Goldbräu

BSG poeng | 82/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Hanser
- Utvikler:
- Franz-Benno Delonge
- Distributør:
- Spillskrinet.no
- Kategori:
- BSG Anbefaler Strategispill
- Antall spillere:
- 3 - 4 spillere
- Pris:
- 400,-
- Tidsbruk:
- 45 - 90 minutter
- Målsetting:
- Være den beste investoren
- Passer for:
- Ølhunder med sans for investeringer
- Spilldynamikk:
- Velg 1 av 4 handlinger, gjennomfør dem etter tur
- Forbredelser:
- Gi hver spiller startkapital, aksjemarkører, sjefer, handlingskort og 6 aksjekort. Stokk og plasser et bryggerikort i hvert utested
- År:
- 2004
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.hanser.de/
Det har dessverre tatt litt tid før vi har fått tid til dette spillet, men den som venter på noe godt osv. Designet er kanskje ikke det mest innbydende, men helt ok. Litt typisk tysk tegning, som nok er litt mørk.
Temaet er basert rundt en ølfestival i en mindre by, hvor kampen dreier seg om å investere i de mest lukrative skjenkestedene og bryggeriene. Den som sitter igjen med størst avkastning etter 3 uker er vinneren.
Med spillet følger det et brett, bryggerimarkører, 82 kort, penger, en ”pen servitør” markør og en ”bums” markør, 48 gjerder, 72 aksjebrikker og 24 sjefsfigurer. Alt i god kvalitet, uten de store faktene.
Regelheftet er omfattende og omstendelig, men ikke spesielt pedagogisk lagt opp. Akkurat dette er nok den detaljen som vil begrense spillets utbredelse. Men, det er synd, for reglene er egentlig ikke så vanskelige. Flyten i spillet blir grunnet det overstående litt tregt i begynnelsen, men når en har fått ”gangen” i det åpner spillet dybde seg som en pandoras eske.
I all hovedsak har spillerne 3 alternativer hver runde (representert med kort); utvide antall bord på et skjenkested, plassere ut en sjef eller kjøpe aksjer. Det første valget betyr rett og slett at en kan utvide et skjenkested med et nytt bord. Til dette flyttes/legges det til nye gjerder for å inkludere det nye bordet. Viktig detalj i denne forbindelse er at spilleren må ha sjefen på det aktuelle skjenkestedet. Hvis en er alene om dette valget kan en gjøre dette to ganger. Det andre valget gir en rett til å plassere ut en sjef. For å kunne plassere ut en sjef, må spilleren ha investert i etablissementet uavhengig av om det er et skjenkested eller et bryggeri. Spilleren kan også i forkant av utplasseringen også legge ned et aksjekort og på denne måten investere. Om det allerede er en sjef i det aktuelle stedet erstattes denne med den nye, med et unntak. Unntaket er om spilleren som har sjefen også har reell aksjemajoritet i stedet. I så fall kan denne blokkere sjefsbyttet. Spilleren som ble blokkert kan da velge å prøve igjen (etter å ha spilt ut et aksjekort for å bryte aksjemajoriteten) eller plassere sjefen et annet sted. Eller spilleren kan velge å bytte ut leverandørkontrakten på et skjenkested han har lederen. Også i dette tilfellet får en gjøre handlingen to ganger om en alene om dette valget. Det tredje valget er aksjekjøp. To aksjer legges ut for salg i begynnelsen av hver runde, og om en har gjort dette valget kan en kjøpe en av disse aksjene. Når en har handlet en av de utlagte aksjene, må en umiddelbart legge ut en aksjemarkør i det aktuelle stedet og kortet tas ut av spill (på lik linje med alle andre aksjekort som spilles). Spilleren kan også velge å ikke kjøpe de fremlagte aksjene, og heller kjøpe et skjult aksjekort. Dette kan i tillegg tas opp på hånden! Til forskjell fra de andre valgene gir ikke dette valget rett til å gjøre handlingen to ganger om en er alene om valget, men det er isteden bygget inn en interessant vri. Det snedige her er at jo flere som har gjort dette valget, jo dyrere blir aksjene. Er en alene koster aksjen 2 thaler, er det to spillere som har gjort valget koster den 5 thaler og er det flere enn 2 koster den 8 thaler.
I tillegg til dette er det to spesialbrikker som påvirker stedenes inntjening – den søte og den slurvete servitøren. Den søte gir 20 ekstra penger til stedet den er hos, mens den slurvete gir 12 thaler mindre. Disse brikkene kan flyttes ved hjelp av tilsvarende kort som er blandet inn blant aksjekortene.
Spillet går over 3 uker, med scoring hver søndag. En runde er en dag, så mellom hver scoring er det 7 runder. Ved scoring telles bordene tilknyttet hvert skjenkested opp, og gir 4 eller 8 thaler. Halvpartene av skjenkestedets inntjening går til bryggeriet som leverer ølet, mens resten beholdes av stedet. Aksjonærene i stedet deler utbyttet for skjenkestedet, mens aksjonærene i bryggeriet deler dettes inntjening. I de tilfeller inntjeningen ikke ”går opp” på aksjonærene, får sjefen det overskytende.
Før spillet begynner får hver spiller 6 aksjekort og velger ut 4 av dem. Etter at spillerne har snudd disse 4 kortene, plasseres det ut aksjemarkører på de tilsvarende stedene. Kortene som ble brukt legges vekk. De to resterende kortene danner spillerens hånd. Etter at dette er gjort plasserer spillerne etter tur ut en sjef (uten å måtte ha investert) to ganger. Så får hver spiller 25 thaler i startkapital.
Spillerne har plassert ut brikker på følgende vis:
Kath: Smidbrau, Steinbrau, Bjørnen, Ørnen – Leder: Bjørnen, Mayerbrau
Remo: Ørnen, Posthornet, Steinbrau, Kramerbrau – Leder: Posthornet, Sscmidbrau
Lars: Mayerbrau, 2 x ølkrus, Bjørnen – Leder: Hjorten, Kramerbrau
Ylva: 2 x Kruset, 2 x Eika – leder: Eika, Steinbrau
”Du har jo virkelig sett deg for, Lars Erik! Gode investeringer” mener Kathrine mens alle spillerne snur sine handlingskort for den første dagen. Ylva er den eneste som har valgt utvidelse og kan således utvide antall bord to ganger. ”Siden jeg har full kontroll på Eika utvider jeg den med 2 bord” forklarer hun, og inkluderer et parasollbord som gir dobbelt avkastning. De tre andre spillerne har alle valgt å fornye kontrakter. Kathrine er førstemann, og spiller ut et Ørnkort, som gir henne rett til å investere der. Etter å ha gjort det, setter hun inn en leder samme sted. Lars Erik er nestemann og spiller ut et krus fra hånden og har således investert mer i Kruset, og bytter ut Kathrines leder i Mayerbrau med sin egen. Remo bytter ut Ylvas leder i Steinbrau. Siden ingen valgte å kjøpe aksjer, blir de to som ble lagt ut for salg i begynnelse av runden lagt underst i aksjekortbunken.
Tirsdagen innledes ved at en Ørne- og en Krusaksje blir lagt ut for salg. ”Æsj! Hvorfor skulle du utvide igjen, Ylva?!” sier Kathrine skuffet. Ylva bare smiler å bygger nok en gang ut Eika, mot parasollbordet i midten mellom Eika, Bjørnen og Posthornet. Kathrine utvider Bjørnen rett frem mot i retning samme bord. Lars Erik kommer som neste, grunnet Kontraktvalget. Han setter inn en leder i Kruset og bytter ut bryggerikontrakten samme sted til Mayerbrau. ”Det var jo ganske heldig. Da kan jeg handle aksjer for bånnpris” kommenterer Remo. Så kjøper han aksjer i Ørnen og plasserer umiddelbart ut en aksjemarkør.
Onsdagen starter med at det tilbys aksjer i Kruset og Bjørnen. Kathrine er den eneste som har valgt Utvidelse, og bygger umiddelbart ut Bjørnen for å sikre seg parasollbordet. Deretter utvider hun Ørnen med et bord. ”Vi var vel heldige begge to der, Kathrine, for jeg er også alene om Kontrakter denne runden” smiler Remo. Sjefen til Lars Erik i Kramerbrau byttes ut med Remos, som også umiddelbart bytter ut leverandøren i Posthornet til Kramerbrau. Ylva får handle først og betaler 5 thaler og trekker det øverste kortet i bunken. Det viser seg å være et Mayerbraukort, og hun investerer umiddelbart. Lars Erik kjøper og investerer i Bjørnen.
Når søndagens handlinger er overstått, kan spillerne velge å investere mer om de fremdeles har kort igjen på hånden før ukens omsetning skal fordeles. Dette står beskrevet lenger oppe, og er egentlig veldig greit.
Goldbrau er et relativt godt spill, men kan være litt vanskelig å plassere. For de seriøse spillerne vil det muligvis være litt mye hell involvert. Spesielt i forhold til aksjekortene. På den andre siden er spillet ganske avansert i spilldynamikken som kan være et stort hinder for den typiske familien. Dette er synd, for spillet er så bra at mange burde prøve det! Første runde vil virke litt merkelig for de mindre spillvante, men etter hvert ”klikker” ting på plass og man begynner å skjønne hvor snedig dette spillet egentlig er. Det blir ofte kamp til dørstokken, og mange bakholdsangrep på veien. Bør sjekkes ut!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET