Helt texas

BSG poeng | 74/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Gyldendal Forlag
- Utvikler:
- Rolf Woods
- Distributør:
- Gyldendal
- Kategori:
- Selskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 600,-
- Tidsbruk:
- 60 - 90 minutter
- Utmerkelser:
- 2007 - Nominert, BSG-prisen: Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Sitte igjen med alle sjetongene etter pokerspillet
- Passer for:
- Pokernewbies
- Spilldynamikk:
- Spillet spilles over tre faser, hvor den første er et quiz, den neste er bløffing og den siste er en ren pokerrunde
- Forbredelser:
- Gi hver spiller et regelkort, 500 i sjetonger og et kort
- År:
- 2006
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.gyldendal.no/new/
Innhold
1 spillebrett
200 spørsmålskort
1 kortstokk
80 sjetonger
6 spillerbrikker
1 terning
1 blokk
6 blyanter
6 regelkort
Design/Tematikk
Det er ikke akkurat noen overraskelse at dette spillet er basert rundt poker. Både tittel og eskedesign viser dette med all tydelighet. Gyldendal følger også opp fjorårets spillsuksess med et veldig unorsk motiv og stil, som vil hjelpe spillet i å stå frem.
Antageligvis er det første du vil legge merke til når du finner frem esken fra hyllen tyngden. Hovedgrunnen til dette er sjetongene som er inkludert; det er skikkelige sjetonger. Og de legger lista for kvaliteten på resten av innholdet. Alt holder svært høy kvalitet.
Reglene er godt beskrevet, om enn litt omstendelig, og fyller fort 4 sider, hvorav den siste halvannen forklarer Texas Hold’em poker. Det er også en god oppsummering på den siste siden av rangeringen av pokerhender, som vil være uvurderlig hjelp når en skal lære seg poker.
Målsetning
Vinne den avsluttende pokerrunden, etter å ha spilt gjennom en quizrunde og en bløfferunde.
Regler/Spilldynamikk
Før en starter spillet må hver spiller velg nivået de er på med henblikk på pokererfaring; Fersking, Amatør eller Pro. Nivået påvirker kun et element i spillet, og det er hvor mye en vinner ved rette svar i pokerkategorien. Og i tillegg må de skrive ned 3 påstander om seg selv – fleip eller fakta.
I den første runden av spillet, er det et rent quiz, som fungerer på den svært tradisjonelle måten; kast terning, få et spørsmål i samsvar med kategorien brikken landet på. Kategoriene i denne runden er; Generell kunnskap, Sport og underholdning og Poker. Riktig svar gir mer sjetonger, og muligheten til å fortsette turen.
På brettet er det to felter til som påvirker spillet. Det ene gir rett og slett spilleren et kort fra stokken. Det andre er et duell felt, og her bruker man kortene en trekker fra det andre feltet underveis. Duellantene legger ned så mange kort som den som har færrest, og den som har den beste pokerhånden vinner. Før dette må de naturlig nok satse sjetonger.
Poenget med denne runden er kun for at spillerne skal få seg en grei mengde sjetonger før en skal spille poker.
Så fort en spiller når 2000 i sjetonger, går denne spilleren et hakk inn på brettet, og begynner på bløfferunden. Trekk kort og Duell feltene er med i denne runden også, men det er også et Fleip eller fakta og et Hva har jeg på hånden? felt. På det første feltet leser spilleren som havner der opp en av påstandene som ble skrevet ned før spillet startet. Resten av spillerne kan så vedde på påstanden; 2 sjetonger – fakta, 1 sjetong – fleip eller 0 sjetonger – deltar ikke. Spilleren som står på feltet vinner alle sjetongene som er satset på feil svar, men må samtidig betale ut til de som har tippet riktig.
Den samme metoden brukes på det andre feltet, men her skal spilleren som havner der trekke to kort, og deretter komme med en påstand om dem – fleip eller fakta. Eksempelvis ”Jeg har 2 hjerter”, ”Begge kortene er svarte”, ”Jeg har et ess og en konge”.
Når en spiller når spiller har samlet seg 3000 i sjetonger går spillet inn i den siste runden, hvor spillerne tar med seg det de har vunnet så langt og de spiller Texas Hold’em Poker.
Typisk spillrunde
Det er intet stort poeng å vise en spillrunde for dette spillet, siden det meste ble forklart gjennom reglene.
Spørsmålene er av middels vanskelighetsgrad, kanskje med unntak av poker-kategorien for målgruppen for spillet. Men, akkurat det er jo noe av poenget. Her skal en jo lære.
Det samme er tilfelle med bløfferunden, som er nærmest umulig å beskrive uten at det skal bli en novelle. Poenget med denne runden er jo å lære seg å se etter signaler hos motspillerne, og motsatt lære seg å skjule sine egne.
Oppsummering
Rolf Woods har klart å lage et spill som er satt sammen av flere kjente elementer, til tross for at dette sjeldent lykkes. Og alle delene samspiller også for å nå målet; lære deg poker.
Det kan selvfølgelig disktures i hvilken grad det er nødvendig med en quiz runde i begynnelsen, men det er jo typisk det som er tilfelle i en poker turnering, og ikke minst kan en jo lære litt om poker gjennom spørsmål i denne kategorien.
Bløfferunden, som kanskje oppleves som mest meningsløs når en leser reglene, er kanskje noe av det viktigste dette spillet kan lære deg. Hvilke signaler om løgn og sannhet gir jeg? Og hvilke gir motspillerne? Som alle erfarne pokerspillere vil mene, så er dette en kritisk egenskap. Virkelig gode pokerspillere er flinke til å skjule signaler, både når de har gode og når de har dårlige kort. I tillegg klarer de å gjennomskue eller lese motspillernes signaler.
For alle som har hatt lyst, men ikke helt har kommet så langt at de har lært seg Texas Hold’em Poker, er dette en nærmest briljant innlæringsmetode. Spillets levetid vil naturligvis ikke være all verdens, ettersom du vil gå rett på pokeren når du har fått med deg grunnprinsippene. Det gode da, er at sjetongene som følger med kan tas med videre uten at du vil skjemme det neste pokerlaget med de som tror de kan spillet!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses