Fleip eller fakta 2005

BSG poeng | 74/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Damm - Litor
- Utvikler:
- Användbart Litet Företag AB
- Distributør:
- Egmont
- Kategori:
- Selskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 350,-
- Tidsbruk:
- 30 - 90 minutter
- Målsetting:
- Være førstemann til å oppnå 1 million eller sitte igjen med mest penger etter et gitt antall runder
- Passer for:
- De fleste kunnskapsgamblere
- Spilldynamikk:
- Påstand leses opp, alle satser på fleip eller fakta, svaret gis og penger deles ut
- Forbredelser:
- Gi hver spiller stemmekort og 50 000 i tillegg til et oppgavekort
- År:
- 2005
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.litor.no/
Med spillet følger det 3 kortbunker med oppgaver (216 for å være eksakt), 100 verdibrikker, timeglass og 12 fleip/fakta svartkort. Alt av grei kvalitet, hovedsakelig papp.
Til forskjell fra tidligere utgivelser (som foregikk på et brett en skulle komme seg gjennom), er målsetningen denne gangen å være den første til å nå 1 million ved å gamble på om påstandene er fleip eller fakta.
Hver spiller får utdelt et fleip- og et faktakort, et oppgavekort og 50000 i startkapital. Hver omgang skal en spiller lese opp en oppgave fra sitt oppgavekort, og de andre spillerne velger hvor mye de vil satse på at påstandene er fleip eller fakta og eventuelt mot hvem de vil satse. Dette må skje innenfor 10 sekunder, så gis svaret og spillerne taper eller vinner tilsvarende innsatsen.
Hege starter med følgende påstand: Indiske studenter som ikke klarte Oxford-utdannelsen trykte ”Strykkandidat fra Oxford” på visittkortene sine. Så snur hun timeglasset og de andre spillerne forter seg å gjøre en innsats mot banken. Remo har satset 25000 på at det er fakta. Det samme gjorde Tore, mens Kathrine har staset 50000 på at det er fleip. Hege kan ikke satse mot sin egen påstand. Det viste seg å være fakta, så Remo og Tore mottar 25000 hver fra banken, mens Kathrine må betale inn 50000.
”Du tapte alt, men alle spillerne skal minimum ha 50000, så ta noen nye penger fra banken før vi fortsetter” sier Tore. Remo kommer så med følgende påstand: Prøyssen var det første europeiske landet som avskaffet tortur. Kathrine gambler hardt igjen med 50000 på fakta. Tore støtter henne, men med kun 25000. Hege satser 25000 på fleip. ”Det er også fakta” sier Remo, og spillerne forsyner seg igjen fra banken.
Kathrine fremsetter påstanden; Muldvarpen bruker infrarøde synsnerver i øyet for å kunne se i mørket. Spillerne satser. ”Det er en fleip, så Hege og Remo mottar sine innsatser fra banken og Tore taper sin innsats” sier Kathrine.
”På Hawaii er det forbudt å putte mynter i ørene” mener Tore, og spillerne forter seg å gamble. Kathrine har satt 25000 mot banken på at det er fleip, mens Remo og Hege har satset på at det er fakta, men mot hverandre. Det viser seg å være fakta, så Kathrine taper sin innsats, mens Remo skal ha 50000 fra Hege som i sin tur skal ha 25000 fra Remo.
Spillet fortsetter på denne måten til en av spillerne har vunnet 1 million. Eller, som et alternativ, den som har mest penger etter en gitt mengde runder. ”Fleip eller Fakta” er et hyggelig selskapsspill, og gir litt til gambleren i oss i tillegg. Gamblingelementet er faktisk godt intrigert og en interessant vri på noe kjent. Kan trygt anbefales om du liker litt alternative kunnskapsbaserte spill.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET