Gheos

BSG poeng | 81/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Z-man games
- Utvikler:
- Renè Wiersma
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- BSG Anbefaler Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Målsetting:
- Score flest mulig poeng, gjennom sine tilhengere
- Passer for:
- Alle som har hatt lyst til å ha innflytelse på kloden i litt større sammenheng
- Spilldynamikk:
- Plasser ut en brikke, start en ny sivilisasjon eller plukk opp en ny tilhenger, velg personlig scoring om ønskelig, og trekk en ny brikke
- Forbredelser:
- Bland alle landskaps- og epokebrikkene, gi hver spiller 2 brikker å gå i gang
- År:
- 2006
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.zmangames.com/
Innhold
8 Epokebrikker
52 landskapsbrikker
5 x 6 tilhengere
6 sivilisasjonsmarkører
12 scoringsbrikker
54 seierspoengbrikker
Design/Tematikk
I dette spillet er spillerne guder som skal skape verden og skaffe seg tilhengere gjennom å kreere og ødelegge kontinenter, og ikke minst bestemme fremgangen og fallet til sivilisasjoner. ”Dette hører jo ganske voldsomt ut, er det et krigsspill?” spør Hege. ”Nei, absolutt ikke, men det er blitt omtalt som Carcassonne med testosteron” gliser Remo.
Alle komponenter er etter tysk standard, så det er lite å utsette på kvaliteten. Noen har påpekt av etter hvert som spillet utvikler seg, kunne kanskje landskapsbrikkene vært designet litt annerledes. Hovedsakelig fordi alt vannet som omslutter de forskjellige landskapene kan gjøre det litt vrient å holde oversikt. Tematikk og spilldynamikk henger faktisk også ganske godt sammen her.
Målsetning
Spillerne skal score flest mulig poeng gjennom å sikre seg tilhengere i de forskjellige sivilisasjonene. Det scores poeng på forskjellige måter og ikke minst til forskjellige tider i spillet. Når det trekkes Epokebrikker, scorer alle spillerne for hver tilhenger i sivilisasjoner som har en pyramide. Dette skjer fra 6 til 8 ganger i spillet avhengig antallet spillere. Spillerne kan også velge å spille ut en scoringsbrikke i løpet av sin runde, og da scorer kun den aktuelle spilleren. Da scores det poeng for hver tilhenger i sivilisasjoner med pokaler, og disse ganges opp. I tillegg scorer spillerne når de spiller ut landskapsbrikker med templer. Det er med andre ord en del ting å tenke på, og det leder til et veldig taktisk spill, hvor ”timing” av utspill blir vesentlig.
Regler/Spilldynamikk
I all hovedsak er spillet basert rundt utplassering av landskapsbrikker, men det virkelig interessante elementet er at brikker kan byttes ut. Dette gjør spillet meget dynamisk og ikke minst særs interessant. Spillerne startet med 2 landskapsbrikker på hånden, og må hver runde spille ut en. Denne brikken kan legges til en eller flere av de tidligere utlagte brikkene, eller brukes til å erstatte en av brikkene som allerede er lagt ut. Da fjernes den tidligere utlagte brikken, og den nye legges på samme plass. Deretter velger spilleren om en vil starte en ny sivilisasjon på et ledig kontinent, eller plukke opp en tilhenger fra en valgfri sivilisasjon. Så kan en velge å spille en scoringsbrikke, som hver spiller har 3 av. Avslutningsvis trekker en opp igjen en brikke, slik at en til en hver tid har 2 på hånden. Spillet er med andre ord ganske rett frem og enkelt, men gir allikevel bra med utfordringer og har dybde nok til å skape taktiske utfordringer.
Spillsesjon
Vi hopper inn i spillet i tredje runde, og Hege har en blå og en rød tilhenger, Remo har en blå, Kathrine en blå og Tore to gule og en svart tilhenger. Heges skal i gang med sin tur og spiller ut en brikke gir den rød sivilisasjonen en pokal, før hun deretter plukker inn en rød tilhenger. Så avslutter hun ved å trekke en ny brikke. ”Det er en Epokebrikke, så da er det scoring” sier hun. Den eneste pyramiden som er kommet i spill, er det svart sivilisasjon som besitter. Ettersom Tore er den eneste som har tilhengere i fra denne sivilisasjonen er han også den eneste som får poeng. Hver tilhenger er verdt like mange poeng som det er pyramider på kontinentet. Det er bare ett så langt, og han har kun en tilhenger, så det blir kun 1 poeng.
Remo overtar, og spiller ut en brikke med et tempel til ”sin” blåe sivilisasjon, plukker opp en ny blå tilhenger, og overlater turen til Kathrine.
”Da er det vel på tide å begrense svarts muligheter” sier hun, og legger ned en brikke som avgrenser svarts kontinent uten å tilføre noen verdens ting. ”Takk skal du!” sier Tore, mens Kathrine plukker opp den femte og siste mulige tilhengeren i blått.
”Hhmmm.. da tror jeg nesten at jeg bytter ut brikken Kathrine akkurat la ut” kommenterer Tore og legger ut en brikke med både en pokal og et hvetesymbol på. Tar så nok en svart tilhenger og trekker deretter en ny brikke og overlater turen til Hege.
”Tror nesten jeg må tenke på litt forsvar av den røde sivilisasjonen” forklarer hun og legger ned en brikke som utvider denne sivilisasjonen og har både et hvete og et sverdsymbol. Plukker opp enda en rød tilhenger og trekker en ny brikke. ”Enda en epokebrikke” stønner hun. Tore får 2 poeng for sine to svarte tilhengere, Hege får 1 poeng for sin blå tilhenger, Remo og Kathrine 2 poeng hver for sine to blå. Så trekker hun en ny brikke.
”Det var nok litt sent det” gliser Remo, og fjerne en brikke midt inne i kontinentet til den røde sivilisasjonen. ”Da blir det krig, og en teller opp sverdsymbolene i hver av de to sivilisasjonene, men teller ikke med symboler på den nylagte brikken” forklarer Tore. Den røde har kun 1 sverd og den blå har 2, så den røde taper kampen og blir tilintetgjort. Den røde markøren og alle tilhengere blir levert tilbake til forrådet. ”Ikke glem at du må betale en tilhenger for å skape denne krigen” sier Hege. Han leverer inn en blå tilhenger, men velger etterpå å ta inn igjen den blå tilhengeren i fase to.
”Dette var jo hyggelig! Den blå sivilisasjonen har jeg jo flere tilhengere i” smiler Kathrine, og velger derfor å legge ned en brikke som utvider den svarte sivilisasjonen, og plukker opp en svart tilhenger. Brikken har et pokalsymbol, og den andre brikken som bli innlemmet i riket har også en pokal. ”Jeg tror jammen jeg vil score litt også jeg” sier hun og spiller ut en scoringsbrikke. Hun får 3 poeng for hver svarte tilhenger, og 3 poeng for hver blå. Det blir totalt 9 poeng.
”Jeg må sikre meg litt poeng jeg også” sier Tore, og legger ned en brikke med et gult tempel inntil den blå sivilisasjonen. Han får da 1 poeng for hvert hvetesymbol, totalt 5 poeng i den aktuelle sivilisasjonen. Så plukker han opp nok en svart tilhenger og overlater turen til Hege.
”Tror kanskje det er på tide å gjøre noe med denne enorme blå faren” kommenterer hun, og plukker vekk en brikke midt på kontinentet. Så betaler hun en tilhenger, for at hun har skapt en splittelse i en ellers fredfull sivilisasjon. Brikken hun så legger ned deler kontinentet opp i 2 deler. Den blå sivilisasjonen må derfor velge hvor den skal bosette seg, og dette gjør den ved å forflytte seg til det kontinentet med flest hvetesymboler. På denne måten må blå forlate kontinentet med pyramiden. Så velger hun å starte en ny sivilisasjon på kontinentet den blå forlot. Hun legger ut den grønne markøren og får samtidig 2 grønne tilhengere, ettersom det er 2 hvetesymboler på kontinentet.
Dette er i grove trekk alle elementene i spillet, så det er virkelig en enkel dynamikk. Det er de taktiske siden av spillet som skaper hodebry, absolutt ikke dynamikken.
Oppsummering
Er du på jakt etter et godt taktisk spill, med en relativt kort spilletid (ca 60 min), kan dette virkelig anbefales. Spillet er blitt sett på som en krigersk versjon av Carcassonne, et spill liknende de interne/eksterne konfliktene i Eufrat og Tigris eller til og med Acquire! Carcassonne sammenligningene er nok det som er lengst unna korrekt, men det er forståelig grunnet brikkeplasseringen. Selv om spillet er taktisk, er det ikke dermed sagt at spillet ikke er strategisk, men strategien kommer litt i andre rekke. En må uansett vurdere en nåværende situasjon og hvilke muligheter en har for å komme i en ønsket posisjon lengre ut i spillet. I tillegg er det viktig å benytte seg av mulighetene til å splitte de sivilisasjonene en ligger dårlig an i. Enkeltbrikker og utlegg kan virkelig snu opp ned på hele spillet, så det gjelder å benytte seg av sjansene som byr seg.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET