Gipf: Tzaar

BSG poeng | 83/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Smart
- Utvikler:
- Kris Burm
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- 2 mannsspill Abstrakt strategi BSG Anbefaler
- Antall spillere:
- 2 - spillere
- Tidsbruk:
- 20 - 40 minutter
- Målsetting:
- Være den gjenstående spilleren med 3 forskjellige brikker, eller den eneste som fremdeles kan ta motstanderens brikker
- Passer for:
- GIPF fans som foretrekker de raskere spillene
- Spilldynamikk:
- Slå ut motspillers brikke(r) og gjør deretter et trekk til; enten ta en brikke til eller forsterk en av dine egne
- Forbredelser:
- Plasser alle brikkene etter et mønster
- År:
- 2007
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.smart.be//en
Innhold
Spillbrett
2 x 6 Tzaarer
2 x 9 Tzaarinner
2 15 Totts
Design/Tematikk
Som med resten av Gipf-serien har heller ikke dette spillet noen tematikk.
Men, Kris Burm har brukt mye tankevirksomhet på å utvikle de fleste av de kjente basisene i abstrakte strategispill; fjerning av brikker, skape en sammenhengende linje fra den ene til andre siden av brettet, etc. Denne gangen er det brikkefjerning som er i fokus. Det er også grunntanken i Gipf:Dvonn, men her på en svært annerledes måte.
Ettersom utgaven vi har testet kun er en pre-release av spillet, vil det nok være forbedringer i både eskedesign og muligvis innhold. Selv om Kris Burm har røpet at hele serien skal få et løft etter nyttår, og vil fremstå med et helt annet design.
Reglene er som vanlig upåklagelige, med både klare beskrivelser og gode eksempler, selv om også dette spillet har svært enkle prinsipper.
Målsetning
Spillet slutter på en av to måter. Den første er om en spiller ikke kan ta en av motspillerens brikker ved starten av sin tur. Den andre er om en av spillerne mister den siste av en av sine tre brikketyper. I begge tilfeller taper den aktuelle spilleren. En vinner altså om motspilleren ikke kan ta en av dine brikker ved starten av sin tur, eller du tar den siste av en av motspillernes tre brikketyper.
Regler/Spilldynamikk
Spillebrettet består av en stor heksagon hvor det er 3 ekstra punkter langs hver ytre linje. Fra hvert punkt går det så linjer som igjen da skaper mange små heksagoner. Brikkene plasseres på disse punktene, men heksagonen i midten av brettet er uten linjer og punkter og deler brettet.
Hver spiller har 3 typer brikker (Tzaar, Tzaaras og Totts), som også er i forskjellig mengde.
Ved spillets start kan brikkene plasseres på forskjellige måter, men hovedmåten er tilfeldig. Hvis en ikke liker det kan en enten plassere ut brikkene etter et standardoppsett eller følge konkurransereglene å plassere dem ut etter tur før en starter den egentlige spillet.
Med brikkene vel plassert på brettet gjelder følgende regler for spillet. I en spillers tur må en starte med å ta en av motspillernes brikker. Dernest må en gjøre en handling til, og valget står mellom; ta enda en brikke, forsterke (bygg opp) en egen brikke eller passe.
Hvordan flytter en så brikkene? Jo, en kan ta motstanderens brikker enkelt nok ved å plassere sin brikke over den så lenge den står som nærmeste brikke langs en av linjene fra den valgte brikken spilleren velger å flytte. Den tatte brikken fjernes fra brettet, og punktet den stod på overtas av brikken som tok den.
Det andre valget består i å flytte en av sine egne brikker på samme måte, men istedenfor å flytte den oppå en av motstanderens brikker legger den over en av sine egne. Brikken som på den måten blir liggende underst, fjernes ikke og en bygger altså stabler. Dette igjen påvirker motspillerens muligheter til å ta den. En brikke (eller stabel) kan kun tas av en like høy eller høyere stabel. Hvis spiller 1 da har en stabel med tre brikker, og spiller 2 enda ikke har laget noen stabel, vil altså spiller 1 ha en stabel som ikke kan tas av spiller 2., mens spiller 1 kan ta alle spiller 2’s brikker.
Spillerne har tre forskjellige typer brikker, og dette er en viktig detalj. Som tidligere nevnt kan en faktisk vinne ved å ta den siste brikken av en type fra motstanderen. Dette er som oftest grunnen til at en ønsker å forsterke (stable) sine brikker.
Viktig detalj ved spillets start er at startspiller kun kan utføre første handling, altså ta en av motstanderens brikker.
Oppsummering
Som det viselig oppsummeres i spillet regler: ”Skal jeg gjøre min motstander svakere eller meg selv sterkere?” er hovedspørsmålet i dette spillet. Ved å være virkelig aggressiv (altså ta brikker) vil en etter hvert bli svak, og om en ensidig fokuserer på å forsterke dine egne brikker vil motstanderen sannsynligvis ha for mange brikker igjen i sluttspillet.
Det er i utgangspunktet godt nok at en må angripe og forsvare sine de tre typene brikker, men det geniale er at en også må tenke på hvor ens brikker står på brettet fordi en MÅ kunne ta en av motstanderens brikker ved starten av din neste tur.
At en hele tiden må posisjonere seg på brettet for å kunne ta en brikke neste runde skaper litt ”sjakk” følelsen fra Sjakk, og er lett å overse før en blir vant til det.
Ved gjennomlesning av reglene vil nok Gipf: Dvonn dukke opp i bakhodet, men dette utspiller seg svært annerledes og vil trygt bedømmes som et ”must” for alle som liker denne typen spill!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET