Gnav

BSG poeng | 79/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Damm - Litor
- Utvikler:
- Historisk/Fritt
- Distributør:
- Egmont
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill
- Antall spillere:
- 3 - 20 spillere
- Pris:
- 50,-
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Være den eneste gjenværende spilleren
- Passer for:
- Alle som ikke ønsker å avslutte middagen for tidlig
- Spilldynamikk:
- Motta en brikke, velg om den skal byttes eller beholdes, når alle har gjort valget snus brikkene og den som har den lavest rangerte brikken taper ett liv
- Forbredelser:
- Bland alle brikkene/kortene og lever en til hver spiller
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.gnav.no/
Det kom til Norge via Danmark under unionstiden på 1600-tallet. På den tiden fantes det både kort og brikke versjoner, som det fremdeles gjør i dag. ”Og det var visstnok kong Christian VI som standardiserte brikkeutgaven. Han innførte jo selv forbudet mot kortspill, men dette spillet var så populært at han måtte finne en løsning på problemet” forklarer Kathrine.
Hele spillet er basert rundt å unngå å sitte med den svakeste brikken hver runde, da dette medfører tap. Gnav består av 2 like sett med brikker, hvor det er 3 brikker (narr, ugle og bøtte) som er dårligere enn romertallene (0-12), som igjen er dårligere enn matadorene (hus, hest, katt, dragon og gjøk). Før hver runde får hver spiller en brikke, som de deretter velger om de vil bytte med spilleren til venstre eller ikke. Om en ønsker å bytte må den neste akseptere dette, så fremt han ikke har en av matadorene. Disse brikkene har nemlig spesielle egenskaper. Når alle har gjort sitt valg, snur alle brikkene sine og spilleren men den lavest rangerte brikken taper ”ett liv”. Reglene er med andre ord svært enkle. Selve designet på spillet er svært avhengig av når og av hvem det er laget.
Vi har tatt med oss spillet til en spillkveld slik at det kan være med flere spillere, og Kathrine fordeler brikker til Tore, Hege, Lars Erik, Ylva, Remo, Yngvar og Anette. Hver spiller har innledningsvis fått 3 fyrstikker hver, som er antallet ”liv” de kan tape. Tore titter på sin brikke og velger å stå. Hege vil bytte med Lars Erik, som må akseptere. Deretter bytter han den videre til Ylva. Hun ønsker å bytte den videre. ”Hus forbi” sier Remo, og Ylva må bytte med Yngvar. De bytter og Yngvar vil bytte med Anette. ”Hugg av!” smiler hun, og Yngvar taper ett liv og får ikke bytte. ”Siden jeg er sistemann, bytter jeg med posen” forklarer Kathrine og legger brikken sin åpent frem før hun trekker en ny brikke fra posen.
”Vis opp” sier Kathrine og alle viser frem brikkene sine. Tore har X, Hege banker i bordet med brikken sin og viser frem en narr. ”Hvis det er flere som har en narr nå så bør han eller hun banke. Da får dere begge nemlig ett ekstra liv. Hvis ikke så drar Hege med seg den nest dårligste brikken” forklarer Tore. Ingen banker, men Lars Erik viser frem VIII, Ylva viser frem en ugle, Remo huset og Yngvar II. ”Da klarte jeg med fint” sier Kathrine og viser frem sin V. Hege har den dårligste brikken, men tar med seg den nest dårligste som er uglen. Både Hege og Ylva taper derfor ett li hver.
Så samles brikkene inn igjen og deles ut på nytt. Spillet fortsetter til det er en spiller igjen.
Gnav er et svært så enkelt lite kort/brikke spill, men har fordelen av at mange kan spille det samtidig og ikke minst så er det underholdende etter middagen. Det er for mye hell til at det krever de store tankemessige utfordringene, men det er litt taktikk som kan brukes. Er spillet av interesse bør du for all del skaffe brikkevarianten. Det skaper en helt annen ramme rundt spillet enn kortene. Om du skulle mangle noen juleleker til familieselskapene i romjulen er Gnav definitivt stedet å starte. Da skal du se om ikke til og med oldemor er med på moroa!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET