Great Wall of China

BSG poeng | 73/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Fantasy Flight Games
- Utvikler:
- Reiner Knizia
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- Kortspill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 30 minutter
- Målsetting:
- Sikre sg flest poeng ved å bidra med mest i byggingen av den kinesiske mur
- Passer for:
- Murere med sans for større byggeprosjekter
- Spilldynamikk:
- Sjekk murene, legg ut et kort eller trekk et kort, gjenta det siste
- Forbredelser:
- Forberedelser: Gi en bunke kort til hver spiller, som stokkes, bland deretter alle poengbrikkene med billedsiden ned og legg opp par for hver murdel
- År:
- 2006
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.fantasyflightgames.com
Innhold
5 x 20 murkort (1 sett i 5 farger)
36 poengbrikker (i verdier fra 2-8)
Design/Tematikk
Knizia har hentet litt inspirasjon fra Kina denne gangen. Eller noen har tredd dette temaet over hans spilldynamikk. Det er ikke så lett å vite, men uansett så er det byggingen av den kinesiske mur som er sentrum for dette spillet. Som en ser av innholdet ovenfor, er det snakk om et lite og relativt typisk Knizia kortspill.
Tegninger og trykk på esken er veldig uttypisk Fantasy Flight Games; ingen referanser til fantasy, krig, horror og det er en relativt lys og trivelig liten eske. Det kan kanskje gi spillet en sjanse utenfor den kretsen av FFG fans. Hvert sett med kort har samme tegning på baksiden som den som er på eskelokket, men i forskjellige farger. Alle kortene har samme bakgrunnsbilde på forsiden, med et tall i venstre hjørne, og enkelte har et annet symbol i tillegg. Poengbrikkene er i ganske tykk papp, med noen kinesiske tegn på baksiden og ulike tallverdier på forsiden. Det hele er ryddig og innbydende.
Både poengbrikker og kort er av god kvalitet, som vel kan ansees å være hakket over normalen.
Regelheftet er svært godt, både med henblikk på lettlesthet og struktur. For hver regel er det et eksempel, selv om det strengt tatt ikke ville vært nødvendig for dette spillet, da det er soleklart uten. Men, det er bedre med et eksempel for mye enn lite. Hele heftet er også i fulle farger, så en kan ikke anklage FFG for å spare her.
Målsetning
Spillerne prøver å skaffe seg flest mulig poeng gjennom å bidra med mest til hver enkelt murdel. Poengene er åpne for alle da det konkurreres om 2 poengbrikker for hver murdel, og den som da sitter igjen med mest poeng når etter at en spiller har brukt alle sine kort.
Regler/Spilldynamikk
Hoveddynamikken i spillet er plassering av kort på rekker (eller murer om du vil).
Hver spiller har et sett med kort, hovedsakelig standard murkort med verdier mellom 1-3. I tillegg er det noen spesialkort, som har et symbol; draken (kan plasseres over et tidligere utlagt kort, fortrinnsvis en motspillers, og annullere det), adelig (senker verdien på alle kortene langs en mur til 1), kavaleri (kan plasseres ut fritt som en ekstra handling) og infanteri (som øker verdien med 1 for hvert infanterikort som ligger i rekke fra før).
Før spillet begynner legges det opp 2 poengbrikker per mur som skal bygges, som igjen er like mange som det er spillere. Dette betyr ikke at de kun bygges 4 murer i et 4-manns spill, men at det er 4 murer som bygges til en hver tid. Når en mur er ferdig, og begge de 2 poengbrikkene er tatt, legges det opp 2 nye og en ny mur påbegynnes.
Ved starten av en spillers tur, sjekker en først utviklingen langs murene. Er en alene om å ha tilført en mur mest verdier, plukker en opp en av de 2 poengbrikkene som ligger foran muren. Denne plasseres på et av kortene til spilleren langs muren. Det spiller ingen rolle hvor, da den blir plukket inn, når muren er ferdig. Om det allerede er plukket inn en poengbrikke, så tar en rett og slett den siste poengbrikken for den aktuelle muren og legger den med billedsiden ned foran seg.
Når dette er gjort har en to handlinger per runde; plasser et (eller en gruppe identiske) kort eller trekke et kort. Dette valget gjøres så to ganger, og det er det.
Og det er det hele. En spiller til en spiller ikke har kort igjen (verken i bunken eller på hånden).
Typisk spillrunde
Hver spiller stokker sin bunke og trekker 5 kort opp på hånden. Poengbrikkene legges med billedsiden, og blandes. Dernest trekkes det opp to og to brikker til hver murdel, som det er like mange av som det er spillere. Ved starten av dette spillet får murdel 1 (1,5), murdel 2 (3,7), murdel 3 (3,3) murdel 4 (4,5).
Kathrine trekker et kort dom første handling, og legger ned en 2’er på murdel 4. Tore trekker to kort. Hege trekker først et kort, og spiller deretter ned 3 x 1’ere på murdel 2. ”Ja, det har du rett i! En kan jo spille ned flere like kort som en handling” minner Kathrine om. Remo legger ned 2 x Infanterikort (1’ere som øker med 1 for hvert kort) på samme murdel som Hege, og trekker et kort.
Kathrine starter med å sjekke murdelene, og har overmakt på murdel 4, siden hun er eneste spiller som har lagt ned kort der. Hun kan derfor velge en av poengbrikkene og plassere den på kortet hun har der. Dernest trekker hun to kort. ”Men, før det er din tur, Tore, bruker jeg et kavalerikort som jeg faktisk kan og på den måten få en tredje handling den runden” forklarer Kathrine. Det plasserer hun på murdel 3. Tore spiller ut en 2’er på murdel 4, og trekker deretter et kort. Hege sjekker først statusen på murene, og må konstatere at hun ikke har overmakt noe sted, selv om hun deler makten med Remo på murdel 2. ”Siden jeg vi ligger likt, Remo, trekker jeg heller to nye kort” sier Hege. Remo trekker også inn et kort, og legger deretter ned en 1’er på murdel 1.
”Min tur allerede. Dette går jo bra!” smiler hun, idet hun kan konstatere at hun kan sikre seg en av 3’erne på murdel 3 også. Deretter trekker hun et kort og spiller ut to 3’ere på murdel 1. Tore overtar og kan umiddelbart nappe inn den andre poengbrikken på murdel 4. Dette henger sammen med at Kathrines 2’er er blitt senket med 5 poengsbrikken hun har sikret seg. Tore er derfor den som har maktovertaket på denne murdelen med sin 2’er. Denne murdelen er nå ferdig, så poengbrikkene samles inn, kortene fjernes fra spillet og 2 nye poengbrikker legges opp; (5,8). Så trekker han et kort og legger ned 3 infanterikort på den nye murdelen. Hege legger ned 3 infanterister på murdel 2, og en 1’er på murdel 3. ”Hmmm… dette begynner å bli vanskelig. Og ikke minst dyrt” mumler Remo mens han trekker 2 kort.
Det skjer ikke så mye mer med unntak av at noen av kortene tilfører, som nevnt tidligere, litt andre vrier. Valgene er typisk taktiske, og timing er særs vesentlig. Spilleren med flest poeng etter opptelling av sine poengbrikker vinner spillet.
Oppsummering
Av en eller annen grunn klarer magikeren Knizia å komme opp med små enkle, men allikevel interessante kortspill relativt ofte. Så også denne gangen. Denne typen spill passer ikke alle, men alle burde ha et par. De er svært anvendelige, og krever lite innsats både hva regler og tid angår. I dette spillet er det som i mange gode spill, vriene valg; skal jeg trekke kort eller legge ned? Hvilken poengbrikke skal jeg gå for? Er det verdt å forsette kampen om denne muren eller skal jeg gi den opp? Det typiske er at en alltid har lyst til å gjøre flere ting enn en har anledning til. Great Wall of China er et av de bedre kortspillene i denne sjangeren, og er vel verdt et forsøk.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET