Four Dragons

BSG poeng | 68/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Jolly Roger Games
- Utvikler:
- Frank Branham & Sandi West
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill Kortspill Lett strategi
- Antall spillere:
- 3 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Ta flest par med poengkort
- Passer for:
- Alle som er glade i ta-stikk-kortspill
- Spilldynamikk:
- Spill ut kort i stikk, hvor høyeste kort tar stikket
- Forbredelser:
- Skill ut regn- og jordkortene for så å stokke inn 3 av de første og 4 av de siste inn i kortbunken før utdelingen
- År:
- 2004
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.jollyrogergames.com/
Han hadde solgt ut opplaget sitt, og jeg gav opp å finne det. Men, så fikk vi en forsendelse med spill fra Jolly Roger, og der var dette med og det viser seg å være en reutgivelse av akkurat det spillet!” forsetter en ivrig Remo. ”Men typisk under nytt navn da” mumler Tore. ”Ja, men det er for ikke å få Bush-tilhengerne på nakken” forklarer Remo.
I utgangspunktet var dette spillet basert rundt denne litt for oss besynderlige merkedagen de har i Mexico, hvor de feirer de dødes dag. Under disse seremoniene ofres det mat og drikke til ære for de døde, og man minnes alle sine omkone slektninger. For så vidt, en hyggelig markering, men som selvfølgelig ikke blir tatt like godt i mot blant Bush’ ultrakonservative kristne. For ikke å få problemer med salg av spillet, har en derfor redesignet spillet og lagt det til Kinas store elver i stedet og kalt det Four Dragons. Det er ellers ytterst få endringer.
Spillets nye design er mindre spennende og kanskje mer fremmedgjørende, med sitt kinesisk inspirerte uttrykk. Kortene er av helt grei kvalitet, men hvis en skal spille det en del vil vi sterkt anbefale å bruke plastlommer på dem, så de holder litt lenger.
Selv om spillet i utgangspunktet kun er et ta-stikk-spill, så er det såpass annerledes og uvant at det blir litt småtitting i reglene før det sitter. Reglene er ikke vanskelige, og spilldynamikken er heller ikke så vrien, men den er litt omstendelig de første omgangene.
Four Dragons er basert på 4-mannsspill, hvor det er 2 lag. Lagene skal vinne gjennom å ta stikk med verdikortene 2 (regn) og 4 (jord). Disse kortene gir poeng som par, og samles inn gjennom 3 omganger, hvoretter spillet slutter. Det finnes 9 regnkort og 12 jordkort i spillet, men det stokkes kun inn henholdsvis 3 og 4 i bunken hver omgang. Ellers består kortstokken av kort med verdier fra 0 til 10, og på 4 farger (svart, gul, blå og rød). Enkelte kortverdier er bare i enkelte farger, og det er dette som gjør spillet svært annerledes enn vanlig. I tillegg har flere av kortene spesialegenskaper, som påvirker spillet på forskjellige måter. Spillteknisk er det også en detalj som skiller det fra de fleste andre lignende spill; i hvert stikk kan det kun være et kort fra hver farge med unntak av de svarte.
Kortfordelingen er slik; fire 0-kort, fire 1-kort, ni 2-kort (regnkort). Alle disse er svarte kort. Fire 3-kort (et i hver farge), tolv 4-kort (jordkort) som alle er rød. Tre 5-kort (i blå, gul, rød), en 6-kort som er svart, tre 7-kort (blå, gul, rød), tre 8-kort (blå, gul, rød) og tre 10-kort (svart).
Før spillet starter tas regn- og jordkortene ut, og det stokkes kun inn 3 regnkort og 4 jordkort inn i bunken med resten av kortene. Deretter stokkes kortbunken og deles ut som i vanlige kortspill til spillerne. Spillerne tar deretter opp kortene på hånden. Spilleren som fikk 6’eren må starte første omgang, og legger ned dette kortet som et startkort. Deretter legger de andre spillerne ut kort etter tur, og det høyeste kortet tar stikket og begynner neste runde. Til forskjell fra lignende spill, samles ikke stikkene inn, kun de aktuelle regn- og jordkortene. Resten legges i åpen rekkefølge på bordet, slik at alle til enhver tid kan se hvilke kort som har gått. Dette gir spillet en mye mer taktisk dybde for de som ikke er så flinke eller opptatt av å ”telle” i kortspill. Hver gang en spiller tar et stikk med poengkort, må spilleren bytte et kort med spilleren til høyre for seg. Denne spilleren trekker et vilkårlig kort fra den andre spilleren og gir etter å ha sett på det hvilket kort den ønsker tilbake. Etter åttende og siste runde, samles alle kortene med unntak av poengkortene inn igjen og det legges til nye poengkort og det deles ut til andre omgang. Etter tredje omgang telles poengkortene opp. Hvert par gir 1 poeng, og om det er likt vinner det laget som har flest regnkort. Om det fremdeles er likt vinner det laget som har flest jordkort. Dersom det fremdeles skulle være likt, ender spillet uavgjort.
