrer og flirer mens de titter på kortene, og en etter en legger ned et adjektivkort ved siden av sitt sauekort. Når alle så har lagt ned et kort, teller Kathrine til 3 og alle spillerne snur sitt adjektivkort. Remo kaster seg umiddelbart over Brads ”nam-nam” kort, samtidig med at Tone legger hånden på Kathrines ”stinkende” kort. Brad og Kathrine blir sittende å se på de to kortene Tone og Remo la ned en stund før begge sier de ikke vil ta noe.
Så sur spillerne sine sauekort, og det blir ingen overraskelser for Remo og Tone. Både Kathrine og Brad hadde grønne sauekort, og adjektivene ble oppfattet som positive. Remo og Tone får derfor hvert sitt poeng. Ingen plukket opp Remos ”ny” kort og det var heldig både for ham og de andre spillerne. Remo får et poeng til siden alle ”forstod” at hans adjektiv ikke var positivt. Verre ble det for Tone, som mister et poeng siden hun hadde en grønn sau og ingen valgte hennes ”rød” kort.
”Men, hvorfor i all verden la du ned ”rød”, Tone?” spør en lettere oppgitt Brad. ”Det var ihvertfall ikke fordi jeg mente det var et godt og passende adjektiv!” svarer Toen raskt. ”Jeg vil tro hun mener hun ikke har noe annet som var klarere, Brad. Man ønsker jo ikke akkurat å tape poeng heller” ymter Kathrine.
Spillerne trekker et nytt sauekort og et nytt adjektivkort, og er klare for neste runde.
Oppsummering
Fårspiel er et skikkelig artig selskapsspill som vekker masser med latter. Og, ikke minst, det blir bedre jo flere spillere det er. Helst 6-8, selv om det fungerer med 4 også. Det er ingen stor opplevelse med 3 spillere.
Spillerne bør ellers velge litt kontroversielle temaer, eller temaer som folk oppfatter forskjellig. Hovedgrunnen til dette er at det da kan bli litt vanskeligere å gjennomskue hva som er riktige kombinasjoner. Kjenner du de andre spillerne og velger et tema som du vet de vil beskrive forskjellig, skaper det mer moro.
Noe som også skaper morsomme situasjoner gjennom spillet er at en er tvunget til å bruke de adjektivkortene en har fått. Av og til sitter en kun med kort som enten ikke passer i det hele tatt og en grønn sau, eller kort som alle kan brukes men en rød sau.
Det eneste som kan virke litt forvirrende og uvant i begynnelsen er scoringen. Nye spillere bruker fort et par runder før det sitter, men det er en nokså triviell affære.
Så er du på jakt etter et utmerket selskapsspill for større grupper, tar relativt kort tid og gir masser med latter, så er dette et sikkert kjøp.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses