Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Galaxy: the Dark Ages

Galaxy: the Dark Ages
BSG poeng 62/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
GMT games
Utvikler:
Reiner Knizia
Distributør:
Ikke distribuert i Norge
Kategori:
Kortspill Strategispill
Antall spillere:
2 - 5 spillere
Tidsbruk:
45 - 90 minutter
Målsetting:
Score flest poeng etter at det kun er 3 verdener igjen
Passer for:
Intergalaktiske keisere
Spilldynamikk:
Spill ut kort, bruk kortets egenskap, bruk eventuelle guvernøregenskaper, trekk kort
Forbredelser:
Legg ut de 8 verdenskortene, stokk romskipskortene
År:
2000
Språk:
Engelsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.gmtgames.com/

Interessant er det også at det er Knizia som står bak dette spillet. Han har jo typisk vært en ”europeisk” designer, med lite utgitt i USA. Uansett så begynner vel de amerikanske selskapene å oppdage de europeiske topphodene også.

”Med den regelboken der kommer dette ikke til å bli noen suksess her til lands” mener Hege. ”Nei, det kan jeg vel egentlig være enig i” sier Tore som syns det er en merkelig forskjell på måten tyske og amerikanske selskaper bygger opp sin pedagogikk. ”Hadde dette spillet vært utgitt av et tysk forlag hadde nok reglene definitivt vært ryddigere satt opp og spillet hadde vært enklere å komme i gang med” støtter Remo. Selv med disse innvendingene så er de fleste enige om at reglene er mulig å komme i tale, og den rene spilldynamikken er mer enn forståelig.

Selve spillet består av en stor bunke skipskort, 4 x 5 spillermarkører og 4 terninger. Alt av bra kvalitet. Store og stive kort, som akkurat kryper ned i deckprotectorne. Stilen på grafikken er sci-fi inspirert og alle Star Wars fans vil nok kjenne seg igjen.

Før spillet starter plasseres det ut 8 forkjellige verdenskort, og deretter får hver spiller 5 markører i hver sin farge og 8 skipskort. Hver runde skal spillerne utføre en av følgende; plassere ut et skip i korresponderende verden eller kaste et kort fra en av de overgitte verdene eller plassere ut en garnison (kun i første runde). I tillegg kan følgende ting gjøres; plassere ut en base, bruk det nettopp utplasserte skipets krefter og/eller spill ut et teknologikort. Rekkefølgen på alt er valgfri, med noen få unntak.

Ettersom målsettingen er å score flest poeng på de 3 verdene som gjenstår når spillet avsluttes, er valgene av skip som plasseres ut og timingen på når svært vesentlig for hvordan en gjør det i spillet.

Når skipet og alle utplasseringens muligheter er utført går spillet over i neste fase som er guvernørfasen. I denne fasen kan spilleren, hvis han/hun plasserte ut et skip i den verden han/hun er guvernør, bruke guvernørens makt. Denne makten er forskjellig for hver verden. Deretter går en over i en verden overgir seg fasen. Denne fasen oppstår kun når alle gjenværende verdener har et skip på den aktuelle raden. ”Dette høres jo helt gresk ut” sier Kathrine. ”Joda, men når du sitter med kortene foran deg så er det faktisk en del enklere å forstå” svarer Tore. Sluttlig trekker man et kort, og runden fortsetter til nestemann.

Skipskortene tilhører en av de 8 verdene og har forskjellige verdier fra 0 til 10. Denne verdien er avgjørende for verdien av denne verdenen når det er ”en verden overgir seg” fasen. I tillegg kan skipene brukes til krigføring mot andre skip på samme rad. Hvis skipet du spiller ut legges over et tidligere utlagt skip eller det er like sterkt som et tidligere nedlagt skip får en en angrepsmulighet. Dette er kumulativt, så hvis skipet en spiller ut oppfyller flere av disse kriteriene kan en få flere angrep. I tillegg får en en angrepsmulighet om en er guvernør i Imperial og spiller ut et skip i denne verden.

Angrepene gjennomføres for å fjerne skip i andre verdener og på den måten svekke dem. Et angrep utføres ved at angriper og forsvarer kaster 2 terninger hver og deretter legger dette tallet til sitt skips styrke. Høyeste verdi er vinner.

Basene (eller spillermarkørene om du vil) er det som avgjør spillernes poeng og ikke minst hvem som er guvernør i de forskjellige verdene. Så utplasseringen av disse er verdt litt tenking. En base kan plasseres ut over den aktuelle raden i hver verden, men plassen må være ledig når en spiller ut basen. Senere vil nok basen både bli skjøvet oppover og nedover takket være enkelte skips effekter og ikke minst angrep direkte på basen. Den spilleren som har flest innflytelsespoeng i en gitt verden er dens guvernør. Utplasseringen av basene foregår i en gitt runde og basen plasseres da ut over den aktuelle raden. Basen gir da poeng etter hvilken rad den ligger på. Jo nærmere verdenskortene jo høyere verdi.

Så fort alle verdene har fått et skip, så er det ”en verden overgir seg” fase og da sammenlignes styrken til skipene, og den verden med lavest styrke blir fjernet. Om det skulle være like verdier på to verdener forsetter spillet til det er forskjell.

Tore begynner spillet og legger først ut en base i Ecup Contract, og et 2’er skip i Erithizonian. Så er det guvernør fase og han mottar guvernørkortet for Ecup. En verden overgir seg er ikke aktuelt enda, så han trekker et nytt kort. ”Siden effekten av skipet jeg spilte ut gjør at jeg kan bytte ut det første kortet jeg trekker, så legger jeg det jeg akkurat trakk på bunnen av bunken og trekker et nytt” sier Tore.

Kathrine overtar og legger ut en base i Divergence og plasserer deretter ut et 0’er skip i samme verden. Så mottar hun guvernørkortet for Divergende, og avslutter med å trekke et kort.

Remo spiller ut en base i Myrmidon og spiller ut et 2’er skip i samme verden. ”Siden skipet mitt har samme verdi som det Tore spilte ut, så får jeg et angrep, som jeg retter mot den ubeskyttede basen til Tore i Ecup” sier Remo. Begge kaster sine 2 terninger og Remo vinner med 8+skipets 2 mot Tores 7. Så flytter Remo Tores base en rad ned. Han mottar så guvernørkortet for Myrmidon og trekker et kort.

”Det er jo fremdeles ganske åpent her, så jeg plasserer bare ut en garnison” mumler hun og legger ned et skjult skip i Cylor og plasserer en base oppå kortet. ”Da får du ikke lov til å gjøre noe annet enn å spille ut et teknologikort” sier Remo. ”I aksjonsfasen, ja, men jeg skal fullføre de andre fasene og trekke et kort” svarer hun og trekker et kort.

”Da er vel sannsynligheten for at du ønsker å forsvare den verden ganske stor” sier Tore og benytter muligheten til å plassere ut en base i Cylor. Deretter legger han ut et 7’er skip i Ecup. Så er det guvernørfase, og han benytter seg av muligheten siden han spilte ut et skip i den verden han er guvernør. ”Da kan jeg ta et kort fra hvem som helst og enten bytte det ut med noe jeg har på hånda eller levere det tilbake” forklarer han. ”Det blir vel meg, da, siden jeg skadet basen din i sted” sier Remo, og Tore bare strekker seg mot hans kort og tar et. Så gliser han og leverer tilbake et annet kort. Han mottar deretter Cylor guvernørkortet og trekker et kort.

”Tore er jo allerede i gang i Ecup, men jeg kan overta guvernørkortet” sier Kathrine og legger en base på den ledige plassen over raden i Ecup. Så legger hun ut 5’er skip over det tidligere nedlagte skipet i Divergence. ”Jeg ønsker ikke å benytte skipets effekt” så jeg går til guvernørfasen, og benytter Divergence makten” forklarer hun og spiller ut et 5’er skip i Myrmidon. Det skaper 2 angrepsmuligheter og hun bruker et på å angripe Tores ubeskyttede base i Cylor, som hun vinner. Så angriper hun det ensomme skipet i Erthizonian, og vinner igjen. Det tapende skipet blir derfor fjernet. Deretter bruker hun skipets effekt og trekker et kort fra guvernøren i Myrmidon, som er Remo, som hun så beholder. Så avslutter hun turen med å trekke et kort.

”Takk skal dere ha! Jeg har jo snart ikke kort å spille med” sier Remo oppgitt, og spiller ut en base på den ledige plassen i Cylor og et 0’er skip i Imperial. Trekker deretter et nytt kort.

Hege legger først ned et teknologikort som gir hennes skip og baser +2 ut runden, og deretter et 7’er skip i Myrmidon. Dette gir henne 2 angrep og hun velger å angripe skipet 5’er skipet i Divergence. Med sine 7 grunnpoeng + 2 og et terningkast på 8 må Kathrine kaste 12, noe hun selvfølgelig ikke gjør og skipet blir kastet. Deretter angriper hun Remos base i Cylor, som også taper og blir senket til neste rad. ”Du beholder fremdeles guvernørkortet siden ingen har flere poeng enn deg enda” sier Tore, som selv har en base på samme nivå. ”Sånn da kan jeg avsløre garnisonen min” sier Hege videre og snur kortet med hennes base på. Så flytter hun basen på oversiden av verdenskortet og tar skipskortet opp på hånda. ”Du kan velge om du vil legge ut skipet igjen eller beholde det på hånden” forklarer Tore. ”Da legger jeg det ned igjen slik at basen min er beskyttet” svarer hun. Deretter trekker hun et kort.

Tore spiller ut et 3’er kort i Ecup som har som effekt at det kan skade en base i den samme verdenen. Han flytter derfor Kathrines base ned en rad, til samme nivå som sin egen. Dernest legger han ut en ny base på Cylor. Han avstår å angripe og trekker et kort.

Kathrine legger ut et 1’er kort over i Myrmidon og får et angrep hun avstår fra. Deretter bruker hun effekten av skipet og tar et kort fra guvernøren (fremdeles Remo) og legger det på bordet foran ham. Dette kalles reserven og er kort han fremdeles besitter, men de er ikke på hans hånd og kan således ikke brukes før han plukker dem opp i en senere fase. ”Dette er totalt urettferdig! Dere fortsetter jo bare å stjele kortene mine” utbryter en frustrert Remo. Kathrine bare smiler og trekker et nytt kort.

”Jeg har jo snart ikke noe å spille med, men noe mon jo finne på” mumler han og legger ut et 2’er kort i Imperial. Dette gir han et angrep som han benytter til å angripe 1’er skipet i Myrmidon. Det går ikke så bra, så Myrmidon får gjøre et kontraangrep. ”Siden jeg er guvernør på Myrmidon så avstår jeg fra angrepet” sier han oppgitt før han plasserer ut en base i Ecup og trekker et nytt kort.

”Da må jeg bruke et alliert skip i Erithizonion” sier Hege. Men før hun gjør det legger hun ut en base i samme verden fordi hun da kan bruke guvernørmakten i samme runde. Så legger hun et 6’er skip. Så trekker hun et kort og er ferdig.

Tore forsetter det han begynte på i forrige runde og legger ned et 4’er skip i Ecup. Effekten av skipet gjør at han kan forbedre en base, og flytter sin egen base opp en rad. Han overtar ikke guvernørkortet siden han ikke har flere poeng enn Remo, og avslutter runden med å trekke et kort.

Kathrine legger ut en base i Kha ’Farjimmn og deretter et skip skjult ned i samme verden. ”Jeg bruker guvernørmakten, og kan derfor legge det skjult” utdyper hun. Så avslutter hun med å trekke et kort.

Spillet fortsetter på denne måten til alle verdenene har fått et skip. I den gitte spillers ”en verden overgir seg” fase sammenlignes alle skipenes styrke og den verden med det svakeste skipet blir fjernet. Spilleren som kontrollerer det sterkeste skipet får ”seierens overflod” som betyr at han/hun kan flytte en base en rad opp. Dette gjelder også om det skulle være flere som deler dette kravet. Når dette er ryddet opp i, fortsetter spillet med neste rad. Men, se opp, enhver base som ikke har et skip på neste rad er fritt vilt!

Når en så har fullført 5 runder (da har en sannsynligvis stokket skipskortene en gang eller to), og alle verdene har fått et skip avsluttes spillet med de 3 gjenværende verdene. Basene gir poeng etter hvilken rad de er på, og en legger bare sammen.

Galaxy er et interessant spill, men kanskje unødvendig krunglete. Den ene spillmekanikken har en tendens til å slå den neste i hjel. Mye å holde orden på, og timingen er essensiell. Men, er en glad i alternative kortspill med litt tyngde og ikke er redd for litt regellesning til spillet sitter så gir faktisk spillet en god del tilbake.

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.