Tore åpner vårt spill ettersom han har 6’eren og spiller på lag med Remo. ”Ettersom vi sitter i bakhånd, tar jeg sjansen” sier Hege og legger ned en 4’er (jordkort). Remo spiller et 1-kort. ”Da kan vi bytte et kort, Tore, her har du et fra meg” sier Remo, og gir et kort fra hånden til Tore. Han får igjen et kort og Kathrine spiller et gult 7-kort og tar følgelig stikket. Siden Kathrine vant et stikk med poengkort, må hun bytte et kort med Remo.
Kathrine åpner neste runde med å spille et 0-kort, og kan samtidig spørre hvem hun vil et ja/nei eller 0-10 svars spørsmål. ”Hvor mange 4’ere har du, Remo?” spør hun. ”Ingen” er svaret fra Remo. Tore legger ut en 2’er (regnkort). Hege spiller en gul 5’er og Remo tar stikket med en rød 7’er. Remo vant et poengkort og må bytte et kort med Hege.
Remo åpner med en 0’er og kan samtidig velge en farge på kortet. ”Det er gult” sier han. Kathrine spiller en rød 5’er. Tore spiller en 1’er og bytter samtidig et kort med Remo. ”Det var jo dumt. Jeg kan ikke spille ut en 4’er for de er røde, og jeg har jo ikke noe regnkort, så da tar vi ingen poengkort denne runden” sier Hege og legger ut 1’er og bytter kort med Kathrine.
Kathrine spiller deretter ut en rød 3’er som gir henne rett til å fjerne en eventuell 10’er denne runden. Tore legger ned en 0’er og velger at det er blått. Hege kan nå verken legge ned røde eller blå kort, og ender med å legge ut en 0’er som samtidig nekter spill av regnkort etter at det ble spilt. ”Ettersom jeg ikke har noen gule kort og må spille svart om jeg har, så tar jeg stikket med denne 10’ern” sier Remo oppgitt.
Han spiller så ut en blå 5’er. Kathrine følger opp med en gul 3’er. Tore legger ned en rød 4’er (jordkort). ”Da forsyner vi oss igjen, da Kathrine” smiler Hege og legger ned en 10’er. Hun bytter et kort med Tore.
Så spiller hun ut en rød 4’er. Remo legger ned en blå 7’er. Kathrine legger ned en 10’er. ”Er det mulig! Jeg har ikke noen gule kort og det eneste svarte jeg har er et regnkort” surmuler Tore, og legger det ned.
Kathrine spiller ut en 1’er og bytter sitt siste kort med Hege. Tore legger ned en blå 3’er. Hege legger ned en svart 3’er og Remo Tar stikket med en rød 4’er. Deretter bytter han det siste koret med Hege.
Remo avslutter første omgang med å spille ut en gul 8’er. Kathrine følger opp med en 2’er (regnkort), Tore en blå 8’er og Hege en rød 8’er. ”Da blir stikket mitt siden jeg la ned en 8’er først” forklarer Remo og legger regnkortet sammen med de tidligere samlet inn.
”Kult. Vi leder tross Kathrine og Heges 4 kort” gliser Tore, og minner oss om at par er viktigst, og deretter regnkortene. ”Ja, vi har like mange par, men vi har et regnkort mer enn dem” støtter Remo.
Deretter samles kortene inn og de går i gang med neste omgang.
Four dragons er et riktig godt kortspill, med mye originalitet og nye vrier. Har du den minste interesse for denne typen spill, burde du absolutt sjekke ut dette. Spillet har mer dybde enn de fleste av sine konkurrenter, er kjapt, annerledes og fengslende. Hva mer kan en forlange av et lite kortspill?
HVA MENER LESERNE OM SPILLET