Heckmeck

BSG poeng | 66/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Zoch verlag
- Utvikler:
- Reiner Knizia
- Kategori:
- Barnespill Familiespill Terningspill
- Antall spillere:
- 2 - 7 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Samle inn flest mark
- Passer for:
- Sultne fugler i nærmest alle aldere
- Spilldynamikk:
- Kast terningene, velg å ta vare på noe (kan ikke være det samme som du har spart fra før), stopp når du har nok poeng og plukk inn tilsvarende markbrikke
- Forbredelser:
- Plasser markbrikkene i stigende rekkefølge
- År:
- 2005
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.zoch-verlag.com/en/
Innhold
16 ristede markposjoner (med verdi fra 21 til 36)
8 spesialterninger (hvor 6’eren er byttet ut med en mark)
Design/Tematikk
Spillets tema er bygget rundt en lunsjgrill for kyllinger, hvor det blir servert mark. Det er jo en passe absurd og nærmest MAD-tegnserieaktig. Spillet kan ihvertfall vanskelig anklages for ikke å være temarelatert.
Terningene er av standard trekvalitet, mens brikkene er ”skikkelige” tunge plastbrikker med inngraverte mark og tall. Esken er en relativt liten kvadratisk boks, som passer glimrende for de av oss med en stadig voksende samling spill.
Det er de, for de innvidde, kjente Zoch-kyllingene som pryder esken, og antyder både humor, barnlighet og hva spillet dreier seg om (terninger).
Zoch er også et av få tyske selskaper som faktisk også inkluderer engelske regler i sine spill, og så er også tilfellet her. Reglene er jo enkle, og de har ikke gjort noen feil med oppsettet. Gode beskrivelser, lett språk og meget gode eksempler gjør dem til noe å etterstrebe for andre.
Målsetning
Spillerne er sultne kyllinger som prøver å skaffe seg de største porsjonene med mark fra grillen ved å kaste terninger. Typisk gir høyere sum rett til en større porsjon. Disse porsjonsbrikkene samles i stabler foran hver spiller, og når den siste brikken trekkes inn eller snus, så er spillet over og en teller opp antallet mark en har skaffet seg. Den som da har flest vinner.
Regler/Spilldynamikk
I forsøket på å skaffe en ny porsjon hver runde, kaster spilleren terningene. Ettersom det mangler 6’ere, som jo er erstattet med mark, er høyeste verdi på en terning 5. Marken er en dobbelt betydning i spillet; for det første gir den også 5 poeng, men i tillegg må en spiller ha minst 1 mark i samlingen sin før en avslutter hver runde. Spillerne samler nemlig opp terninger gjennom flere kast, om en vil, men etter hvert kast må en legge til en ny verdi. Dette betyr at om en spiller tar vare på 5’ere etter første kast, kan en ikke ta vare på 5’ere i neste kast. Spilleren kaster så lenge han tør/kan. Hvis en spiller ikke har minst en mark i samlingen eller kun får verdier han har samlet fra før etter et kast, har han feilet og omgangen spolert.
Om det siste skjer blir spilleren i tillegg straffet ved at en må levere tilbake den sist inntatte porsjonen og ikke minst skal den største porsjonen som fremdeles ligger på grillen snus (og på denne måten er ute av spillet).
Sist, men ikke minst, så er det lagt inn en liten vri; om en spiller ender sin tur med en sum akkurat lik en av porsjonene som ligger på toppen av en av spillernes stabler, kan han stjele denne.
Typisk spillrunde
Alle de nummererte brikkene legges i nummerrekkefølge på bordet. Deretter tar Lars Erik opp terningene og kaster dem og får; to 1’ere, to 2’ere, to 3’ere, en 5’er og en mark. Han legger til side ormen, og kaster resten på nytt; to 2’ere, en 4’er og fire 5’ere. Han velger da å stoppe, og legger sammen terningene. Ormen er som tidligere nevnt, verdt 5 poeng, så hans total blir 33. ”Da tar jeg inn brikken med 33 på, og legger den foran meg” avslutter han.
Ylva kaster; en 1’er, to 2’ere, en 3’er, en 4’er og tre mark. Hun tar vare på de tre markene, og kaster igjen; to 3’ere, to 4’ere og en enda en mark. ”Jeg stopper der, og tar 39-brikken” sier hun.
Remo kaster; en 1’er, to 2’ere, en 3’er, tre 4’ere og en 5’er. Han legger 4’erne til side og kaster igjen; en 1’er, en 2’er, en 3’er, en 4’er og en mark. Han legger 3’eren til siden og kaster igjen; to 3’ere og to mark. ”Jeg må nesten stoppe der” sier han og plukker inn 25-brikken.
Kathrine kaster; to 1’enere, en 2’er, to 3’ere, en 4’er, en 5’er og en mark. Hun tar vare på 4’eren og kaster igjen; en 1’er, to 2’ere, en 4’er, to 5’ere og en mark. Hun legger 1’eren til side og kaster enda en gang; tre 1’enere, en 2’er, en 3’er og en 4’er. Legger 2’eren til side og kaster igjen; en 1’er, tre 4’ere og en mark. ”Dette går jo utrolig dårlig. Jeg tar vare på marken og kaster igjen” mumler hun og får; en 1’er, en 5’er og to mark. Hun legger 5’eren til side og kaster igjen; to 4’ere og en mark. ”Da sprakk du” gliser Lars Erik og tar terningene. Kathrine skulle nå egentlig ha returnert brikken på toppen av sin brikkestabel, men siden hun ikke har noen slipper hun. I tillegg skal brikken i rekken med høyest verdi snus og er derved ute av spillet.
Når en spiller stopper på et tall hvor brikken allerede er plukket inn, må denne førs sjekke om den manglende brikken fremdeles ligger på toppen av en av motspillernes brikkestabler. Om det er tilfellet, kan den stjeles. Om den aktuelle brikken ikke gjør det, sjekker en videre om det er en brikke med et lavere nummer igjen i rekke. Er det tilfelle, tar en den neste brikken i rekken nedover. Om det ikke er tilfelle får en ingen ting.
Spilleren som sitter igjen med flest mark i sin stabel med brikker når siste brikke blir samlet inn vinner spillet.
Oppsummering
Reiner Knizia har nok lykkes nok en gang med det han har satt seg fore; et lett ”filler” spill som også passer for barn. Spillet er meget enkelt, og den eneste utfordringen ligger egentlig i hvor langt en vil strekke hellet. Ellers minner vel grunnstammen i spillet svært mye på terningspillet 10 000. For de som vil ha noe annet enn Yahtzee, men foretrekker litt lett underholdning med terninger er nok dette i rett gate.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET