Guillotine

BSG poeng | 83/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Wizards of the coast
- Utvikler:
- Paul Peterson, Robert Gutschera & Glen Elliott
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Kortspill
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Pris:
- 200,-
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Kappe hodene av de viktigste personene i løpet av 3 dager som bøddel
- Passer for:
- wannabe bødler, fans av den franske revolusjonen og andre med hang til morsomme og kjappe kortspill
- Spilldynamikk:
- Spill ut acionkort for å endre rekken av dødsdømte for deretter å plukke den personen som er først i rekken
- Forbredelser:
- Stokk "offerbunken" og legg opp første dags underholdning. Stokk deretter actionkortene og del ut
- År:
- 1998
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.wizards.com/
Etter en rask gjennomgang av reglene, setter vi i gang med å legge ut personkortene for de 12 uheldige som må stå i kø foran bøddelen den første dagen. Personene har verdier etter hvor høyt opp i de adelige/offentliges rekker de har steget; således er selvfølgelig en stakkars prest bare verdt 1 poeng, mens Marie Anoinette er verdt 5 poeng. I tillegg har kategorien personene tilhører også alternativer verdier under visse forutsetninger. Kategoriene er; militæret, adelen, geistlige, offentlige tjenstemenn og martyrer.
Vår førstedagsrekke består av følgende personer; Løytnant, Martyr, Kardinal, Skatteoppkrever, Slottsvakt, Robespierre, Marie Antionette, Politimann, Rik prest, Baron, Godsherre og Slottsvakt til.
Når disse er lagt ut i rekke foran oss på bordet, kommer den andre kortstooken til sin rett. Dette er actionkort, som gir oss muligheter for å endre rekkefølgen på de dødsdømte, forkorte eller forlenge dagen, etc, etc. Hver spiller starter med 5 slike kort, og får ett nytt hver runde, som gjør at en som regel blir sittende med flere kort utover i spillet.
Tore storkoser seg som førstemann, og ”Public demand” kortet fra hånden, og flytter deretter Marie Anoinette fra sin plass og helt fremst i rekken. Det neste som skjer i hver spillers runde er at spilleren tar personkortet som ligger fremst i rekken og legger i sin ”kurv”. Tore kan trolig innkassere 5 poeng for dronningen. Kathrine er neste mann ut, og spiller ”Missing heads” og Tore må forkaste sitt nylig erhvervede hodet til avkastbunken. Dernest plukker hun inn Løytnanten som ligger først i rekken. Hege er ikke helt fornøyd med at det ligger Martyr først i rekken, og spiller ”Froward march” som gjør at hun kan flytte ”Slottsvakten” frem i rekken. ”Jeg må visst ta den uheldige Martyren først i rekka” sier Remo, og spiller ”Double feature” som gir ham rett til plukke med seg de to fremste i rekken. ”Det kompenserer jo litt, da” sier Hege og ser at Remo plukker med seg en 5 poengs Kardinal sammen med Martyren som gir ett minuspoeng (naturlig nok).
Slik går spillet frem til det siste hodet blir tatt, og det legges ut 12 nye uheldige personer for dag 2. Spillerne får da ikke nye actionkort, men må klare seg med de kortene de har igjen etter første dag, samt de de trekker på slutten av hver sin runde.
Etter at det siste hodet på den 3 dagen legges i kurven, rydder hver spiller i hver sin kurv for å finne frem til hvem som har tatt de viktigste hodene og således fått flest poeng.
Spillet er utrolig morsomt, med mange artige tegninger som nesten er selvforklarende. Personene er basert på virkelige hendelser, og acionkortene er utrolig fascinerende. Actionkortene er både meget kreative og ikke minst lattervekkende, med sine gode tegneserietegninger av den aktuelle hendelsen. I tillegg er de utstyrt med beskrivelse som forklarerer hva resultatet av å spille kortet er.
Spillet er utrolig nok ikke lenger i salg gjennom Wizards of the coast/Hasbro systemet, men det kan fremdeles finnes i butikker rundt i landet som enda ikke har solgt det de tok inn. Let det opp! Et fantastisk underholdene familiespill, om det enn ikke er politisk korrekt. Se på det som en glirende måte å få litt europeisk historie inn i barna på en morsom måte. Hadde vi hatt dette på ungdomsskolen hadde nok vi også husket bedre hvem som kom med den fatale uttalelsen: ”La dem spise kake!”.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET